Насправді чорного чаю не існує! Спочатку чай - виключно зелений. Щоб чай став чорним, його піддають термообробці. Виходячи з цього, термообробка буває природною і штучною.
Чай буває листової і квітковий. Квітковий чай - це дорогий продукт, його роблять з квітів чайного дерева. Зазвичай такий чай має жовтий відтінок. Для гарного листового чаю збирають тільки верхні листки. Ті, хто збирає чай, вручну зривають п'ять-сім верхніх молодих листочків. У дешевий чай потрапляє все інше.
При схудненні краще пити зелений чай без цукру. Але якщо ви дійсно хочете скинути кілька кілограмів, то качесвенно чаю та обмеження себе в їжі не вистачає. У такому випадку потрібно займатися фізкультурою. Більше про фізичних вправах, зокрема, про присідання пліє можна подивитися тут.
В основному, якість чаю залежить від розміру чайного листа, речовин, які в ньому є, від змісту таніну. Чай, який сушили за правилами, скручується сам по собі і розгортається під час заварювання.
Чай розрізняють не тільки за кольором, але і за розміром чайного листя. Так, буває цілісний, отриманий з чайного цілого або скрученого листа, листовий, отриманий з різаного листя, невеликий, отриманий подрібненням чайного листя, гранульований, отриманий грануляцією найдрібніших фракцій чайного листа, ароматизований чай з додаванням ароматизаторів і кілька інших сортів.
Вагова частка дріб'язку для всіх видів і сортів чаю не повинна перевищувати 5 відсотків. Правда, такі суворі вимоги не стосуються чаю в пакетиках.
При виборі чаю крім розмірів чайного листя, звертайте увагу також на ?? речовини, що входять до складу продукту. Таким чином, до чаю деколи додавати різні добавки, які змінюють смак і аромат напою.
Але тут слід відрізняти тип домішок. Скажімо, якщо на упаковці чаю написано, що це «чай з лимоном», то це свідчить про наявність у ньому шматочків лимона, і навпаки, якщо на упаковці написано «з ароматом лимона», то це свідчить про додавання в чай виключно ароматизатора.
Якщо говорити про чай в пакетиках, то такий спосіб фасування дозволяє виробникам разом з чаєм упаковувати туди і чайну пил. Крім цього туди потрапляють барвники та ароматизатори. В цілому ж чай в пакетиках, це якийсь похідний варіант, у випадку, якщо заварювати звичайний чай немає можливості.
Який би чай ви не вибрали, в ньому ні в якому разі не повинно бути цвілі, затхлості, кислувато, жовтої чайної пилу, сторонніх ароматів, присмаків і домішок.