Дієта 2 стіл

0

Дієта 2 (стіл № 2 ) — лікувальний план харчування , розроблений М.І. Певзнером . Дієту призначають при гострих і хронічних ентеритах , гастритах , колітах.

Дієта 2 стіл

Основні характеристики дієти номер 2

Раціон дієти покликаний налагодити секреторну функцію органів травлення і нормалізувати рухову функцію ШКТ. Не призначають дієту при збереженій і підвищеній секреції.

Лікувальне харчування передбачає різноманітну теплову обробку продуктів : їх відварюють , тушкують , запікають і підсмажують (без панірування і утворення грубої скориночки ) .

З дієти 2 -й стіл виключаються продукти , важко перетравлюються і довго затримуються в шлунку . Не повинні вживатися продукти , що подразнюють слизову оболонку ШКТ ( виключаються гарячі і холодні , а також гострі страви).

Норма солі — не більше 15 г на день. Щодня рекомендується випивати до 1,5 л води. Рекомендована енергетична цінність: 2800-3000 ккал. Кратність прийому їжі: 4-5 разів на день.

Хімічний склад дієти № 2
• Білки — 100 г ( 40 % — рослинного походження)
• Вуглеводи — 400-420 г
• Жири — 90-100 г ( 25 % — рослинного походження)

Рекомендовані продукти
• Борошняні вироби: хліб з пшеничного борошна вчорашньої випічки або підсушений , прісні булочні вироби , сухе печиво , що не здобні ватрушки з сиром , а також пироги з рибою , відвареним м’ясом , рисом , джемом , яйцями , яблуками
• Супи , приготовані на слабкому знежиреному рибному та м’ясному бульйоні
• Супи , приготовані на овочевих і грибних відварах з додаванням дрібно нарізаних або протертих овочів , розварених або протертих круп , вермішелі , локшини , заздалегідь зварених фрикадельок
• Борщі , щі , борщ ( при гарній переносимості)
• Розсольник (огірки замінюються розсолом )
• М’ясо і птиця нежирних сортів ( без сухожиль і шкірки)
• Фрикаделі , тефтелі і котлети з телятини , яловичини , нежирної баранини і свинини , м’яса кролика і курей
• Відварний язик
• Молочні сосиски , дієтичні ковбаси , пісна шинка
• Млинці з фаршем з відварного м’яса
• Риба нежирних сортів (її гасять , відварюють , запікають , підсмажують без панірування , готують у вигляді котлет і фрикаделей )
• Молочні продукти: молоко , вершки ( їх додають в страви) , кефір , кисляк , свіжий сир , сир , сметана (останньої — не більше 15 г на блюдо )
• Яйця , зварені некруто , а також у вигляді парового або підсмаженого омлету (можна додати сир )
• Каші на молоці , воді , м’ясному бульйоні , з додаванням фруктів ( не можна вживати пшоняну і перлову каші)
• Круп’яні пудинги
• Вермішель , лапшевник
• Овочі ( томати , кабачки , картопля , гарбуз , буряк , морква, цвітна капуста) у відварному , запеченому , тушкованому вигляді
• Овочеві пюре , запіканки , пудинги
• Овочева ікра
• Вимочений оселедець
• Яловичий нежирний холодець
• Паштет з печінки
• Ікра осетрових риб
• Зрілі ягоди і фрукти: апельсини і лимони ( їх додають в чай ​​або желе ) , мандарини , кавун , виноград без шкірки і пр. — до 200 г в день
• Компоти , желе , киселі , муси
• Компот з протертих сухофруктів
• Меренги , вершкова карамель , сніжки , ірис , пастила , мармелад , зефір , цукор , джем , мед , варення
• Соуси на рибних , м’ясних , грибних , овочевих відварах
• Соуси на основі сметани , лимонного соку і пр.
• Ванілін , кориця , лавровий лист , кріп , петрушка , селера
• Чай (можна додавати лимон) , какао , кави
• Овочеві , фруктові , ягідні соки , розбавлені водою
• Відвар шипшини
• Відвар висівок
• Вершкове і топлене масло
• Рослинні масла ( рафіновані )

продукти, що виключаються

• Свіжа випічка , борошняні вироби з листкового і здобного тіста
• Молочні супи
• Гороховий і квасолевий суп
• Окрошка
• Жирне або багате сполучною тканиною м’ясо
• Копченості і консерви
• Солона , копчена , жирна риба
• Яйця , зварені круто
• Пшоно , а також перлова , ячна , кукурудзяна крупи
• Маринади і соління
• Лук , редис , редька , солодкий перець , бруква , огірки , часник , гриби
• Жирні і гострі закуски
• Ягоди з грубими зернами або грубою шкіркою
• Кремові і шоколадні вироби
• Морозиво
• Виноградний сік
• Квас
• Тугоплавкі жири

Відгуки

Дієта 2 стіл сприяє стабільному поліпшенню стану при ентеритах , гастритах , колітах. Призначати дієту повинен лікуючий лікар.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок