Домашній сир

0

Домашній сир не йде з магазинним ні в яке порівняння. Якщо молоко хорошої якості, то домашній сир виходить дуже ніжним, пластівчастим. До речі, молоко для сиру я купую в основному в магазині (жирність 2,5-3,6 %), і тільки влітку беру у приватників. Домашній сир виходить завжди відмінно.

Домашній сир

Отже, як же приготувати домашній сир.

Можна, звичайно, зробити сир і з кефіру. Але такий сир на мій смак кислуватий. Найсмачніший домашній сир виходить з кислого молока. Тому беремо 3 літри молока і виливаємо їх в трилітрову банку або емальовану каструлю. Додаємо столову ложку сметани, щоб отримати потрібні нам бактерії для закисання молока. Банку накриваємо марлею і ставимо в тепле місце.

Про готовність кисляку свідчить безліч бульбашок на стінках банки. Витрушуємо готовий кисляк у каструлю. Саме витрушуємо, тому що хороша простокваша не повинна литися. Ставимо каструлю на дуже маленький вогонь. І тут наше завдання — не перегріти. Тому що перегрітий сир стає сухим, розсипчастим і не дуже смачним. Тому далеко з кухні не йдемо, а доглядаємо за каструлею і чекаємо, коли наш кисляк почне поділятися на сироватку і власне сир.

Для рівномірності процесу можна трохи перешкодити кисляк ложкою. Але робити це потрібно зовсім небагато і дуже акуратно. Найкраще заважати не круговими рухами, а знизу вгору, як би перемішуючи нижні і верхні шари.

Як тільки ви помітили, що знизу стала утворюватися жовта сироватка, відразу вимикаємо газ, накриваємо каструлю кришкою і залишаємо до повного охолодження. Можна навіть на ніч, якщо в квартирі не дуже жарко. Інакше сир перекисне. Потім друшляк застеляємо марлею і виливаємо туди вміст каструлі.

До речі, під друшляк можна підставити ще одну каструлю і зібрати сироватку. На такий сироватці виходять чудові млинці. Марлю з сиром зав’язати вузликом зверху і підвісити до повного стікання сироватки. В кінці можна навіть трохи віджати мішечок з домашнім сиром. Але зовсім трохи. Інакше сир знову ж вийде сухуватим. Хоча комусь може сподобатися саме такий.

Робіть, пробуйте, підлаштовуйте під свій смак.

 

Схожі записи:

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок