Думаю , в тому , що запечений гусак на святковому столі - це шикарно , зі мною погодяться майже все. Гусь - традиційно різдвяне (ну або новорічне ) блюдо. Усталений вираз « різдвяний гусак» - тому яскраве підтвердження .
Взагалі , приготування гусака - це ціла наука . Я , звичайно, не буду говорити , що хтось присвячує цьому кращі роки свого життя , але не помилюся , якщо скажу , що у багатьох затятих кулінарів є свої секрети запікання гусака.
Рецептів приготування гусака - дуже багато ( з гречкою , з грибами , і.т.д.). А от сьогодні , напередодні нового року , у нас буде гусак з яблуками. Ммм ... дуже смачно. Отже, читаємо рецепт 🙂
Продукти для приготування гусака
- Одна ціла тушка гусака , середнього розміру
- Половина склянки м'ясного бульйону (це для соусу)
- 1.5 кілограма дрібних яблук
- 8 штук великих яблук (бажано - антонівка )
- 8-10 маслин
- 2 столові ложки борошна
- Сметана (це від розміру гусака залежить - його треба їй обмазувати )
- 1 чайна ложка товченого тмину
- 1 пучок зелені петрушки
- Перець чорний мелений
- сіль
Приготування гусака з яблуками
- Готуємо тушку гусака , моєму , даємо обсохнути.
- Натираємо тушку сіллю з кмином - зовні і всередині.
- З дрібних яблук видаляємо серединки і поміщаємо їх усередину тушки.
- Зашиваємо тушку нитками.
- Обмазуємо сметаною.
- Укладаємо гусака на деко ( його необхідно попередньо гарненько змастити олією ) « на спину».
- Духовку сильно розігріваємо і поміщаємо туди деко з гусаком .
- Смажимо до моменту , коли він не сильно підрум'яниться.
- Зменшуємо вогонь до мінімуму і смажимо до готовності. При цьому треба іноді поливати гусака соком , що виділяється з нього під час смаження. Якщо рідини стає мало , підливає на деко кілька ложок м'ясного бульйону.
- Коли гусак вже майже готовий , беремо великі яблука (ті , яких 8 штук) , видаляємо з них серединку , і кладемо їх на деко поруч з гусаком - вони повинні запектися .
Коли гусак вже повністю готовий , знімаємо його з дека , акуратно виймаємо з нього нитки і всі яблука , якими він нафарширований (поки кладемо окремо). Викладаємо гусака на блюдо в положення "на череві ».
Так, до речі , жир з дека нікуди не подінеться - він буде потрібний для приготування соусу.