Горішки кешью — корисні властивості і шкода

0

Кеш’ю, такий знайомий нам горіх. Однак, мало хто знає батьківщину цього плоду, походження, корисні та шкідливі властивості, методи обробки і нарешті склад.Сайт пропонує вам перенестися на батьківщину цього чудо дерева і разом з’ясувати, чим же хороші горішки кеш’ю.

oreshki-keshyu

Горіхи кешью — загальна інформація

 

Кешью або індійський горіх — вічнозелене, теплолюбна дерево, родом з Бразилії. Відноситься рослина до сімейства сумахових і виду роду Анакардіум. Виростає до 15 м. у висоту, має широкораськидістой крону і листя еліптичної або яйцевидної форми. Родичами рослини, вважаються мигдаль, перечное дерево, кафрські слива, момбін і фісташки. Мабуть, кешью, є єдиними в світі плодами, які дозрівають не всередині плоду, а зовні.

Листя дерева шкірясті, до 15 см в ширину і до 22 см в довжину, зібрані в волоть близько 26 см в довжину. Крона, часто має не правильну форму і в діаметрі може досягати до 10 м. Цвіте Індійський горіх блідо зеленим кольором, мають червонуватий відтінок. «Яблуко кешью», так називають плоди дерева, довгастої або грушоподібної форми. Колір плодоніжки — жовтий чи червоний. Довжина — від 5 до 11 см. Під кіркою, ховається в’яжучі речовина, жовтуватого кольору, кисло-солодке на смак.

Анакардіум західний, саме так по науковому називається кешью, є дійсно безвідходним деревом. Так, наприклад, «яблуко кешью», плоди дерева широко використовуються в кулінарії, кора і листя користуються великою популярністю в якості лікарського засобу, а самі ж горіхи давно відомі за своїми смаковими якостями і корисним властивостям, в усьому світі.

Так би мовити, «першовідкривачами» кешью, стали ще стародавні індійські племена тікуна, які проживають на території сучасної Бразилії. Саме вони першими відкрили всі корисні і лікувальні властивості Індійського горіха, використовуючи не тільки плоди, а й листя, і кору рослини. І саме цей народ дав назву Анакардіуму західному — acaju, що в перекладі означає «жовтий плід». Сучасне ж назва кешью, запропоноване англійцями, пішло від португальського Caju (плоди) або cajueiro (саме дерево).

Однак, відвідуючи іншу країну, наприклад Венесуелу, ви можете не знайти ті самі плоди кешью, тільки з тієї причини, що там прийнято назвати їх Мерей. В інших же країнах Латинської Америки, прийнято називати горішки Мараньон, на честь штату Мараньон в Бразилії, де і був виявлений Анакардіум західний.

oreshki-keshyu

Родина дерева — Бразилія але, сьогодні, рослина культивують в 32 країнах світу (Малайзія, Кенія, Танзанія, Філіппіни, Мозамбік, Бенін, Таїланд, Гана і т.д.). Важливою умовою, для успішного вирощування горіха, є теплий, але вологий клімат. Саме з цієї причини, найбільшими постачальниками кешью в світі, є Індонезія, В’єтнам, Нігерія ну і, звичайно ж, Бразилія. Крім того, що Анакардіуму західному потрібен особливий клімат, у всьому іншому рослина досить невибагливо і не потребує особливого догляду.

У рік, з одного здорового дерева, збирається до 60 кг. горіхів. Однак, примітним є й те, що крім звичного для нас продукту, з Анакардіума західного, збирають так звані «Яблука кешью», які вважаються своєрідним делікатесом. На жаль, нам, які проживають на території пострадянського простору, навряд чи вдасться спробувати ці кисло-солодкі плоди, не виїжджаючи зі своєї країни. Причиною тому є швидкість, з якою псується ласощі. Але, у державах, що культивують Індійський горіх, ви з легкістю зможете насолодитися свіжовичавленим соком, желе, джемом або навіть знаменитим лікером, приготованими з яблука кешью.

Оболонку горіхів кешью, після розтирання використовують як компонент у виготовлення гальмівних колодок. Рідку ж, отруйну складову, кардол і анакардіновую кислоту використовують при розробці медикаментів. Крім того, за допомогою цих самих отруйних речовин, виготовляють фениламин, необхідний при виробництві гуми, лаку, а також оліфи.

Як росте кешью? — Питання, відповідь на який дійсно цікавий. Як уже згадувалося, горішки кеш’ю, єдині у світі які дозрівають за межами плода. Таким чином, те саме яблуко кешью, є ні чим іншим як їстівної квітконіжкою, грушоподібної форми і жовто-червоного кольору. На кінчику її, і проростає, в шкаралупі, відомий нам продукт, схожий на маленьку карлючку. Фото як росте кешью, ви можете побачити на нашому сайті, і захопиться цим дивом природи.

oreshki-keshyu

Зовнішній вигляд цих ласощів, нам відомий. Але, виникає питання, чому волоські горіхи, арахіс і т.д. ми набуваємо в шкаралупі, а от горішки кеш’ю, продаються вже в очищеному вигляді. Знайомі нам плоди Анакардіума, покриті подвійною оболонкою. Зовнішня — має зелений колір, гладку поверхню і містить в собі їдку фенольну смолу. Друга оболонка, щільна шкаралупа, схожа на стільники осередків. А причина обробки перед продажем, криється в тому, що під зовнішньою оболонкою горіха, міститься небезпечна речовина під назвою кардол, яка при контакті зі шкірою людини, викликає сильні опіки. І саме через отруту, продукт проходить кілька стадій обробки:

  1.     Очищення від шкаралупи;
  2.     Термічна обробка, до того моменту, поки все масло не випарується.


Категорично не рекомендується намагатися очистити плоди самостійно, навіть якщо випала така можливість. По-перше, навіть кращі фахівці у своїй справі, зрідка отримують опіки. По-друге, маленька крапля, масла, яка не випарувалося, здатна викликати сильне отруєння у людини, що супроводжується нудотою, блювотою, діареєю, свербінням і висипом на шкірі.

Таким чином, кешью — можна вважати справжнім делікатесом. Чому так? По-перше, незважаючи на те, що врожайність досить велика, для отримання одного горіха, необхідно зірвати цілий плід. По-друге, для того що б виставити горішки на продаж, їм необхідно пройти складну термічну обробку, для усунення шкідливої ​​речовини, під назвою кардол. По-третє, в порівнянні з іншими, в кешью, досить маленьке вміст олії, що дозволяє використовувати продукт, тільки як ласощі. І наостанок, урожай, зібраний з однієї рослини, дуже залежить від погодних умов. Ось і виходить що собівартість ласощі — досить велика, і саме з цієї причини, кешью, можна віднести до категорії «елітні горіхи».

 


Корисні властивості кешью

 

Для нас, горіхи кеш’ю — не що інше як їстівний плід, що радує своїми смаковими якостями. Але, завдяки великій кількості вітамінів і корисних мікроелементів, разом з приємним ласощами, ми отримуємо дійсно велику користь для організму. Доказом є те, що в різних країнах, крім доповнення до їжі, даний продукт використовується і в інших напрямках:

  •     Африка — застосовується як матеріал для нанесення татуювань і засіб від інтоксикації;
  •     Для народу Бразилії кешью виступає в ролі афродізіака і використовується при лікуванні астми, бронхіту, проблем з травним трактом і діабеті;
  •     На Гаїті — це відмінний засіб від бородавок і знеболююче при болю в зубах;
  •     Мексика — використовуються плоди для видалення веснянок;
  •     Панама — відомий засіб від гіпертонії;
  •     Венесуела — кешью є ліками від запалення в горлі;
  •     В Індії, підсушуючи лушпиння горіха, отриманий «еліксир», місцеве населення використовує як протиотруту при укусах змій;


Таким чином, в нетрадиційній медицині — це широко відомий засіб від безлічі напастей. Однак і традиційна медицина вже давно визнала лікувальні властивості горіхів кешью, з’ясувавши його антимікробні, антідізентерійние, антибактеріальні, тонізуючі та антисептичні властивості.

Чим же так корисні горішки кеш’ю? — Відповідь криється в змісті даного продукту:

  •     Білки;
  •      Жири;
  •     Вуглеводи;
  •     Вітаміни: РР, Е і групи В;
  •     Насичені жирні кислоти омега 3, омега 6 і омега 9;
  •     Мінерали: калій, кальцій, магній, натрій, залізо, цинк, селен і марганець;
  •     Харчові волокна;
  •     Крохмаль.


Прийнято вважати, що всі горіхи, висококалорійний продукт. Однак, у порівнянні зі своїми братами, мигдалем, фундуком, волоським горіхом та арахісом, вміст жирів в кешью, набагато менше.

Якщо детально зупиниться на кожній складовій продукту, то з’ясується що практично для будь-якої людини, з різними захворюваннями або проблемами зі здоров’ям, він буде корисний.

Завдяки вмісту вітаміну Е (вітаміну росту), рекомендується приймати горіхи в їжу, в невеликих кількостях, вагітним жінкам і дітям. Крім того, в нетрадиційній медицині, продукт успішно застосовується при дерматитах, екземі, псоріазі. А цілющий відвар, приготований з шкаралупи, виводить бородавки і допомагає вилікувати тріщини на шкірі.

При регулярному прийомі кешью, організм поповнюється всіма необхідними вітамінами і мікроелементами, стабілізується рівень холестерину в крові, поліпшується робота травного тракту, підвищуються захисні властивості організму.

Дієтологи всього світу рекомендує приймати в їжу горішки кеш’ю, не тільки людям з надмірною вагою, але і в протилежних випадках. Чому так? Калорійність кешью, в межах норми і становить 600 кКал на 100 гр. продукту. Таким чином, для людей, із зайвими кілограмами це відмінний продукт, завдяки поживності і хорошою засвоюваності. Для тих же, хто не добирає вагу, знову-таки допомагають поживні горішки кеш’ю. Але, перед тим як сідає на дієту або навпаки, обов’язково слід проконсультуватися з дієтологом, що б не завдати шкоди собі. Як говорить відома приказка: «всього хорошого, потроху», так само і кешью, слід приймати в обмежених кількостях. Рекомендована денна порція — не більше 30 гр. на добу.

Неодноразово доведено, що властивості горіха кешью, дозволяють використовувати даний продукт, як допоміжний засіб при лікуванні захворювань сердечносо-судистую системи, верхніх дихальних шляхів, травного тракту і т.д. Крім того, плоди Анакардіума західного, вважаються потужним афродизіаком, що збільшує сексуальну потенцію і підвищує рівень лібідо.

В якості профілактики, приймаючи всього одну жменьку кешью в день, істотно знижується ризик захворюваності на цукровий діабет, виникнення артрозу і проблем, пов’язаних з порушенням роботи серця. Фосфор — сприяє правильному формуванню скелета у дитини. Омега 9, виступає своєрідним блокатором для виникнення раку молочної залози і товстої кишки. Магній знижує ймовірність утворення тромбів і сприяє нормальному кровообігу. У свою чергу, група вітамінів В, є незамінними помічниками для спортсменів, яким часто необхідно швидко відновити сили після виснажливих тренувань або змагань.

Не можна не сказати про здатність продукту стабілізувати нервову систему організму і покращувати роботу головного мозку. А що ще потрібно для людини, яка постійно відчуває стреси на роботі? Адже погодьтеся, краще використовувати те що вироблено природою, а не численними фармацевтичними компаніями.

Примітним є і використання кешью для здоров’я зубів. Індійськими вченими доведено, що містяться в плодах, мікроелементи, вітаміни і амінокислоти, успішно протистоять шкідливим бактеріям, які руйнують емаль зуба. А от, в стародавні часи, потовчений горіх прикладався до хворого зуба і запаленої яснах, тим самим знімаючи больові відчуття. На сьогоднішній же день, вже розроблені зубні пасти, з вмістом олії кешью.

З харчуванням, все ясно. І завдяки тому, що даний делікатес можна приймати не тільки в сирому вигляді, але і використовувати при приготуванні різних страв, починаючи від салатиків і закінчуючи різноманітними соусами, десертами і випічкою, поліпшити здоров’я — не складе труднощів. Але, плоди, успішно використовую не тільки в кулінарії. Так, наприклад, масло горіхів, використовують в косметології при приготуванні різних мазей, масок і кремів. Застосовуючи їх, шкіра розгладжується, відновлюється природний колір обличчя, сповільнюється процес старіння. А ось для проблемної шкіри, досить прикладати серветки, змочені маслом на кілька хвилин. Ефект стане помітним вже через кілька днів. Маски для волосся з масла кешью, зміцнюють їх і надають блиск. Все що для цього необхідно, так це втирати речовини щодня впродовж декількох тижнів.

В якості підручного та екологічно чистого продукту, горіхи кеш’ю використовують для обробки сонячних опіків на тілі. В цьому випадку допоможе масло горіха в кількості двох столових ложок, в комплексі з невеликою кількістю олії герані, троянди або лаванди. Приклавши дану суміш на роздратовані ділянки шкіри, через кілька хвилин настає полегшення.

Як вибрати кешью, що б в них зберігалися всі корисні властивості? Однозначно, краще вибирати сирі, але обов’язково очищені плоди. Все що необхідно для тривалого зберігання, так це купувати тільки цільні, чи не подрібнені горішки. Однак, на ринках, в основному, можна знайти смажений кешью і злегка підсолений — калорійність такого продукту на порядок вище, але корисні властивості, від цього, не сильно губляться.

А ось для того, щоб плоди якомога довше зберігалися, потрібно утримувати їх при мінімальних температурах. У морозильній камері, терміни зберігання можуть збільшитися до одного року, в холодильнику — кілька місяців, а в просто холодному і темному місці — всього кілька тижнів. А ось якщо помістити в тепле і вологе місце, в щільно закритий контейнер, через деякий час, плоди стануть гіркими і абсолютно непридатними для вживання в їжу.

 


Чи є шкода від кешью

 

Однозначно, навіть найкорисніший продукт, при надмірній кількості, може викликати і негативні наслідки. Не варто вживати горішки в будь-якому вигляді, в кількості більше однієї жмені на добу. Також необхідно відмовитися від смаженого кешью, соленого і з харчовими добавками, для того, що б отримувати максимальну користь і не перевантажувати свій організм зайвими калоріями.

Як вже раніше згадувалося, для того що б використовувати в їжу горіхи кеш’ю, необхідно що б він пройшов якісну, ретельну термічну обробку. І навіть не дивлячись на те, що в сирому вигляді, ви навряд чи зможете придбати продукт, не рекомендується давати його маленьким діткам і людям, схильним до алергії.

Що ж до «передозування», то вона так само може виникнути. Ви з’їли дуже багато? Тоді можливі такі наслідки як діарея, нудота, свербіж по всьому тілу, набряки і поява висипу. Але й панікувати у такому випадку, не варто. Будь-яке, протиалергічний засіб, що опинилося під рукою, вам допоможе.

Ні дивлячись на весь шкоду, яка може принести горіхи кеш’ю. Немає необхідності відмовлятися від цього дійсно корисного і багатого на корисні речовини, продукту. Адже користь для організму, у багато разів перевищує негативні моменти. Єдине що, так це індивідуальна непереносимість плода, може перешкодити використовувати це диво природи.

Підводячи підсумки, можна з упевненістю сказати, що горіхи кеш’ю — це дійсно універсальний засіб, який багато років використовується для лікування і профілактики різного роду захворювань. Всього кілька разів на тиждень, застосовувати жменьку плодів, і самопочуття значно покращитися. Все що необхідно це вибирати якісний, добре оброблений продукт і не перестаратися з споживаним кількістю.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок