Арахіс — користь, шкода і властивості горіха

0

Арахіс — це однорічна трав’яниста рослина, яка відноситься до сімейства бобових. Горішки (плоди) укладені в стручки по кілька штучок в кожному. Зростає арахіс переважно в країнах з вологим і теплим кліматом. Квітка має жовтий колір і цвіте тільки один день. Після запилення з’являється зав’язь, і подовжена квітконіжка поступово опускається до землі.

araxis-polza

Досягнувши грунту, вона заривається в неї. Там Арахіс починає дозрівати. Ось чому ця рослина і отримало назву Земляний горіх. Арахіс має і підземні квітки. Вони розташовані на глибині приблизно 20 сантиметрів. З них теж розвиваються стручки. Зараз стараннями селекціонерів виведено більше 72 видів цієї рослини. Вони відрізняються один від одного розмірами і кольором: від фіолетового до строкатого. Цілком можливо, що назва рослини має грецьке коріння і перекладається як «павук» через схожість малюнка плодів з павутиною.

До цих пір не існує єдиної думки про те, де саме знаходиться батьківщина горіха. Деякі вважають, що це Південна Америка, а деякі віддають перевагу Африці. Є думка, що завдяки іспанським конкістадорам горіх з Латинської Америки потрапив в Африку й Азію, а вже потім до Північної Америки. Дотепер арахіс знаходять в стародавніх розкопках, які налічують близько тисячі років.

 


Властивості арахісу

 

У чому ж користь арахісу? Арахіс містить в собі унікальні амінокислоти, біотин, поліненасичені кислоти, мікроелементи, рослинні жири і такі вітаміни як В1, В2, РР, Д. Горіх містить близько 35% білків і 50% жирів. Білки арахісу мають оптимальне співвідношення амінокислот. Це сприяє їх хорошому засвоєнню організмом. Жири чинять слабкий жовчогінну дію і дуже корисні при гастритах і виразковій хворобі. Регулярне вживання арахісу покращує увагу, пам’ять, слух, нормалізує потенцію, покращує роботу печінки, серця та інших внутрішніх органів. Крім того, що міститься в горіхах фолієва кислота здатна оновлювати клітини. У арахісі абсолютно немає холестерину, що робить його незамінним для тих людей, у яких проблеми з кровоносною системою.

Останні розробки вчених довели, що земляний горіх містить солідну кількість антиоксидантних речовин, які допомагають захистити клітини від шкідливих вільних радикалів. Поліфеноли, зокрема, сприяють профілактиці захворювань серця, ішемії, атеросклерозу, передчасного старіння і різного роду онкологічних захворювань.

araxis-polza


Французькі вчені використовують земляний горіх при лікуванні гемофілії, домагаючись при цьому дуже навіть непоганих результатів. Враховуючи, що горіх містить велику кількість клітковини, його призначають для боротьби з запорами. Він сприяє природному очищенню кишечника і стимулює його діяльність.

Включення арахісу в їжу всього лише кілька разів на тиждень дозволить запобігти утворенню каменів у жовчному міхурі та значно знизить ризик виникнення раку товстої кишки. Так само слід відзначити і той факт, що смажений арахіс за кількістю поліфенолів перевершує сирої на 25%. Загалом, можна сміливо сказати, що арахіс є одним із чемпіонів за антиоксидантним властивостям і поступається в цьому тільки гранату.

Горіх арахісу також може бути використаний як заспокійливий продукт при надмірній нервовій збудливості. Він відмінно допомагає при безсонні і занепаді сил. Під час важкої хвороби просто необхідно щодня з’їдати трохи горіхів. Масло часто застосовують при загоєнні ран. Досить з’їдати всього лише 25 горіхів на день і загальний стан здоров’я покращиться, зморшки розгладяться. А для тих, хто веде активний спосіб життя і займається спортом, регулярне вживання арахісу просто необхідно для підтримки життєвого тонусу і бадьорості.

 


Вживання арахісу в їжу

 

Як це не дивно, але земляний горіх довгий час вважався не тільки шкідливим для вживання, але навіть небезпечним. Винне в цьому перебування конкістадорів у Південній Америці. Клімат для них виявився незвичним, але чомусь часті головні болі і втома були пов’язані не з ним, а саме з арахісом. Тому на перших порах арахіс використовували виключно для створення ліхтарного масла. Європейці теж не відразу захотіли прийняти цей продукт. І тільки в 19 столітті арахіс увійшов в їх раціон. Історія стверджує, що один француз на ім’я Кондамін був лютим захисником і прихильником вживання земляного горіха. Оригінальний молодий чоловік витратив на пропаганду цього продукту все своє життя.

araxis-polza

Африканці користь продукту оцінили відразу. Адже арахіс це не тільки білок для людини, але і хороше азотне добриво. Жителі жаркого континенту готують з горіхів супи, додають його в рис або пшоно. А в Китаї арахіс набув популярності як елітна їжа, яку могли дозволити собі тільки досить багаті люди. Зараз ця країна є одним з головних постачальників горіха в інші країни. У Китаї арахіс — сировина для приготування більше трьохсот видів продукції. Китайський арахіс має чудову якість і, крім того, цілком доступний за ціною.

Але особливо земляний горіх популярний в США. Щорічне вирощування цієї культури в країні досягає близько 450000 тонн. Там арахіс в основному використовують для приготування всіма улюбленого масла, а також шоколаду і маргарину. Для американців сніданок без арахісового масла часто просто немислимий. Існує кілька видів арахісового масла: рафінована недезодорована, рафінована дезодорована і, нерафінована. Масло намазується на бутерброд або тост. Великою популярністю у американців користуються бутерброди, які намазують желе і арахісовим маслом. Арахіс додають у печиво і різні соуси, щоб надати їм горіховий смак. А колись їм годували рабів, так як арахіс був дуже дешевим і поживним. Велике значення в поширенні горіха в США зіграв агрохімік Джордж Вашингтон Карвер. Саме він винайшов близько 300 товарів і продуктів з арахісу. Велика потреба в земляному горісі з’явилася під час другої світової війни, завдяки його високій живильній цінності. Знайшов своє застосування цей горіх і в сільському господарстві як корм для худоби. Тому зовсім не дивно, що листопад в Америці вважається «місяцем арахісового масла».

У Росії земляний горіх з’явився приблизно в 1825 році. Його стали вирощувати в деяких ботанічних садах країни як заморську дивину. Однак особливого ажіотажу з приводу цього продукту не спостерігалося. Найпростіший спосіб вживання це з’їсти кілька бобів сирих або злегка обсмажених. Однак арахіс можна додавати в салати, супи і навіть макарони з м’ясом. Смажена курка або риба, обсипана крихтою з арахісу, матиме чудовий смак. І вже тим більше ніхто не відмовиться від морозива з арахісом. Це смачно і корисно.

Страв, які готують з використанням арахісу безліч. Прості і складні, класичні й оригінальні. Вибір величезний. ХозОбоз пропонує безліч рецептів на будь-який смак.

 


Арахіс для чоловіків

 

Унікальна здатність горіха посилювати потенцію і лібідо широко відома багатьом. Крім того, арахіс часто рекомендують для лікування безпліддя не лише чоловічої, а й жіночої, так як це засіб нормалізує баланс гормонів в організмі. Поліпшення крові, профілактика серцевих захворювань, підвищення імунітету — відмінна допомога для чоловіків, які ведуть активний спосіб життя.

 


Арахіс при вагітності

 

В принципі корисні властивості арахісу однаково важливі як для чоловіків, так і для жінок. Єдиний момент, який може стати винятком — це вагітність. Адже саме в цей час жінці доводиться піклуватися не тільки про своє здоров’я, але й, насамперед, про здоров’я малюка, якого вона носить під серцем.

Так вживати земляний горіх під час вагітності чи ні? Думки з цього приводу розходяться. Деякий час вважалося, що вживання арахісу саме в цей період може спровокувати появу алергії на нього у народжену дитину. Останні дослідження британських вчених довели, що це зовсім не так. Звичайно ж, ризик виникнення алергічної реакції збільшується в кілька разів, але це не говорить про те, що алергія буде обов’язково. Правда, цей ризик присутній тільки в тому випадку, якщо в родині вже є алергіки. Тому, як кажуть, від гріха подалі. Варто потерпіти і не провокувати небажані явища. Але, якщо вже дуже хочеться, то слід знати міру.

 


Арахіс годує мамі

 

Малюк народився і, здається, можна полегшено зітхнути. Однак деяка з’явилася свобода не завжди стосується їжі. Продукти, які не рекомендувалися лікарями в якості харчування під час вагітності, продовжують залишатися під забороною. Це ж стосується і арахісу. Організм малюка ще дуже слабкий, щоб піддавати його різних навантажень. Тому, щоб уникнути можливих неприємностей, краще виключити зі свого раціону або звести до мінімуму вживання земляних горіхів, які є досить сильним алергеном. Хоча, це питання та індивідуальний, але краще все-таки почекати поки дитині не виповниться 3-4 роки. У такому віці денна норма не повинна перевищувати 10 горішків в день. Арахіс іноді навіть рекомендують для лікування діатезу у дітей.

 


Арахіс дітям

 

Горіх досить часто використовують в кулінарії. Це відноситься до горішкам або маслу. Арахіс солодкий і солоний, в глазурі і шоколаді, масло і паста. Як часто батьки балують своїх улюблених чад подібними ласощами. Однак, перш ніж пригощати дитини арахісом, слід знати, яку ж саме користь він принесе зростаючому організму.

Арахіс містить:

  •     Велика кількість поживних речовин і білка, що робить його найціннішим продуктом, призначеним саме для дитячого харчування.
  •     Горіхи покращують пам’ять і увагу, а це так корисно для розвитку дитячого організму.
  •     При такому захворюванні як кашель можна додавати кілька подрібнених горішків до будь каші. Така їжа обов’язково сподобається малюкові і буде надзвичайно корисна.
  •     Користь арахісу проявиться лише в тому випадку якщо вживати його правильно.


Як і кожен продукт, земляний горіх має і шкідливі властивості. До них відносяться:

Свіжий арахіс містить інгібітори травних ферментів. Вони можуть значно ускладнювати засвоєння білка з їжі.
Арахіс — сильний алерген, тому слід бути вкрай обережним, використовуючи його в їжу.
Горіх, який неправильно зберігався, може містити в собі афлотоксину. Ці речовини негативно впливають на роботу печінки. Купуючи арахіс, слід звернути увагу, насамперед на його запах і зовнішній вигляд. При порушенні правил зберігання (особливо при підвищеній вологості) на поверхні може з’явитися грибок. Це цвіль, яка виділяє токсини, шкідливі для організму людини. Причому неозброєним поглядом її виявити неможливо.
Сирі горіхи в деяких випадках можуть стати причиною порушення травлення.

Всі ці показники можуть звести позитивний ефект продукту до нуля. Для того щоб продукт приніс тільки користь, слід знати як його вибирати правильно. Варто враховувати наступні моменти:

Купуючи арахіс в магазині, слід звернути увагу на колір горішків. На них не повинно бути ніяких плям і розлучень. Поверхня повинна бути однотонною і рівною.
Затхлий запах є показником того, що земляний горіх зберігався в неналежних умовах. На жаль, правила зберігання дотримуються не завжди. Особливо це стосується ринків і продовольчих наметів. Ціни там нижче, а якість гірша. Тому слід постаратися уникнути сумнівної економії, купуючи дешевий неякісний продукт.
І, звичайно ж, важливо звернути увагу на загальні санітарні умови того місця, де відбувається продаж.

Слід пам’ятати, що надмірне вживання смаженого горіха може призвести до появи зайвої ваги. Так масове ожиріння американців небезпідставно пов’язують з надмірним вживанням продуктів з арахісу. Лушпиння арахісу може викликати алергію, тому її слід обов’язково видаляти. Благо вона досить легко знімається, особливо після смаження. І, знову ж, у всьому потрібна міра.

 


Купити або виростити?

 

Не дивлячись на те, що батьківщиною земляного горіха є теплі країни, можна спробувати виростити його самостійно. І зовсім не обов’язково для цього мати велику земельну ділянку. Для цього підійде невеликий город або, навіть, підвіконня. Крім того, буде дуже цікаво спостерігати за ростом рослини. Вирощування арахісу — захоплююче заняття. Рослина любить пухку і теплу грунт, яку попередньо варто висушити і перекопати. Висаджування насіння здійснюється не раніше, ніж грунт прогріється до 10 градусів. Найкраще це зробити на самому початку травня. Між грядками має бути відстань не менше 60 сантиметрів. Попередньо насіння замочую в теплій воді. Можна використовувати слабкий розчин марганцівки. Звичайно ж, плоди обов’язково повинні бути сирими, а не смаженими. На кілька тижнів посадку прикривають. Покров знімають тільки тоді, коли погода стає досить теплою.

Потім землю постійно слід розпушувати і добре поливати, при цьому не заливаючи. Один раз у тридцять днів рослина підгортають. А під час цвітіння грунт повинна бути пухкої. Це полегшить шлях рослини в землю. Урожай можна збирати на початку осені. Пожовкле листя покажуть, коли саме це зробити. На одному кущику може вирости до 40 плодів. Арахіс воліє світло або легку тінь. Вирощування арахісу в домашніх умовах точно таке ж. Тільки на підвіконні це можна робити цілий рік. Зберігають арахіс в матер’яних мішечках неочищеним.

 


Арахіс — протипоказання

 

Насамперед, це — алергія на даний продукт або індивідуальна непереносимість. Причому алергія на арахіс проявляється досить сильно. Вона може викликати печіння, свербіж і набряк гортані. З особливою обережністю слід ставитися до арахісу тим, у кого проблеми з підшлунковою залозою і печінкою. Не рекомендується вживання китайського горіха при артриті, артрозі і подагрі.

 


Цікаві факти про арахіс

 

При всіх своїх корисних властивостях, арахісова дієта протипоказана білкам. У них псується хутро і слабшає зір. Причина подібного явища досі не з’ясована.
Було підраховано, що для виготовлення 350 грамів масла, потрібно рівно 549 горішків.
У США арахісове масло їдять кожен день 40 мільйонів жителів.
Боязнь того, що арахісове масло може прилипнути до неба, називається арахібутірофобія.
Саме на цьому маслі краще готувати їжу підводники, так як воно не димить навіть при дуже високій температурі.
Колір плодів арахісу залежить від кольору грунту. На світлих грунтах виросте светлоокрашенний горіх, а на темних — темний.
Не варто вважати, що арахіс це тільки чудове популярне ласощі. Його, між іншим, використовують у виробництві динаміту.

Зараз арахіс — друга за важливістю бобова культура (після сої), яка використовується не тільки в їжу, але і в медицині і в промисловості. Однак, на жаль, для того щоб підвищити врожайність і захистити рослину від шкідливих комах, недобросовісні виробники все частіше використовують великі дози гербіцидів і інсектицидів, тим самим зводячи користь горіха до нуля.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок