Роздумував , який рецепт сьогодні в блозі описати. З одного боку , хотілося б щось цікаве , оригінальне і навіть святкове ( з випічки або ж з м'яса ) . З іншого - небудь простіше , з серії «на кожен день» , щоб рецепт був максимально корисний для всіх читачів. І , здається , придумав .
Таке блюдо як картопляний рулет з фаршем однаково актуально виглядає і на святковому і на повсякденному столі . Воно досить просто готується і не вимагає великої кількості різноманітних продуктів. Власне , з чого і як готувати цей рулет , описано далі.
Продукти для рулету
Буде потрібно дійсно не так то й багато продуктів , а саме:
- 1 кілограм картоплі
- 300 грам м'ясного фаршу
- 100 грам сиру
- 1 цибулина ріпчастої цибулі
- 2 яйця
- 4 столових ложки борошна
- 4 столових ложки сметани
- зелень
- перець
- сіль
Фарш у нас піде на начинку , його рекомендую брати змішаний - яловичина зі свининою . Хоча , тут від ваших смаків залежить (можна взяти навіть курячий ) . Замість фаршу можна також використовувати м'ясну вирізку . Але тоді м'ясо потрібно буде подрібнити в блендері , або порізати на вельми тонкі шматки ( такою собі соломкою) , що займе якийсь час .
Із зелені варто взяти середній пучок зеленої цибулі , невеликий пучок кропу. Якщо із зеленню зовсім туго - можна використовувати сушені аналоги , які зараз продаються мало не на кожному розі.
Готуємо картопляний рулет
Фактично , наш рулет складається з двох складових: картопляного тіста і м'ясної начинки. Основним компонентом тесту є картопля. Тому розумно першим справою зварити картоплю , а поки вона вариться , можна буде зайнятися начинкою. Варити картоплю краще очистивши і порізавши на великі шматки. Звичайно , можна зварити її і «в мундирі» , але це має сенс робити , тільки якщо картопля молода .
Отже , картопля варити поставили. Тепер потрібно приготувати начинку з фаршу (або тонко порізаного м'яса). Тут все досить просто . Розігріваємо на сковороді рослинне масло (якщо використовується жирний свинячий фарш , то масла треба брати поменше ) і починаємо смажити фарш на середньому вогні.
Фарш смажиться швидко ( м'ясо , навіть досить тонко порізане - трохи довше) , тому потрібно поквапитися за цей час порізати ріпчасту цибулю і зелень. Коли м'ясо буде майже готове , потрібно додати до нього порізану цибулю , а через деякий час (коли цибуля стане м'яким) - зелень. Далі все це справа потрібно посолити і поперчити , потім перемішати і смажити ще буквально пару хвилин. Все, начинка готова. Знімаємо її з вогню і ставимо остигати.
До цього часу картопля вже повинен зваритися , а значить , настав час приготувати картопляне тісто. Варто відзначити , що перед використанням картопля бажано остудити (і одночасно обсушити ) або виклавши його на тарілку , або слив воду і залишивши прямо в каструлі зі знятою кришкою.
Отже , варену картоплю натираємо на крупній тертці , або подрібнюємо в блендері ( звичайно , є спокуса просто пом'яти її , але тоді тісто вийде дещо інший консистенції ) . До измельченному картоплі додаємо одне яйце (до речі , обидва яйця краще заздалегідь збити в якій-небудь посуді) , всипаємо борошно , перчимо , солимо , а потім перемішуємо все до однорідної маси.
Всі компоненти в зборі. Тепер необхідно згорнути рулет , з'єднавши разом картопляне тісто , начинку з фаршу і сир ( сир треба попередньо натерти ) . Це найзручніше робити , використовуючи вологу марлю або серветку . Картоплю треба викласти на тканину рівним шаром у вигляді квадрата або прямокутника , посередині цього шару викласти шар тертого сиру , а на нього - шар начинки з фаршу або м'яса ( повинен вийти прямокутник поменше ) . Вільні краї картопляного шару потрібно змастити збитим яйцем , а потім акуратно згорнути все це справа в рулет , рівномірно піднімаючи один край тканини і закручуючи рулет обома руками.
Ну а далі необхідно просто запекти картопляний рулет в духовці при середній температурі (близько 200 градусів) на змащеному рослинним маслом або кулінарним жиром деку.
Викладати рулет на деко потрібно таким чином , щоб « шов » ( місце з'єднання краю картопляного пласта ) виявився внизу. Перед тим , як ставити деко в духовку , потрібно змастити всю поверхню рулету залишками збитих яєць , попередньо змішаних зі сметаною (ті чотири ложки , які вказані в списку продуктів ) , а також проколоти його в декількох місцях зубочисткою або виделкою.
Все, тепер залишилося тільки чекати , коли на поверхні картопляного рулету утворюється рум'яна кірочка , а далі - знімати з вогню і подавати на стіл.