Халва — склад, користь і шкода

0

Вперше халву виготовили так давно, що й подумати страшно. Це сталося аж у 5 столітті до нашої ери в Ірані. Чудова солодкість досить швидко набула поширення в багатьох країнах Сходу. У перекладі з арабської, виявляється, халва і означає «солодкість».

xalva

Халва — загальна інформація

 

Її із задоволенням брали мандрівники з собою в тривалі мандри, вона їм була просто необхідна. По-перше, халва дуже калорійна, швидко втамовує голод, крім того, зовсім невеликого шматка мандрівникові вистачало на цілий тиждень, а по-друге, вона здатна протягом довгого часу не псуватися. У Персії цей десерт взагалі наділили магічними властивостями. До Росії халву вперше завезли в епоху Хрестових походів. Наших лицарів дуже зацікавило дивовижне ласощі, яким бавилися східні сарацини. Кондитерів, які виготовляли халву, називали кандалатчі. Професія кандалатчі і сьогодні відокремлено відстоїть від інших кухарських професій, а все тому, що виготовлення халви вимагає не тільки спеціальної підготовки, а й необхідних навичок. На жаль, в наші дні вручну халву виготовляють лише в трьох країнах: це Іран, Афганістан і Туреччина. Звичайно ж, створена кандалатчі згаданих країн халва краща за смаком і якістю. Як же готують цей десерт справжні майстри?

 


Виготовлення халви

 

Давайте розберемося, з чого ж роблять халву? Все починається з насіння. Зазвичай їх висушують гарячим повітрям. За старовинним рецептом очищені від лушпиння насіння необхідно обсмажувати, причому виключно на чавунній жаровні. Тільки тоді у насіннячок з’явиться золотава скоринка і неповторний запах. Важливо постійно заважати насіння, якщо вони підгорять, халва буде гірчити. Під час смаження з насіння соняшнику випаровується майже вся волога. Зате кількість корисних масел не зменшується. Щоб зерна добре перетиралися, кількість вологи в них повинно бути не більше 2%. Кожна насінини наполовину складається з масла. Кандалатчі відправляють смажене насіння в екскутер, який ретельно перетирає ядра, перетворюючи їх на білкову масу. Масляниста паста з подрібнених насіння називається халвін. Це основа старовинного рецепту. Пасту перетирають кілька разів, поки вона не стане рідкою, подібно згущеному молоці. Потім, слідуючи стародавнім рецептом, майстри додають трохи ванілі. Далі готують карамель. Спочатку варять сироп з води, цукру і патоки. Готовий цукровий сироп повинен бути густим і тягучим. Щоб перетворити солодку масу в карамель до неї додають відвар мильного кореня. Коріння цього середземноморського рослини містять речовини — сапоніни, які при збовтуванні утворюють густу білу піну. Для приготування халви відвар мильнянки змішують з цукровим сиропом і збовтують в стійку піну. У результаті виходить карамель сніжно-білого кольору. Далі починається магія. Карамель з’єднують з халвіном. Обидва змішуються інгредієнта дуже рідкі. Як десерт стане твердим і розсипчастим? У цьому і полягає чарівництво. Майбутню халву вимішують веслами, як це робили на Сході багато століть тому. Хитрість полягає в тому, щоб під час вимішування дбайливо витягати нитки карамелі. Одна нитка може тягнутися до 10 метрів. Тільки при такому ретельному вимішування халва вийде повітряної і волокнистої. Якби масу перемішував міксер, він порвав би тендітні карамельні нитки, зробивши десерт розсипчастим, як пісок. Тобто, якщо при виготовленні халви застосовувати механізми, справжнього, правильного ласощі ніколи не вийде. Після вимішування халва повністю готова. Тепер її можна фасувати в коробки. Шоколадну халву теж вимішують вручну. Тут важливо не перестаратися, інакше солодкість вийде не повітряної, а жорсткою.

xalva

Як вибрати правильну халву

 

У нашій країні зараз, на жаль, вручну халву не роблять. А при промисловому виробництві халви якість дуже сильно страждає, халва швидко виділяє на поверхню жир і прогоркает, або, навпаки, розсихається і розсипається. Крім того, наші виробники, як відомо, грішать тим, що додають в неї усілякі компоненти: ароматизатори, підсолоджувачі та загусники, замінюючи ними натуральні цукор і мед. Ці речовини абсолютно не передбачені старовинними рецептами і, звичайно ж, погіршують смакові якості продукту і його структуру. Тому при покупці потрібно обов’язково читати склад халви. На упаковці повинні значитися тільки насіння або горіхи, цукор або мед, піноутворювач (мильний або солодковий корінь), патока і ванілін. Халва повинна мати шарувато-волокнисту структуру, що не кришитися і бути в міру зволоженою. Добре, якщо упаковка прозора, тоді покупець зможе побачити, якої якості товар йому пропонують. Якщо всередині упаковки помітні краплі жиру, значить, був порушений або технологічний процес, або умови зберігання халви. Трапляється, що халва буквально плаває з калюжі жиру і його сліди залишаються на полиці магазину. Це взагалі неприпустимо.
xalva

Білі карамельні бурульки, які можна побачити на зламі халви також говорять про її низьку якість і порушенні технологічного процесу. Якщо ви чітко бачите темний наліт на шматочку халви, значить термін її зберігання майже закінчено. Термін придатності развесного ласощі — трохи більше двох місяців. Якщо вона глазурована шоколадом або упакована із застосуванням вакуумної технології, то цей термін може бути збільшений до півроку. Також халва не повинна містити частинки лушпиння насіння або навіть горіхів. Це може говорити тільки про низьку якість продукту, який до того ж небезпечно давати дітям.

 


Властивості і користь халви

 

Халва, виявляється, володіє не тільки чудовим, тане в роті смаком, але й чудовими корисними властивостями, які несуть в собі справжню цінність. Для початку потрібно сказати, що хороша халва містить в собі тільки натуральні інгредієнти, тому її без побоювання можна давати дітям.

 


Чим же корисна халва?

 

Вона містить у собі велику кількість рослинних жирів. Але не тільки їх. Халва багата жирними кислотам, білками і харчовими волокнами. У ній значний вміст необхідних людині мінералів: це і калій, і цинк, і мідь, і залізо, а також фосфор, кальцій і магній. Цей корисний десерт несе в собі омолоджуючі властивості. Уся користь халви зводиться до користі тих продуктів, з яких вона виготовлена. Адже насіння або горіхи при їх висушуванні і подрібненні не втрачають своїх властивостей. Халва ж, яка містить кілька компонентів, ці властивості тільки примножує.

Основна користь будь натуральної халви полягає в містяться в ній поліненасичених жирних кислотах рослинного походження. Це такі речовини, як лінолева, ліноленова, олеїнова та інші цінні кислоти. Також в ній багато білка, що містить у своєму складі корисні протеїни і амінокислоти. Ну і, звичайно ж, вітаміни і мікроелементи, якими багатий цей продукт. Взагалі, залежно від того, з якої сировини виготовлено халва, її корисні властивості будуть змінюватися. Поподробнее ми про це поговоримо, коли будемо розглядати різні її різновиди.

 


Вживання халви

 


Чи можна годуючим халву?

Звичайно, годують мами дуже суворо ставляться до свого раціону. І це правильно, адже те, що вони їдять, не повинно принести шкоди новонародженому маляті. Але, якщо виникає питання, чи можна халву годує мамі, то на нього відповідь скоріше буде позитивний.

Молодій мамі, безумовно, хочеться чогось солодкого і смачного, але багато чого не можна, наприклад, не рекомендується вживати шоколад. А ось халва, виготовлена ​​з натуральних продуктів, цілком може бути допустимим продуктом при годуванні. Багато мам вживають її в їжу з найперших днів після народження малюка. У деяких східних країнах халва навіть показана при грудному вигодовуванні.

Згадаймо, з чого роблять халву? Головний компонент — це горіхи або насіння. І те, і інше не є алергеном і не повинно принести шкоди. У всякому разі, якщо стоїть вибір між тістечком, цукеркою або халвою, то краще віддати перевагу халву.

З іншого боку, в силу високої калорійності продукту, її вживання може негативно позначатися на травленні. Тут важливо знати те, що якщо солодкість погано перетравлюється у мами, то і у дитини вона обов’язково викличе небажану реакцію, наприклад, здуття живота.

Тому потрібно слідувати золотому правилу всіх годуючих мам. Вводити халву, як і будь-який інший продукт, потрібно поступово, починаючи з маленького шматочка. Якщо дитина не дуже добре зреагував на соняшникову халву, то можна спробувати іншу, наприклад, арахісову або тахинную. Благо, різновидів халви не один десяток і вибрати є з чого. Головне, стежити за натуральністю складу і терміном придатності. З часом можна буде вибрати для себе того виробника, чий продукт добре підходить як для мами, так і для дитини. Відмінно, якщо цей вибір мама встигне зробити до пологів. Для цього всього лише потрібно на порожній шлунок з’їсти невеликий шматочок халви, якщо вона не викличе ні болю, ні тяжкості, значить і під час годування її, швидше за все, можна буде їсти без побоювання.

 


Чи шкідлива халва?

 

Халва може нести в собі не тільки користь, але і шкоду. Шкода халви в першу чергу укладений в її калорійності і підвищеної солодощі. Високий вміст цукру відразу робить її неприпустимим продуктом для людей, які страждають на цукровий діабет. Висока калорійність халви створює серйозні обмеження в її вживанні людям з надмірною масою тіла. Вона може бути протипоказана тим, у кого є схильність до алергії. Оскільки це жирний продукт, то його не слід у великих кількостях вживати тим, у кого проблеми з підшлунковою залозою або з печінкою.

В силу високої калорійності цього десерту, дієтологи рекомендують вживати не більше 30 г ласощі в день. Наступний аспект — це властивості продуктів, що лежать в основі халви. У насіння соняшнику з часом може накопичуватися таке образливі речовина, як кадмій. Тому халву краще вживати тільки свіжу, так як довго пролежав продукт здатний нести в собі шкоду. У арахісової халву може міститися такий небезпечний отрута, як афлатоксин, тому краще утриматися від того, щоб пропонувати її дітям. Крім того, недобросовісні виробники в тахинную або кунжутну халву можуть додавати речовини, що містять генно-модифіковані організми, що, найімовірніше, не корисно для людини.

 


Види халви

 

Соняшникова халва. Найпопулярніша в нашій країні халва — це, звичайно ж, халва соняшникова. Всім нам вона відома ще з дитинства і улюблена багатьма. Її виготовляють з насіння соняшнику. Колір її повинен бути приблизно таким же, як і самі очищені насіння. Користь соняшникової халви очевидна. Її вживання може поліпшувати кровообіг, позначатися позитивним чином на стані травлення в цілому, покращувати роботу нервової системи за рахунок багатого змісту вітамінів групи В. Вітаміни цієї групи здатні пригнічувати депресію і боротися з безсонням, вони допомагають навіть при таких неприємних недугах, як вугрової висип і лупа. Халва в достатній кількості містить ще один корисний для людини вітамін — вітамін Д. Його зміст допомагає організму засвоювати кальцій, можна сказати, що він просто необхідний для цього. А що таке кальцій для нашого організму? Це міцні кістки і зуби, нігті і волосся. Вітамін Е, що міститься в десерті, допомагає організму призупинити процеси старіння. Користь халви соняшникової полягає в тому, що самі насіння є прекрасним засобом профілактики такого грізного захворювання, як інфаркт міокарда. Насіння соняшнику також здатні надавати сприятливий вплив на нормальне функціонування жовчовивідних шляхів і печінки. У них є ще одна чудова властивість — вони здатні стримувати розвиток пухлинних процесів у різних органах таких, як кишечник, молочні залози, легені, яєчники і шкіра людини.


Арахисовая халва. Як зрозуміло з назви, це халва, яку отримують з арахісу. Вона відрізняється за кольором від соняшникового і повинна мати кремовий відтінок. Арахіс не менше корисний для людського організму, ніж насіння соняшнику. Основний плюс арахісу полягає в тому, що він неймовірно багатий вітаміном В9 або, як його ще називають, фолієвою кислотою. Цей вітамін особливо необхідний вагітним жінкам, але не тільки їм. Серед достоїнств фолієвої кислоти — здатність оновлювати клітини людини, тим самим сповільнювати процес старіння. Інші вітаміни і мікроелементи, що входять до складу арахісу змушують краще працювати нашу нервову систему, коректують увагу, зміцнюють пам’ять. Його сприятливий вплив на організм важко переоцінити, арахіс покращує роботу печінки, серця і всієї серцево-судинної системи в цілому. Він також добре виводить вільні радикали і стримує розвиток пухлин.


Кунжутна або тахинная халва. У Туреччині роблять халву з насіння кунжуту. Її називають кунжутная або тахинная халва. Цю халву також прийнято називати турецької халвою, оскільки саме з цієї країни вона відбувається і саме там її роблять найкраще. Кунжутна халва значно світліше соняшникової, у неї світло-сірий відтінок, крім того, вона наділена злегка гіркуватим присмаком. Кунжут — це ще один джерело вітамінів і мікроелементів. Найбільше в ньому вітаміну А, а це зір, прекрасна шкіра і стан нашого імунітету в цілому. Кунжут багатий цинком. Ця речовина необхідно, щоб мати здорове волосся і нігті. Ще один цінний мікроелемент — залізо, благотворно впливає на склад крові. Фосфор у складі кунжуту покращує роботу мозку.

Насіння кунжуту сприяють нормальній роботі дихальної системи, вони також володіють антиканцерогенними властивостями. Є у них і ще одне, зовсім недавно відкрите перевагу. Вони здатні регулювати кисневий обмін, що допомагає відновленню клітин і дає можливість організму краще відновлюватися після перенесених стресів і навантажень. Кунжут також здатний боротися з наслідками негативного впливу алкоголю на організм і знижувати рівень холестерину.


Горіхова халва. В якості сировини для виготовлення горіховою халви застосовують не тільки ядра арахісу. За основу нерідко беруть і інші горіхи такі, як кешью, волоський горіх, мигдаль, фісташки. Горіхи надзвичайно багаті різними вітамінами, особливо такими, як, Е і вітамінами майже всієї групи В. У горіхах в достатній кількості є фосфор і залізо, кальцій і калій. Горіхи необхідно вживати літнім людям, щоб запобігти виникненню старечого недоумства. Вони також здатні знижувати ризик настання інфаркту.

Таку різновид халви, як фісташкова рідко можна зустріти в магазинах, однак, це не применшує її смакових властивостей і містяться в ній корисних речовин. Вона допоможе людям, що відновлює свої сили після перенесених хвороб, також вона показана при проблемах з печінкою і серцем. Фісташки мають ще одну магічною властивістю. Відома їх здатність виступати в ролі афродізіака. Іноді можна зустріти згадку про азовської халву. Однак, такого різновиду халви не існує. Говорячи так, звичайно мається на увазі продукція Азовської кондитерської фабрики.

Халву не складно виготовити в домашніх умовах. Всі інгредієнти, що входять до складу халви доступні більшості з нас. Досить дотримуватися рецептуру і, головне, технологію виробництва. Тоді можна самим отримати ніжну домашню халву з чудовим тонким смаком і неперевершеним ароматом.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок