Ананас — корисні властивості і тонкощі вживання

0

Знайомство європейців з цим екзотичним фруктом відбулося багато століть тому. Першими дегустаторами були іспанські мореплавці на чолі з Христофором Колумбом, які досягли в кінці 15 століття берегів американського континенту. Дивовижний плід настільки вразив мандрівників, що йому була присвячена ціла сторінка в похідному журналі. Колумб зазначив, що ананас по вигляду схожий на соснову шишку, але в кілька разів її більше. Що м’якоть плоду дуже соковита, а смак просто божественний. Трюми судів в терміновому порядку були завантажені ароматними фруктами і каравели відправилися в зворотний шлях.

ananas

У Європі ананас швидко прижився і став досить популярним фруктом. Вирощували плоди і в Росії. Спочатку в царських оранжереях, потім у звичайних парниках і зимових садах. Повірити сьогодні складно, але в XIX столітті на Україні ананаси не тільки культивували, а й експортували надлишки в Європу.

 


Загальна інформація про ананас

 

Плід ананаса має овальну форму із зеленим черешком загострених листків на верхівці. Пучок з листям прийнято називати «султан». М’якоть фрукта соковита, ніжна солодка. Але дістатися до неї не просто — її міцно захищає броня з пружного коркового шару, покритого м’якими колючками. Залежно від місця зростання і сорти, плоди можуть мати вагу від півтора до п’яти кілограмів.

Родина ананаса — південноамериканський континент. Саме звідти екзотичний фрукт поширився світом і культивується в багатьох країнах. Виростити плоди можна під відкритим небом на плантаціях, в парниках або будинках, як кімнатна рослина. Головними експортерами солодкого фрукта вважаються держави Південної Америки, Таїланд, країни Африки, Філіппіни.

 


Сорти ананасів

 

ananas

Відомо понад півсотні сортів ананаса, які відрізняються ступенем солодощі або соковитості, розмірами, формою, кольором м’якоті і т.д. Найбільш поширені і затребувані плоди сортів:

  •     Чубатий — один з найбільш ароматних;
  •     Голд — вважається самим солодким;
  •     Кайєнна — солодкий, гладколисті;
  •     Червоний іспанська — кисло-солодкий, стійкий до тривалого зберігання;
  •     Куїн — невеликих розмірів, ананас-скороспелка.

 


Чим корисний ананас

 

Те, що фрукт цей смачний, ніхто не сперечається, а от чи містить ананас корисні властивості? Так! І їх у нього чимало. До складу ананаса, крім вітамінів, органічних кислот і мінералів, входить особливий фермент — бромелайн. Він володіє високою активністю і сприяє швидкому розщепленню білків у шлунку, прискорюючи процес травлення.

Підтверджено користь ананаса при:

  •     тромбозах;
  •     запальних процесах (ангіна, пневмонія тощо);
  •     гіпертонії;
  •     відкладенні солей;
  •     варикозному розширенні вен;
  •     зашлакованості організму;
  •     підвищеної в’язкості крові.


Його рекомендують включати в раціон при схильностях організму до інсульту, інфаркту міокарда, набряків, а, враховуючи малу калорійність ананаса, і в дієти для схуднення.

Щоб підсилити лікувальний вплив, фрукт краще вживати на голодний шлунок. І «провиною» всьому бромелайн. Якщо ананас потрапить в шлунок під час або після їди, то вся активність бромелайну буде спрямована на розщеплення білків. А потрібно, щоб максимальна кількість цього цінного ферменту проникло в організм, а не осіло в травному тракті.

 


Протипоказання до вживання

 

Ананас — фрукт смачний і на вигляд безневинний. Але в ньому присутня високий вміст лимонної, яблучної та аскорбінової кислот, які можуть подразнювати слизову або стінки шлунка, истончить зубну емаль. Тому навіть здоровим людям свіжі плоди слід їсти з обмеженням, в невеликих кількостях.

 


Анас для вагітних

 

Багатьох цікавить, чи можна вагітним ананас? З одного боку, в ньому багато корисного, він позбавляє від набряків, важкості в шлунку, полегшує стан при нудоті і токсикозі, покращує самопочуття. З іншого, міститься в ананасі бромелайн, може призвести до тонусу або скорочення матки. Тому акушери дозволяють вагітним побалувати себе ананасом в третьому триместрі, а в першому і другому, звести вживання до мінімуму.

ananas


Ананас для дітей

 

Шкода ананас може завдати дітям до шести років, що мають ще ніжну слизову. Тому для крихіток споживання фрукта слід суворо обмежити. Ананас не рекомендується включати в раціон:

  •     гіпотонікам;
  •     алергікам;
  •     страждаючим гастритом (підвищена кислотність) і виразкою шлунка;
  •     людям із зниженою в’язкістю крові.

 


Як вибрати солодкий ананас

 

Тільки стиглий ананас може бути солодким, соковитим і ароматним. Тому, щоб насолодитися божественні смаком, а не набити оскому, плід необхідно правильно вибрати. Якщо знати деякі хитрощі, зробити це буде набагато простіше:

Щоб визначити ступінь зрілості ананаса, потрібно спробувати висмикнути пару верхніх листочків з розетки. Якщо вони відокремлюються легко, значить плід достатньо стиглий. З боку ця процедура виглядає дещо кумедно, але кота в мішку купувати теж не хочеться;


Про стиглості фрукта підкаже його аромат. Якщо від плодів виходить пахощі, значить вони повністю дозріли, солодкі і нещодавно були зібрані з плантації. Зазвичай їх відправляють до споживачів на літаках, щоб продукт не зіпсувався. Найчастіше ананаси зривають у стадії технічної зрілості, щоб фрукти дозріли в дорозі. Вони теж придатні до вживання, але мають слабовираженний аромат і програють першим по живильній і смакової цінності. Недозрілі плоди довго не псуються, що вигідно і відправникам та одержувачам, але тільки не споживачам. Слабкою втіхою для них послужить те, що такі ананаси дешевші.


Якщо на вибір запропоновані плоди різних сортів, слід зупинитися на ананасах, у яких по краях листя розташовані колючки. Такі фрукти завжди солодший, ніж плоди з гладколисті пучком.
Якщо на вітрині лежить ананас в розрізі, потрібно подивитися на колір м’якоті. У стиглих плодів вона має насичений жовто-золотистий колір. Якщо м’якоть бліда, значить фрукт недозрілий.
На дотик стиглий ананас завжди пружний, злегка м’якуватий. Сильно тверда кірка або надмірно м’яка сигналізує про те, що з фруктом щось не те. Або він зелений або в м’якоті почався процес бродіння.

 

Використання в кулінарії

 

Традиційно ананас подається як десерт — окремо, в поєднанні з іншими фруктами, шоколадом, морозивом. З стиглих плодів роблять цукати, віджимають сік, варять джеми. Все це, безумовно, смачно, але не варто обмежуватися тільки солодким.

Можна сміливо додавати цей екзотичний фрукт в м’ясні салати або другі страви. Але без фанатизму, щоб не перебити смак основних інгредієнтів. З картоплею або, наприклад, макаронами, ананас уявити важко. А от з морепродуктами, м’ясом, рибою, птицею поєднується він просто ідеально.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок