Грейпфрут і його масло — властивості і користь

0

Його величність грейпфрут. Мабуть, немає жодної людини, який, побачивши грейпфрут, не впізнав би його. І хоча фрукт цей екзотичний нас їм вже давно не здивуєш. Всім відомий його незвичайний смак і особлива приємна терпкість з гірчинкою. Але майже напевно кожен з нас їсть його швидше за інерцією ніж усвідомлено, розуміючи які властивості грейпфрута.

grejpfrut

Саме тому ми прийняли рішення написати про те що ж цей фрукт такий хороший і якими чудовими властивостями він володіє, і нарешті з’ясувати в чому ж користь грейпфрута. І все це буде встановлено в ході цього огляду, який умовно розбитий на основні розділи. Насамперед ми надамо Вам загальну інформацію про грейпфруті, розповімо про те в чому його користь, поговоримо про те як і з чим правильно використовувати його залишають: насіння, шкірку, сік, ефірна олія і, звичайно, розглянемо сорти і види цього корисного ласощі. Крім цього, ми хочемо звернути Вашу особливу увагу на те, що грейпфрут, як і будь-який інший продукт, здатний приносити нам як користь так і шкоду, тому важливо розуміти з чим як і коли його їсти. І цьому теж ми Вас навчимо.

Грейпфрут — загальна інформація

 

Своє ім’я грейпфрут отримав від двох англійських слів «виноградний» — виноград і «фрукти» — фрукт і все тому, що в процесі росту плоди часто збираються у великі грона і стають схожі на дуже великий виноград. Грейпфрути — це плоди субтропічного цитрусового дерева сімейства рутових, і величина цих самих плодів досягає 10-15 сантиметрів в діаметрі і 500 гр ваги. Зовні плоди грейпфрута дуже схожі з апельсинами, але от на смак — це два абсолютно різних продукту. М’якоть грейпфрута кисліше і володіє особливим гіркувато-пряним присмаком. За версією дослідників у цій галузі, грейпфрут є гібридом апельсина і помелло і за деякими даними був виведений в штучних умовах в XVII столітті. Цікаво й те, що для повного дозрівання цього плоду потрібно не менше 12 місяців, а урожай зазвичай збирають на початку лютого. Є навіть свято збору врожаю грейпфрутів, який проводиться 2 лютого у всіх країнах задіяних в їх культивації.

 


Історія грейпфрута

Тепер кілька слів про національну приналежність цієї рослини. Слід зазначити, що досі немає жодного точно відомості про те де ж грейпфрут з’явився вперше. Можна навіть сказати, що це плід без національної приналежності. Відомості про нього є і у народів Середземномор’я, і ​​в Південній Америці, і в Китаї, і в Японії і навіть на Кавказі. Однак, перші про нього згадки знаходимо у зв’язку з островом Барбадос. Саме там, з надання, пропливають повз англійські моряки побачили унікальні нема на що несхожі величезного розміру дерева. А на цих деревах, зібраними в грона, росли великі плоди, вони і були тим, що сьогодні ми так звично називаємо грейпфрутом. З тих пір батьківщиною грейпфрута називають також Ямайку, а ще Індію і Центральну Америку. У наших з вами широтах про грейпфруті дізналися куди пізніше, за деякими даними це сталося тільки в 20 столітті, а саме в 1911 році. Однак, не дивлячись на це сьогодні ця культура зайняла гідне місце в раціоні наших співвітчизників і сталося це, головним чином, завдяки винятковим смаковим якостям і деяким якісним характеристикам. Цікаво й те, що сьогодні, можливо, саме завдяки винятковим якостям цей цитрусовий фрукт займає провідне місце на світовому фруктовому ринку, що робить його, як наслідок, і одним з найпоширеніших на земній кулі.

grejpfrut


Властивості грейпфрута

 

Ось кілька фактів про зміст вітамінів і хімічних елементів в грейпфруті:

Почнемо з самого істотного за змістом — з вітаміну С. Уявіть собі, що всього один грейпфрут здатний забезпечити добову потребу організму в цьому вітаміні. А про користь його впливу всім добре відомо. Друга назва цього вітаміну — аскорбінова кислота, яка є невід’ємним учасником багатьох процесів, що відбуваються в організмі людини. Особливо цінним цей вітамін стає на увазі того, що нашим організмом він не синтезується а потрапляє в нього тільки завдяки деяким продуктам, одним з яких і є грейпфрут. Аскорбінова кислота відмінний помічник у кровотворенні, вона позитивно впливає на нервову систему, стимулює роботу ендокринних залоз, а ще володіє найпотужнішими антиоксидантними властивостями тим самим зміцнюючи імунітет людини, підвищуючи його захисні здібності і можливості до самовідновлення. Дефіцит цього життєво важливого вітаміну призводить до появи вірусних та інших захворюванні, до крихкості хрящів і тканин, а також до нервових зривів і розладів. Так що крім нас самих забезпечити організм вітаміном С не зможе ніхто, а тому грейпфрут Тобто потрібно регулярно.


Ще одне безцінне властивість грейпфрута — це наявність в ньому нікотинової кислоти, ще її називають вітаміном РР або В3. Він особливо важливий для утворення в організмі енергії. Тільки завдяки нікотинової кислоти стає можливим отримувати її з жирів і цукрів. Крім того, завдяки вітаміну В3 з організму виводиться «поганий» холестерин, небезпечний супутник наших харчових переваг. Неможливим без цього вітаміну представляється і утворення безлічі життєво важливих гормонів, таких як тестостерон, естроген, прогестерон і деяких інших. А ще без цього елемента неможливим видається підтримання нормального рівня глюкози в крові, так що виняткова його роль очевидна.


Не можна забувати також про зміст в цьому продукті вітаміну А. Його користь переоцінити дуже складно, адже саме цей вітамін по праву називають одним з найцінніших для організму. Без вітаміну неможливий синтез білків і окислювально-відновні реакції організму. Крім того, саме вітамін впливає на цілісність і міцність мембран клітин. Вітамін дуже важливий для зору, нормальної роботи легенів і регенерації тканин і скидати це з рахунків не варто.

grejpfrut


Крім вітамінів грейпфрут має видатний хімічний склад, забезпечуючи тим самим всебічно розвиток і функціонування людського організму. Серед найбільш помітних макро- і мікроелементів виділимо калій, кальцій, цинк, фосфор, залізо, магній і натрій, а також нарингін, який вкрай важливий для нормального обміну речовин і ефективного травлення. Однак, ця речовина є тільки в прозорих перегородках між м’якоттю так що іноді навіть через силу, але і її є теж бажано.

 

Користь грейпфрута

З усього викладеного можна зробити висновок, що грейпфрут продукт майже безвідходний і використовувати в ньому можна все від шкірки до насіння. А вже чим корисний грейпфрут загалом і все з чого він складається зокрема, ми із задоволенням разом з Вами зараз з’ясуємо. За що ж ми так любимо цей фрукт? Ось те питання, на який ми зараз пошукаємо відповідь. І це лише кілька фактів на його користь:

 

 

Грейпфрут має невисоку калорійність

 

 

Низька калорійність навіть не дивлячись на свою соковитість і виняткові смакові характеристики. Знаєте скільки калорій міститься в грейпфруті? Ось Вам відповідь — в 100 грамах цього продукту міститься всього 35 калорій. Крім того, не в приклад багатьом іншим фруктам грейпфрут не відрізняється засиллям цукрів, що в принципі велика рідкість;

 


Сік грейпфрута

 

Про сік грейпфрута взагалі тема для окремої статті, адже його користь величезна. Звичайно, сік грейпфрута не користується такою популярністю як апельсиновий і виною тому, ймовірно, його незвичайні смакові якості. Але треба розуміти, що відмовлятися від нього не можна ні в якому разі, адже таким чином Ви позбавите себе неоціненною користі. Насамперед не забувайте про те, що в такому соку, як і в самому фрукті, міститься багато хініну, а ще він запобігає аритмію і здатний до зниження температури тіла в період ГРВІ. Крім того, регулярне вживання соку грейпфрута зводить до мінімуму ризик виникнення остеопорозу, усуває млявість і сонливість, а також захищає нервову систему. Але сік цього фрукта сприяє поліпшенню апетиту тому є грейпфрут на ніч, як і пити сік з нього, точно не варто;

 


Масло грейпфрута

 

Ефірне масло грейпфрута користується не меншою популярністю ніж самі плоди. Використовувати унікальні властивості запахів навчилися ще в давнину і сьогодні ці навички тільки удосконалюються. Унікальність властивостей будь-якого ефірного масла полягає в особливостях його виробництва. Масло видавлюється не тільки з м’якоті плоду але й з його шкірки, причому без всякої термічної обробки, шляхом холодного віджимання. А цінність саме грейпфрутового масла трохи вище у зв’язку з тим, що отримати сік з нього набагато складніше та й виходить його дещо менше ніж від подібної обробки, скажімо, лимона або апельсина. Найбільш чудовими властивостями грейпфрутового масла вважаються сечогінні, тонізуючі та антисептичні. Крім ароматерапії подібне сировину, безперечно, знаходить своє застосування і в косметології. Причому, масло грейпфрутовий в основному використовується для догляду за жирними ділянками шкіри;

 


Екстракт кісточок грейпфрута

Це ще один продукт, який можна отримає від цього плоду. Іншими словами, цей екстракт отримують із зерен самої рослини. Антисептичні властивості цього продукту переробки були виявлені в 60-і роки XX століття вченим-фізиком доктором Харрісом. У хід досліджень він звернув увагу на те, що кісточки грейпфрута тривалий час не розкладалися навіть в компості і це наштовхнуло його на думку про їх потужних захисних можливостях і про те як їх використовувати в реальному житті. В результаті досліджень вчений вирішив, що ці здібності можуть послужити людям відмінним захистом від багатьох напастей, адже на той момент такими дивними властивостями могли похвалитися хіба що антибіотики. В ході подальших досліджень було виявлено також що крім боротьби з бактеріями насіння грейпфрута і отриманий з них екстракт можуть також відбивати атаки більш ніж 800 вірусів і не менш ніж 100 грибів і паразитів. Таким чином, якщо підсумувати все сказане слід зазначити, що екстракт зерен грейпфрута підвищує імунітет, бореться з патогенними мікроорганізмами і є потужним антиоксидантом. І всі ці особливості роблять сам грейпфрут і всі отримані з нього похідні не просто корисними, а практично безцінними для людського організму;

 


Шкірка грейпфрута

 

Це ще один інгредієнт для нашого з Вами харчування. Здавалося б, шкірці пряма дорога тільки в сміттєвий бак, але немає у випадку з грейпфрутом її можна і навіть потрібно використовувати, причому в їжу, адже вона містить пектин і клітковину, компоненти, які здатні регулювати рівень холестерину в крові людини і вивести ненависні токсини. Щоб скористатися цими безцінними якостями, можна, по-перше, заварити чай з сухої або свіжої шкірки, по-друге, використовувати її в якості ароматизатора для варення, джему або цукерок.

 


Грейпфрут в косметології

З одного з пунктів нам вже відомо, що грейпфрут, вірніше масло з нього, відмінно підходить для жирної шкіри, але крім соку в косметологічних цілях застосовують також м’якоть і шкірку плодів. Одне з найважливіших його якостей це здатність до відбілювання веснянок і пігментних плям. Відмінним засобом для підтримки тонусу шкіри шиї є також настій на основі шкірки плодів грейпфрута;

 


Грейпфрут і дієта

 

Це ще один важливий пункт на якому можна не зупинитися кажучи про цей продукт. В дієтології грейпфрут чи не самий популярні і затребуваний фрукт. Фахівці стверджують: якщо з’їдати після основного прийому їжі кілька часточок грейпфрута, можна спалити половину всіх спожитих калорій. Є й інший варіант, перед їжею є грейпфрут або пити свіжовичавлений сік з нього ж. При такому підході можна втрачати до 5 кілограм на місяць. Увага, такий спосіб підійде тільки тим, хто впевнений у здоров’ї свого шлунку і печінки, а ігнорувати цей факт не можна ні в якому разі.

 

Грейпфрут при вагітності

 

Часто задають питання про те чи корисний грейпфрут при вагітності і взагалі чи можна вагітним грейпфрут? З усією відповідальністю відповідаємо — так, корисний і так, можна. Він покращує обмін речовин, допомагає уникнути депресій і безсоння, покращує апетит, забезпечує організм антиоксидантами, насичує його вітамінами і корисними хімічними елементами, а також зміцнює імунітет і виводить зайву рідину. Однак, для вагітних актуальні ті ж протипоказання, що й для всіх інших любителів цього фрукта і про них ми поговоримо тепер. Адже, не дивлячись на всі дифірамби, як і в будь-якому іншому продукті, в грейпфруті прихована і користь і можливу шкоду. І саме для того, щоб не нашкодити собі треба правильно користуватися його корисними властивостями.

Важливо знати, що в грейпфрут погано взаємодіють з лікарськими препаратами, часом навіть посилюючи їх дію, що може призвести до ефекту передозування. Причиною тому зміст в грейпфруті фуранокумарінов, речовини, яка довго і погано розщеплюється печінкою, а, в результаті, ліки постійно циркулюють по організму, їх концентрація підвищується і починається запуск побічних ефектів. Саме тому вживати грейпфрут під час будь-якого лікування слід з обережністю. Однак, у цьому зв’язку можуть наступати і зовсім протилежні наслідки. Так, наприклад, під час прийому протизаплідних таблеток при регулярному вживанні грейпфрутів може наступити вагітність і все тому, що цей продукт нейтралізує діюча речовина багатьох препаратів.


Більше того, як будь цитрус, грейпфрут містить кислоту і, як наслідок, може негативно впливати на слизову шлунка, особливо це стосується людей страждає запаленнями шлунка і виразковою хворобою в гострій або хронічній формах.


Але навіть людям абсолютно здоровим не варто забувати про те, що грейпфрут може завдати шкоди, особливо якщо вживати його постійно на голодний шлунок. Не найкраща ідея є грейпфрут на ніч коли Ви дуже голодні унаслідок все тієї ж кислоти, що не втамовує апетит, а тільки його посилює, дратуючи одночасно слизову шлунка.

 

Як їдять грейпфрут

 

Тепер, коли ми дізналися які корисні властивості має грейпфрут, і які можливі протипоказання, прийшов час також поцікавитися тим як правильно їсти грейпфрут. І ХозОбоз, безумовно, знає і це, а значить і з Вами неодмінно поділиться. А для того щоб Вам було зручніше систематизувати отриману інформацію, ми вирішили розділити її на окремі підпункти. Отже, почнемо і з’ясуємо на що звернути увагу перед вживанням:

Колір грейпфрута. Завжди краще вибирати червоний грейпфрут, він набагато корисніше ніж його блідолиці побратими. За підтвердженими даними білий грейпфрут містить куди менше вітамінів і мікроелементів і не рахуватися з цим просто не можна;
Зовнішній вигляд шкірки. Не дивлячись на упередження зелені плями і коричневі смуги на поверхні не свідчать про недоліки якості або смаку. Вся справа в тому що на дереві грейпфрути часто стикаються з гілками і в результаті свідчення цього відбиваються на їх зовнішньому вигляді, але від цього гірше вони не стають;
При виборі грейпфрута перевагу бажано віддавати плодам великого розміру і при цьому м’яким. Саме вони, на думку експертів, найбільш соковиті і корисні;
Ще один важливий момент полягає в запаху продукту. Завжди пам’ятайте про те, що аромат плоду повинен бути яскраво вираженим цитрусовим. Якщо ж ні, то це свідчить про застосування воску або хімії для кращого зберігання грейпфрутів, а значить купувати їх не варто;
Крім того, навіть в таких продуктах як грейпфрут не очищаючи можна приблизно зрозуміти ліквідність. Для цієї мети досить небагато натиснути пальцем на шкірку. Якщо залишиться вмятинка, такий грейпфрут купувати краще не варто тому що він, швидше за все, вже почав гнити і псуватися.


Щоб отримати від цього фрукта максимум користі важливо точно знати і як їдять грейпфрут після того як всі підготовчі стадії вже завершені. Насамперед якісний плід необхідно ретельно вимити теплою водою з застосуванням соди. Мити слід до тих пір поки явно не проявиться цитрусовий аромат грейпфрута. І тільки після цього його можна розрізати і починати з ним наступні маніпуляції. Перший варіант, це на розрізаний грейпфрут насипати цукор або цукрову пудру, дати постояти приблизно 30 хвилин і потім їсти чайною ложкою виймаючи тільки м’якоть. Важливо щоб перегородити залишалися недоторканими адже вони дають гіркоту, а вона не всім до душі. Другий варіант, просто розрізати фрукт на часточки і вручну відокремити солодку м’якоть.


Ще один момент, який буде корисний, найімовірніше, тим хто слідує за фігурою і цукром не захоплюється. Якщо плід обраний правильно, то він і без цукру буде достатньо солодким і значить грейпфрут буде безпечний для фігури, а калорії, отримані разом з ним, будуть мінімальними.

Ми сьогодні постаралися розглянути грейпфрут майже під мікроскопом і вивчити всі його сильні і слабкі сторони. В результаті дослідження стало очевидно одне — це продукт найцінніший для всіх нас разом і для кожного окремо.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок