Фруктовий шашлик

0

Шашлик ! Як багато в цьому звуці …

Як уже писав , я недавно повернувся з Анапи . Так от , по моєму розумінню в кулінарному плані саме шашлик є основною (і, мабуть , єдиною) пам’яткою цих місць (є ще , правда , зацукровані фрукти на ниточці ) . Готують його там виключно темношкірі « аборигени » ( не вважайте за неполіткоректність ) . Але готують , треба сказати , відмінно — примудряються зажарювати товстелезні шматки свинини так , щоб вони були повністю пропечений всередині, зовні мали підсмажену кірочку , і залишалися дуже м’якими ( буквально — ніжними ) по всій своїй товщині .

Фруктовий шашлик

 

Так , сьогодні мова піде саме про шашлик.

Що головне в шашлику ? Звичайно ж м’ясо ! А крім жартів , тут є всього два фактори , що впливають на кінцевий результат. Це те , як шашлик смажиться , і те , як він маринується . І якщо з жаркою все більш-менш зрозуміло ( хоча , добре посмажити шашлик — це ціле мистецтво) , то ось маринування м’яса — це те , що, власне і відрізняє один конкретний шашлик від іншого. І відрізняє дуже сильно , а якщо точніше , то — повністю.

Різних рецептів маринаду для шашлику не злічити , але сьогодні розглянемо всього один. Один рецепт , але досить цікавий . Це буде шашлик з фруктами , вином і яблучним оцтом. Отже, що нам знадобиться для його приготування.
Продукти для шашлику

Не будемо розмінюватися на дрібниці , і візьмемо:

  •     3-4 кілограми м’яса ( яловичина , свинина , баранина — тут вже тільки на ваш смак; в принципі , можна і м’ясо птиці використовувати )
  •     2 кілограми ріпчастої цибулі
  •     0.5-1 кілограм сухофруктів (пояснення див далі)
  •     1 пляшка білого вина
  •     0.5 склянки яблучного оцту
  •     Спеції (за смаком)
  •     сіль

Насчет сухофруктів. Їх можна використовувати майже скільки завгодно і майже які завгодно . Які — залежить від ваших смаків. А скільки … тут треба дивитися на сам продукт. Якщо сухофрукти висушені дуже добре , то їх питома вага малий, і при замочуванні вони непогано разбухнут . Таких можна брати не дуже багато ( за вагою) . Якщо ж сухофрукти досить вологі , то треба брати більше. Загалом , порівнюйте 🙂

Кількість і склад спецій також повністю залежить від вашого смаку. Нагадаю тільки , що зараз практично в будь-якому супермаркеті можна придбати готові суміші спецій , склад яких спеціально підібраний для шашлику (хоча , на мій погляд , це не кращий варіант).

 

Маринування шашлику з фруктами і вином

Перед тим , як замаринувати шашлик , нам необхідно все підготувати. Для цього треба порізати м’ясо , почистити і порізати цибулю , помити і трохи відмочити в окропі сухофрукти (хоча , відмочувати не обов’язково ) .

Нарізати м’ясо можна по- різному. Якщо ви збираєтеся смажити шашлик на шампурах , то краще робити шматки тонший і достовірніше — такі, щоб при надяганні на шампур , не виходило великих висячих частин. До того ж , досить тонкі шматки швидше прожарюються і менше шансів , що вони залишаться пропечений , або підгорять .

Якщо ж буде використовуватися решітка для барбекю , можна нарізати м’ясо шматками побільше. Але все одно , краще зробити їх досить тонкими (для того , щоб засмажити шашлик над вугіллям з дійсно товстих шматків м’яса , треба мати чудову майстерність ) .

Далі , як вже було сказано , треба очистити і порізати цибулю і підготувати сухофрукти. Лук краще різати кружками товщиною по 3-5 міліметрів. Ці гуртки можна розділити на кільця , але я віддаю перевагу залишати їх цілими , щоб було легко надягати на шампури між шматками м’яса , або укладати на решітку. Сухофрукти моєму . Якщо полювання — замочуємо в окропі на 10-20 хвилин , відкидаємо в друшляк , даємо воді стекти.

Потім починаємо маринування шашлику. Тут головне — правильно вибрати посуд . Щоб під кінець укладання продуктів не виявилася , що вона занадто мала.

Укладаємо все в такій послідовності : м’ясо , сухофрукти , цибулю. Так кілька шарів. Кожен шар м’яса злегка поливаємо яблучним оцтом і вином , а потім посипаємо спеціями. Лук , якщо ви хочете зберегти його у вигляді кружечків для подальшої смаження у складі шашлику , варто укладати особливо акуратно. Ну і , шар цибулі повинен йти останнім ( на нього рівномірно виливаємо весь залишився оцет і вино) .

Ставимо замаринований шашлик в холодильник на кілька годин , і чекаємо … Тут варто зауважити , що маринувати шашлик краще не менше доби (ну , це особисто моя думка . Однак , вплив хорошого маринаду на м’ясо в достатній мірі проявляється вже години через чотири (хоча я знаю і « хардкорних » , дуже швидкий спосіб замаринувати шашлик — буквально за годину). Так що якщо не терпиться , можна приступати до приготування шашлику і через шість , і через чотири години після того , як опустили його в маринад.

Окремо треба сказати щодо солі. Я не згадав про неї при описі процесу укладання продуктів . Справа в тому , що я вважаю , що м’ясо для шашлику краще солити перед смаженням (приблизно за півгодини ) . Тобто , треба витягти м’ясо з маринаду в окремий посуд , в достатній мірі посипати сіллю і перемішати. При цьому м’ясо не встигне ввібрати занадто багато солі , тому не варто пересолювати . Однак , якщо ви дотримуєтеся іншої думки ( що м’ясо повинно просолюється при Маринівка ) , посипайте сіллю кожен шар м’яса вже при його укладанні.

Ну і, власне , все. По закінченні якогось часу , м’ясо замаринується , і прийде час безпосереднього приготування шашлику. Але це зовсім інша історія 🙂

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок *** З питань розміщення реклами - front2back2@gmail.com