Кориця — корисні, лікувальні властивості, протипоказання

0

Сайт продовжує знайомити читачів з найулюбленішими і відомими продуктами. Поговоримо про спеції, яка надає стравам нотки східного аромату та вишуканості.
korica

Кориця (Коричник цейлонський) — це вічнозелене дерево, яке відноситься до сімейства Лаврових. Найчастіше корицею називають кору дерева, використовувану в якості спеції (прянощі). У продажу її можна зустріти або у вигляді згорнутого в трубочку шматочка кори, або — дрібного порошку.

 


Поява кориці

 

Кориця відома з давніх часів. Перша згадка про неї можна зустріти в китайських джерелах 2800 до нашої ери. Зараз складно уявити, що ця пряність, звичайна в наші дні, тоді коштувала великі гроші. Тільки досить багаті люди могли собі дозволити придбати її. Адже кілограм кориці коштував не мало не багато, а цілий кілограм золота. Винуватцем такого ажіотажу можна сміливо назвати європейського мореплавця Лоренцо де Альма, який в 1506 році виявив на острові Цейлон незвичайне дерево, яке згодом стало відомо на весь світ.

Зараз вартість цієї пряності вже нікого не лякає. Однак існує її замінник — коричний екстракт. Деякі недобросовісні виробники до справжньої кориці підмішують фальсифікатори у вигляді насіння коричного дерева. Коштують вони дешевше і мають невисоку якість. Тому єдина можливість купити саме справжній продукт — купувати коричні палички, які гарантують збереження аромату і всіх корисних властивостей.

 

Різноманітність видів:

Кориця цейлонська (благородна). Вона найкраща за своїми смаковими якостями і, відповідно, найдорожча. Місця вирощування не тільки Цейлон, а й Індія, Бразилія, Індонезія, Гвіана. Ця кориця має трохи пекучий і солодкуватий смак, ніжний аромат. Вважається більш якісною, ніж всі інші види.


Кориця китайська, яку частіше називають ароматної, індійської чи касах-Канель. Її батьківщиною є Південний Китай. Кориця трохи пекуча, має терпкий терпкий смак. Вона входить до складу багатьох індійських пряних сумішей. У Китаї прийнято вживати її з жирною свининою. Вважається, що в такому застосуванні м’ясо стає більш смачним і ароматним. Найкращі сорти касії не поступаються за смаковими якостями цейлонської кориці. Завдяки цьому і доступною ціною китайська кориця отримала велику популярність в Європі і США.korica


Кориця малабарская (касія-віра). Виростає в Індії та на Бірмі. Має різкий гіркуватий смак. Ця кориця не така ароматна як інші сорти.
Пряна кориця (циннамон). Місце зростання Індонезія і плантації Молуккських островів. Запах пряний і досить гострий.

 

Властивості кориці

 

Останні дослідження вчених довели, що кориця володіє масою особливостей. До корисних властивостей відноситься ефективність цієї спеції в боротьбі з діабетом і поліпшенні кровообігу. Вважається, що запах кориці змушує мозок працювати більш продуктивно. Кориця стимулює травлення, покращує апетит. Під час грипу та вірусних інфекцій ця пряність знижує температуру, допомагає послабити м’язовий біль і надасть допомогу в позбавленні від кашлю. Однак при занадто високій температурі застосування кориці може викликати головний біль.koricaenl

Цинамонові екстракти володіють відмінним протимікробну дію. Вони широко застосовуються при захворюванні сечового міхура. Депресія, неврози, погіршення пам’яті і зору, туберкульоз легенів, сечокам’яна хвороба — неповний список захворювань при яких проявляється користь кориці. А суміш кориці з медом — воістину чарівний засіб, який не тільки володіє прекрасним смаком, але й дуже корисно для організму. Поєднання цих продуктів принесе користь людям похилого віку, поліпшить концентрацію уваги і рухливість. А чай з корицею є справжнім напоєм молодості.

 


Шкода кориці

 

Застосування цієї прянощі (у великих кількостях) протипоказано при внутрішніх кровотечах. Вагітні щоб уникнути скорочень матки теж повинні виключити корицю зі свого раціону. Ну, і, звичайно ж, не варто змушувати свій організм приймати цю пряність, якщо він не бажає. З підвищеною чутливістю, на жаль, нічого не поробиш.

 


Худнути чи ні?

 

Калорійність кориці становить 247 кКал. З них від білків 29 кКал, від жирів 20 кКал, від вуглеводів 198 кКал. Думки вчених усього світу з приводу можливості кориці сприяти позбавленню від зайвої ваги розходяться. Деякі вважають, що спеція має дієтичні властивості, інші вважають, що приправа навпаки викликає сильний апетит. Ефект схуднення досягається завдяки тому, що кориця в певних кількостях пригнічує гостре відчуття голоду і до 20 разів сприяє прискоренню цукрового метаболізму. Крім того її вживання допомагає виводити з організму токсини і шлаки, сприяючи його омолодженню й оздоровленню. Кориця — справжнє джерело вітамінів і мінеральних речовин.

 


Кулінарні шедеври

 

Складно знайти людину, яка хоча б раз в житті не куштував страви з корицею. Ароматні булочки, яблука, м’ясо і, звичайно ж, кава. Але, це ще далеко не весь список делікатесів, які можна приготувати з використанням кориці. Заходьте на сайт і переконайтеся в цьому самі.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок