Чорнослив — калорійність, корисні властивості і шкода

0

Улюблений багатьма чорнослив — чудове джерело вітамінів і антиоксидантів. Якщо вживати протягом життя овочі та фрукти в достатніх кількостях, то можна значно знизити ризик хронічних захворювань. Маленький фрукт з «кислинкою» не містить в складі шкідливих насичених жирів або солі. Навіть фото чорносливу вже викликає бажання спробувати ласощі: блискуча фруктова м’якоть стане альтернативою шкідливим солодощів.

chernosliv

Недарма результат схрещування аличі і терну став популярним серед низки інших продуктів. Сировина для отримання корисної сушеного чорносливу вирощують на Україні, в Росії, в Молдові, на Кавказі. Сорт «угорка» містить більше цукру, якщо порівняти з іншими сортами, і має тверду м’якоть фрукта. Завдяки цим природним властивостям, можна сушити сливи без застосування додаткових добавок, отримуючи якісний і поживний продукт — чорнослив.

Чорнослив можна сміливо назвати природними ліками, яке зберігає всю користь навіть після сушіння. Один плід чорносливу може важити десять — двадцять грамів, а оптимальна норма для дорослого — шістдесят грамів. Отже, шість-сім штучок чорносливу на сніданок — дивно легкий спосіб підтримувати організм у тонусі. Тримісячному малюку вже можна запропонувати компот з чорносливу, а після року сміливо пригощати дитини м’ясистим фруктами без кісточок.

Виробництво чорносливу буває з кісточками і без кісточок, а виготовлення може здійснюватися вручну або механічним способом. Заготівля чорносливу на зиму ручним способом більш корисна, оскільки сухофрукти відмінно зберігають форму.

 


Корисні властивості чорносливу

Висушені сливові плоди — це продукт, який радимо додати в меню всім, хто ретельно стежить за своїм здоров’ям, мріє про стабілізацію ваги. Цілюще чорнослив багатий мінералами і вітамінами. Великий вміст вітамінів в корисних плодах допомагає оптимізувати нормальну роботу організму, нормалізувати кислотно-лужний баланс. Чорнослив активізує роботу шлунка, кишечника, підшлункової залози.

chernosliv

Пектин, якого досить багато в чорносливі, сприяє зміцненню імунітету, поліпшенню кровотворних функцій. Клітковина допомагає позбавлятися від сонливості, пригніченості і слабкості. Чорнослив — справжній «борець» з вільними радикалами. Коли число оксидантов в організмі перевищує норму, вони починають активно атакувати здорові клітини.

 


Користь речовин у складі чорносливу

 

Вміст у чорносливі калію створює слабкий сечогінний ефект. Це прекрасна можливість «вимити» з організму шкідливі токсини.
Поліпшення зору, мозковий діяльності, обміну речовин, травлення.
Відновлення водно-сольового балансу.
Зміцнення імунітету, серцево-судинної системи.
Відзначається поліпшення стану шкіри, нігтів, волосся. Значний ефект від вживання чорносливу для зовнішньої краси зацікавить представниць прекрасної половини населення. Природний вітамін варто з’їдати в невеликих кількостях щодня: не тільки для гармонійного самопочуття, а й для сяючої здорової шкіри.
Зміцнення м’язової, кісткової систем, зубів.

 

Як використовують чорнослив в медицині?

 

За допомогою корисного чорносливу можна запобігти захворювання серцево-судинної системи, регулярно вживаючи в їжу пружні плоди. Фрукт має властивість поліпшувати пружність стінок судин, тому таке «ліки» стане незамінним у вашому раціоні.

chernosliv

Введення в меню синяво-чорних плодів допомагає боротися з безсонням, впоратися зі стресом, усунути нав’язливе тривожний стан. Якщо протягом робочого дня ваші сили вичерпалися, з’їжте два-три чорносливу — і сили відновляться в мить ока! Крім того, такий дієтичний перекус може допомогти людям з надмірною вагою.

Сечокам’яна хвороба — важкий недуг. Сухофрукти, а особливо чорнослив, допоможе посилити виведення сечі і жовчовиділення абсолютно безболісно. На жаль, через погану екологію та кліматичних змін багато часто страждають «стрибками» артеріального тиску. Беручи всередину чорносливовий «таблетки», можна нормалізувати підвищений тиск.

У народній медицині чорнослив використовують як засіб від лікування мозолів. Косметологи використовують чорнослив як джерело корисних речовин в приготуванні кремів, масок і тоніків для обличчя. Користь чорносливу відзначається при лікуванні подагри, захворювань нирок, печінки. Сушена слива поглинає вільні радикали, а вони руйнують організм зсередини. Таким чином, введення в щоденний раціон чорносливу є профілактикою онкологічних хвороб.

Крім того, чорнослив — дивно доступний спосіб омолодження: виявляється, цей чудо-фрукт підвищує опірність організму процесу старіння. Так що домашній чорнослив можна сміливо зарахувати до списку «молодильні продуктів», поряд з яблуками і лимонами.

При авітамінозах лікарі рекомендують вживання чорносливу. Багато дієти, спрямовані на збільшення ваги, включають сушену сливу. Чорнослив, калорійність якого становить приблизно 240 Ккл / 100гр, має властивість підвищувати апетит. Тим не менш, чорнослив використовують і для схуднення через сечогінних і проносних властивостей фрукта.

 


Чорнослив і схуднення

 

Чорнослив складно назвати сжигателем жиру, тому не потрібно замінювати їм є основний раціон. Поєднуючи регулярне вживання чорносливу зі спортивними навантаженнями, можна досягти значних результатів досить скоро.

Якщо чорносливу не знайшлося місця в списку ваших улюблених продуктів, пийте відвар без цукру. Зменшити глікемічний індекс чорносливу можна, вживаючи його поряд з білим м’ясом або знежиреним сиром. Дієта, що включає чорнослив, може тривати залежно від вашого бажання. Родзинка дієти: чорнослив можна з’їсти під час перекусів, але не більше двох плодів.

Також додавайте чорнослив в філе курки, салати, вівсянку. Корисний коктейль на основі чорносливу з кефіром можна випити перед сном. Такий послаблюючий напій небажано пити вранці, щоб протягом дня не відчувати дискомфорту.

 


Чорнослив при запорах

 

Недолік рідини в організмі, мала кількість клітковини призводить до запору. Не обов’язково поспішати за проносним в аптеку, якщо можна використовувати цілющий чорнослив. Навіть медичні фахівці називають чорнослив кращим лікарем від закрепів. Продукт легко усуває болі в животі, «пом’якшує» стілець. Проносне чорносливовий ліки очищає організм, насичує його необхідними мікроелементами.

Тим, хто чорнослив недолюблює, слід зробити з нього сік, додати у фруктовий салат. Застосування чорносливу як проносний не повинно перевищувати допустиму норму вживання сухофрукта. Надлишок чорносливу може завдати шкоди, викликавши діарею.

Чорнослив їдять потроху три-чотири рази на день. Вам доведеться за смаком «ліки» з чорносливу. Пропустити фрукти через м’ясорубку, а потім змішати з медом. Приймайте ласощі під час вечері: досить чайної ложки. Тоді запори точно не будуть вас турбувати!

Відвар з чорносливу — дієвий засіб при запорах. Чорнослив миють і заливають окропом на ніч. Настій вранці можна випити, а фрукти з’їсти. Також при запорах допомагає суміш соку лимона з настоєм чорносливу, яку п’ють натщесерце протягом півгодини. Додаючи чорнослив в різні страви при приготуванні, ви можете бути впевнені, що вміст клітковини — в нормі.

 


Вживання чорносливу

 

Вибираючи чорнослив, купуйте виключно ті фрукти, які висушені природним способом — без гліцеринової обробки та бланшування. На фабриках часто обробляють сушені сливи гліцерином, щоб надати їм чорний колір. Коричневий відтінок слив характеризує фрукти, ошпарені окропом. Так дезінфікують плоди і, одночасно, збільшують термін зберігання продуктів. Оскільки бланширування фруктів обертається втратою багатьох корисних речовин, краще віддати перевагу домашньому чорносливу.

 


Чорнослив для грудничка

 

У немовлят тільки встановлюється робота шлунку, тому розлади часті, а особливо запори. Часто малюк довго плаче, а батьки не можуть зрозуміти, що його просто «здуває». Лікувальний чорнослив можна вводити в харчування дитини у вигляді компоту, пюре, відвару або настою.

Сто грамів чорносливу необхідно обполоснути в теплій воді і залити двома склянками води. Відвар доводять до кипіння і настоюють протягом години. Таким відваром чорносливу слід поїти грудничка в першій половині дня, даючи йому одну чайну ложечку смачного «ліки».

Чорнослив замочують на ніч у воді. Вранці рідину зливають і варять чорнослив до готовності. Фруктову масу прокручують через м’ясорубку. У результаті виходить свіжий чорнослив у вигляді пюре! Спочатку дайте малюкові чайну ложку вкусняшки, щоб перевірити реакцію організму на продукт. Якщо дитина страждає запорами, візьміть даний спосіб на замітку.

 


Чорнослив годуючим

 

Завдяки безлічі вітамінів, в раціоні годуючої мами повинен бути присутнім смачний сухофрукт. Будь-яка їжа, яка надходить в організм жінки, опиниться в грудному молоці. Чи не шкідливий чорнослив] для малюка і чи можна його вживати годуючим жінкам?

Багатий мінеральний і вітамінний склад чорносливу просто необхідний годує мамі. Після пологів у жінок виникають проблеми порушення травлення, а вживання сухофруктів ефективно допомагає при цій проблемі. Перед вживанням чорнослив заливають окропом хвилин на п’ять.

При лактації можна пити настій або компот з чорносливу, щоб не нашкодити здоров’ю малюка. Чорнослив рідко стає алергеном, зате користь сухофрукта для стабільності травлення малюка неоціненна.

 


Чорнослив при вагітності

 

Настання вагітності стає переломним моментом для харчування майбутньої мами. Адже все, що ви з’їсте — отримає малюк. Шоколад, алкоголь і каву не рекомендують в цей період. Зате ласувати чорносливом при вагітності навіть необхідно!

Через гормональної перебудови у вагітних спостерігається ослаблення сполучних тканин, кровоточивість ясен. Чорнослив — відмінна профілактика карієсу і зміцнення ясен. Вміст калію в продукті регулює водно-сольовий баланс, полегшуючи роботу нирок, які працюють за двох. Висока калорійність сухофруктів може загрожувати збільшенням у вазі, тому денна норма чорносливу — не більше 150 грамів.

Рятівний засіб при запорах під час вагітності — [відвар чорносливу]. Організм запрацює стабільно, як годинник. Протягом дев’яти місяців, які передують початку нового життя, ваш організм буде захищений від авітамінозу та анемії, завдяки значному вмісту заліза в продукті. Якщо майбутня матуся живе в екологічно шкідливому районі, слід зміцнювати імунітет за допомогою чорносливу.

Зовнішні зміни, які вагітна жінка спостерігає в дзеркалі щодня, радують її і засмучують одночасно. Випаровується колишня стрункість, зате зміцнюється відчуття власної значущості. Чорнослив — простий засіб для поліпшення стану шкіри: можна додавати подрібнені фрукти в чай ​​або салати.

 


Чорнослив для дітей

 

Незважаючи на те, що діти люблять харчуватися виключно солодощами, необхідно контролювати їх щоденний раціон. Дитячий зростаючий організм повинен отримувати достатньо вітамінів для повноцінного розвитку. Замініть солодощі корисним чорносливом! Сушені сливи прекрасно вгамують голод: адже чорнослив містить багато вуглеводів.

Органічні кислоти допомагають травленню і знищують шкідливі мікроорганізми. До однорічного віку немовлят годують пюре з чорносливом або іншими фруктами. З дворічного віку можна зміцнювати дитячий імунітет компотом із сухофруктів. Скористайтеся тим, що діти просто не можуть без солодощів. Приготуйте їм суперкорисне «цукерки» з курагою і чорносливом.

Регулярний перегляд телевізора, ігри на планшеті, соціальні мережі можуть відбитися на погіршенні зору дитини. Висока концентрація вітаміну в складі чорносливу поліпшить зір. Для корисних цукерок знадобляться такі інгредієнти: курага, родзинки, чорнослив, кешью. Всі продукти слід очистити, вимити, подрібнити. З однорідної маси роблять кульки, які обкачують у кокосовій стружці. Зберігати такі цукерки — вітамінки можна в пластиковому контейнері.

 


Протипоказання і шкода чорносливу

 

Будь-який продукт може надавати користь і завдати шкоди, навіть чорнослив. Неконтрольоване вживання сухофруктів може привести до розладу шлунку і навіть викликати алергічні реакції.

Не можна зловживати чорносливом:

  •     вагітним жінкам;
  •     годуючим мамам у великих кількостях, через небезпеку появи метеоризму та діареї;
  •     людям, що страждають ожирінням, або постійної діареєю;
  •     діабетикам, щоб уникнути підвищення рівня цукру;
  •     маленьким дітям;


Чорнослив може завдати шкоди організму, якщо його неправильно обробляти і готувати. Лаковий лиск продукту повинен вас не залучити, а попередити про те, що фрукт покритий жиром або гліцерином для додання «товарного вигляду».

Якщо висушування фруктів проходило з використанням хімікатів для видалення шкідників або збільшення терміну придатності, то чорнослив може стати небезпечним ласощами. Перед вживанням чорносливу його обов’язково замочують і обполіскують водою.

Купуючи чорнослив, вибирайте плоди в контейнері, герметично закритому, або прозорій упаковці. Чорнослив повинен мати пряний приємний аромат. М’ясисті плоди повинні бути пружними: при стисканні вм’ятини на чорносливі «розпрямляються». Ніякої смакової гіркоти добротний продукт не повинен мати. Смак якісного свіжого чорносливу — кисло-солодкий.

Не слід купувати чорнослив на стихійних ринках, щоб уникнути харчових отруєнь. Домашнє виготовлення чорносливу не завжди проводиться у відповідних умовах, тому краще поберегти організм від таких «експериментів». Намагайтеся вживати тільки свіжий чорнослив, а замочені «заготовки» з’їдайте протягом дня.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок