Глікемічний індекс продуктів

0

Глікемічний індекс (ГІ) — це показник швидкості збільшення рівня глюкози в крові, після вживання продукту, багатого вуглеводами. Сама глюкоза має найвищий рейтинг — 100. Це означає, що, чим більше глікемічний індекс продукту наближений до 100, тим швидше він почне всмоктуватися в кров, підвищуючи при цьому рівень цукру, а потім з такою ж швидкістю знижуючи його. У деяких методиках за еталонний продукт приймають не глюкозу, а білий хліб. Продукти з низьким глікемічним індексом набагато повільніше засвоюються. Це сприяє підтримці глюкози в крові на постійному рівні протягом довгого часу.

Глікемічний індекс продуктів

Глікемічний індекс продукту залежить від :

виду вуглеводів (прості або складні), прості вуглеводи мають високий ГІ,

кількості рослинної клітковини в продукті, клітковина зменшує глікемічний індекс,

наявності білків, ГІ також знижується,

способу термічної обробки, будь-яка термічна обробка звичайно підвищує ГІ продукту.

Дієта за глікемічним індексом спочатку була розроблена для контролю рівня глюкози в крові у людей, які страждають на цукровий діабет. Результати випробувань даної методики змогли виправдати всі очікування, якщо навіть не сказати більше. У пацієнтів, які почали вживати їжу з низьким глікемічним індексом, стало відзначатися не тільки зниження глюкози в крові і поліпшення самопочуття, але і втрата зайвої ваги. Після такого відкриття, цю дієту стали застосовувати як і для підтримки постійного рівня цукру в крові, так і для зменшення маси тіла. А визначити до якого виду вуглеводів належить той чи інший продукт допомагає спеціальна таблиця глікемічних індексів.

 

ТАБЛИЦЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І СТРАВ ЗА ГЛІКЕМІЧНИМ ІНДЕКСОМ:

z_5d2e1324-480x420

 

менше 15

 

Капуста білокачанна, кольорова, брюссельська, броколі, кольрабі, капуста квашена, кабачки, огірки, імбир, зелена квасоля, шпинат, щавель, ріпа, гарбуз, спаржа, редька, редис, ревінь, цибуля-порей, баклажани, патисони, перець солодкий, гриби, оливки, висівки

 

15-29

 

Вишня, черешня, чорниця, слива, чорнослив, грейпфрут, брусниця, журавлина, лимон, соєві боби, соєвий хліб, насіння гарбуза, горіхи різні, арахіс, кефір, йогурт без цукру, гіркий шоколад (більше 60% какао)

 

30-39

 

Яблука свіжі та сушені, груші, біла, червона і чорна смородина, малина, персики, урюк, курага, свіжий зелений горошок, боби, квасоля, в т. ч. стручкова, сочевиця, корінь селери, помідори, морква сира, незбиране молоко, йогурт натуральний нежирний, сир нежирний, пивні дріжджі, молочний шоколад

 

40-49

 

Фініки сушені, виноград, мандарини, апельсини, диня, полуниця, суниця, аґрус, ананас, локшина з борошна грубого помелу, житній хліб з висівками, крупи пшеничні, ячні, вівсяні, каша гречана, вівсяна, пиво, квас 50-59 Манго, ківі, зелений горошок, пельмені, вареники, пиріжки з м’ясом, сирна маса, макарони (з твердих сортів пшениці), коричневий рис, мюслі без цукру, печиво галетне, вівсяне, соки консервовані (яблучний, грушевий, виноградний)

 

60-69

 

Банани, джем, варення, морозиво вершкове, пломбір, шоколадне, мармелад

 

70-79

 

Кавун, родзинки, буряк, кукурудза в зернах, картопля відварна, рис очищений (білий), млинці, оладки, сирники, бісквіт, шоколадний батончик, морозиво молочне, коричневий цукор

 

80-89

 

Білий хліб, булочки будь-які, крім здобних, мед, карамель, льодяники, зефір

 

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок