Дієта при болях у шлунку

0

Болі у шлунку ( гастралгія ) - виникають як при захворюваннях шлунково-кишкового тракту , так і при ряді інших станів (наприклад , при травмах або вегетативних неврозах ) . Дієта при болях у шлунку повинна дотримуватися в обов'язковому порядку , ось тільки загальні рекомендації в даному питанні не надто доречні - необхідна консультація лікаря.

Дієта при болях у шлунку

Корисна інформація

Основні причини появи болю в животі :
• Гастрити ( ерозивний , бактеріальний , гострий стресовий , вірусний , грибковий , еозинофільний , атрофічний )
• Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки
• Поліпи шлунка
• Рак шлунка
• Переїдання
• Нетравлення
• Запор
• Напруга м'язів живота
• Фізичні навантаження
• Травми живота
• Схильність до стресів
• Непереносимість певних продуктів (наприклад , молока)

Уточнити діагноз допоможуть:
• Гастроентеролог
• Хірург
• Онколог

Біль у шлунку свідчить про наявність певних проблем (не варто випускати з уваги і онкологію ) , тому при виникненні подібного дискомфорту варто обов'язково пройти максимально повне обстеження .

Відповідну дієту вам призначить спеціаліст ( при одних проблемах може бути рекомендований протертий раціон , а при інших - подібна міра швидше нашкодить , ніж допоможе). Нижче ми наведемо загальні рекомендації - вони призначаються при всіх захворюваннях шлунка.

Рекомендації з харчування

При болях у шлунку рекомендується їсти часто (4-6 разів на день) , потроху і , бажано , в один і той же час. Це нормалізує вироблення шлункового соку і поліпшить травлення .

Температура подачі страв - комфортна (гаряче і холодне доведеться виключити ) . Не можна вводити в раціон продукти , що подразнюють слизову оболонку ШКТ і провокують активну вироблення шлункових соків. У список небажаних продуктів , напоїв і страв потрапляють :
• Наваристі бульйони
• Свіжа випічка
• Алкоголь , будь-які газовані напої , квас , міцну каву
• Жирна та обсмажена їжа
• Гострі приправи
• Соління , консерви , копченості , маринади
• Листкове тісто ( будь-які вироби з нього)
• Кислі та багаті грубою клітковиною овочі , фрукти , ягоди ( зокрема це редька , редис , щавель , білокачанна капуста)
• Яйця , зварені круто
• М'ясні , томатні , грибні , рибні соуси

В основі раціону повинні знаходитися :
• Пшеничний хліб вчорашньої випічки , сухе печиво і бісквіт
• Супи з протертими овочами або добре розвареними крупами на морквяному або картопляному відварі
• Молочні круп'яні супи
• Молочні або овочеві супи з вермішеллю
• Відварені і парові страви з пісних сортів м'яса , птиці та риби
• Молочні продукти: молоко ( при гарній переносимості) , некислий сир , нежирна сметана , кисломолочні продукти
• Добре зварені макаронні вироби
• Каші (рисова , гречана , манна , вівсяна)
• Овочеві страви (парові , протерті )
• Яйця , зварені некруто , паровий омлет
• Закуски : салати з відварних овочів , м'яса , риби; печінковий паштет ; несолона шинка без жиру; заливна риба , приготовлена ​​на овочевому відварі
• Некислі фрукти і ягоди ( протерті свіжі або печені )
• Солодощі : мед , зефір , джем , желе , киселі (фруктові , молочні ) , муси
• Напої : неміцно заварені какао , чай , кава з молоком ; компоти ; відвар шипшини ; солодкі фруктові соки
• Жири: вершкове і рослинне масла

Відгуки

Оскільки дискомфорт може виникнути не тільки при шлункових захворюваннях , потрібно пройти обстеження. Дієта при болях у шлунку приносить полегшення лише при точно встановленому діагнозі .

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок *** З питань розміщення реклами -