Лосось, його користь, а так само ікри і жиру лосося

0

Неймовірно смачний, корисний і улюблений багатьма лосось є непрохідною цінністю і для звичайних обивателів, і для гурманів, і для рибалок. Ще з сивих часів ця риба була для людини джерелом ніжного м’яса, червоної ікри, молочка і, як з’ясувалося пізніше, дуже корисного жиру. У її складі присутня безліч необхідних речовин, здатних забезпечити правильний розвиток зростаючого організму і повноцінну роботу всіх органів дорослої людини. До слова кажучи, лосось не є назвою якогось певного виду риби, але кількох промислових, сімейства лососевих, які діляться на дві найбільш відомі групи: лосось тихоокеанський і лосось атлантичний.

losos

Говорячи про атлантичному лососеві, як правило, мають на увазі кумжу, сьомгу, Севана ішхан, стальноголовий лосось, а також лосось Кларка. Головною відмінною особливістю даної групи риб, які також називають благородними, є той факт, що після нересту всі вони продовжують свій життєвий цикл, в той час як тихоокеанський лосось, відклавши ікру, гине.

 


Атлантичний лосось

 

Найбільш поширеним видом сімейства лососевих з атлантичної групи, вважається лосось стальноголовий (більш відомий, як райдужна форель). Цей різновид лососі є популярною не лише серед поціновувачів делікатесів, але також серед завзятих рибалок-аматорів. Свою назву вона отримала завдяки яскравій і строкатою забарвленням, а також характерною малиново-червоній смузі, розташованій по боках. Стальноголовий лосось є досить великою рибою виду Salmogairdneri, відноситься до благородних лососям (які нерестяться кілька разів за весь період життя). Місця нересту: річки від Каліфорнії до Аляски. Дану різновид лосося вирощують штучно і в Європі, в спеціальних садках. Основним місцем розведення, зараз, є узбережжі Фінської затоки.

 

lososЛосось тихоокеанський

 

Рід лососевих Oncorhynchus (тихоокеанський лосось) мешкає тільки в тихоокеанському басейні. До цієї групи відносяться такі риби, як: чавича, горбуша, кижуч, нерки, сіма і кета. Всі вони є прохідними рибами, які проводять основний період життя в морі, але на нерест відправляються в прісні води Азії, Далекого Сходу і Північної Америки. Кожна з цих видів риб нереститься лише раз у житті, після чого гине. Тихоокеанський лосось відрізняється чудовими смаковими якостями, які славляться по всьому світу вже не перше сторіччя.

 


Молоко лосося

 

У рибі сімейства лососевих цінується все: і це не тільки м’ясо, ікра, жир, але і молочко. Чи корисні вони для людського організму? Безумовно. І щоб в цьому переконатися, достатньо всього-лише звернути увагу на склад продукту. Молочко визнані висококалорійним продуктом, в якому практично не міститься вуглеводів, але присутні цінні жири і білки. Молоко лосося практично не містить жиру, але в його складі присутні високоцінні кислоти класу Омега-3, які здатні надати неоціненну допомогу серцево-судинній системі. Регулярне вживання даного продукту знижує ризик виникнення інфаркту, атеросклерозу, інсульту.

Білок, який знаходиться в молочках лососевих, містить протаміни, які в поєднанні з лікарськими препаратами здатні продовжувати їх лікувальний ефект. Так, інсулін, введений одночасно з протаміном, набагато повільніше всмоктується з області ін’єкцій, що, безсумнівно, важливо при цукровому діабеті. Протамин також важливий тим, що виділяє цінні амінокислоти. Наприклад, гліцерин, який використовується в невралгії для стимуляції клітин головного мозку. Крім неоціненних лікарських властивостей, молоко лосося також корисно і як харчовий продукт. Разом з цінними білками, жирами і амінокислотами, до його складу також входять наступні мікроелементи: натрій, калій, магній, фосфор, залізо. Присутні й вітаміни: С, А, Е, В1, В2, В12, РР.

У їжу молочко, як правило, вживають у смаженому, відварному, запеченому вигляді, або як складова таких страв, як вуха або рибний суп.

 


Жир лососевих


Всі звикли вважати, що лосось — це чудове ніжне м’ясо і цінна ікра. Але, поряд з основними перевагами даного виду риб, не слід забувати і про жир лосося, який зараз, нам більш звичний у вигляді капсул, що продаються в аптеках. Спочатку риб’ячий жир використовувався для профілактики рахіту і загального зміцнення здоров’я. Його лікувальні властивості вперше були відзначені й оцінені більше 150 років тому, і з тих пір, він активно застосовується в профілактичних цілях в багатьох країнах. І якщо раніше вчені нічого не знали про наявність у даному продукті кислот Омега-3, то сьогодні достовірно відомо, що з їх допомогою можна проводити профілактику і лікування атеросклерозу, і крім цього, захворювань серцево-судинної системи, попереджати аритмію. Кислоти даного типу мають здатність збільшувати еластичність артеріальних стінок, знижувати ризик виникнення тромбів, а також стабілізувати серцевий ритм і кров’яний тиск.

losos

Цінність харчових продуктів, що містять Омега-3 кислоти, полягає в тому, що всі вони досить рідкісні гості на нашому столі: кунжутну і льняне масло, морепродукти. Висока концентрація кислот даного виду виявлена ​​вченими в глибоководній рибі. Вся складність в тому, що свіжа рибка з північних морів не так доступна, як хотілося б. Саме тому, оптимальним варіантом для людей, яким не байдуже своє здоров’я, є капсульований риб’ячий жир. При цьому чим раніше починати прийом даних препаратів, тим краще. Відзначено, що вже в дитячому віці дефіцит кислот Омега-3 негативно впливає на центральну нервову систему дитини. Дослідження показали, що Омега-3 бере участь у розвитку плоду, а саме, у формуванні клітин мозку і сітківки очей. Поліненасичені жирні кислоти при регулярному вживанні покращують увагу і пам’ять дітей, що є незамінним підмогою для школяра.

У європейських країнах відзначена тенденція зменшення споживання в їжу Омега-3. У поєднанні зі збільшенням споживання жирів Омега-6, істотно збільшується ризик захворювань серцево-судинної системи, а також порушення ліпідного обміну, і дана ситуація особливо яскраво виражена серед вегетаріанців. Рекомендована добова норма кислот Омега-3 становить не менше 650 мг. Тільки у випадку споживання достатньої кількості амінокислот даного виду.

 

 

Нерест лосося, або трохи про червону ікру

 

 


Корисні властивості

Нерест лосося являє собою чималий гастрономічний інтерес для людини вже багато століть. Червона ікра, є продуктом, отриманим з таких видів риб, як: горбуша, сьомга, кета, кижуч, нерки і чавичі. Така ікра розрізняється по виду, смаковим якостям і, звичайно, розмірами і відтінкам, але при цьому, корисні властивості ікри всіх лососевих практично ідентичні. У чому ж полягає користь ікри лососевих? Давайте з’ясуємо.

Червона ікра є унікальним за своїм хімічним і живильному складу продукт. У ній присутні лецитин, який вважається цінним біологічним речовиною, а також мінеральні солі, серед яких: кальцій і фосфор. Крім того, в продукті містяться всі вітаміни групи B і вітаміни А, Е, Д. В ікрі лосося не міститься шкідливих жирів і вуглеводів, але є велика кількість білка (близько 32%), який практично повністю засвоюється, що досить велика рідкість для білків тваринного походження.

 


Протипоказання

 


Як відомо, ікра є продуктом тваринного походження, тому поза риби починає швидко псуватися. Щоб уникнути погіршення смакових якостей і продовжити термін придатності червоної ікри, в процесі обробки додається певна кількість солі, яка має властивості сповільнювати обмін речовин. Саме тому, дітям, а також людям з проблемами нирок і серцевими захворюваннями рекомендується вживати ікру в мінімальних кількостях.

Якщо говорити про консервованої червоної ікри, то при її виготовленні, як правило, застосовується уротропін (консервант Е239), який у великих дозах призводить до утворення формальдегідів, небезпечних для здоров’я людини.

Крім того, неможливо проігнорувати той факт, що багато людей вважають за краще вживати делікатес, попередньо виклавши його на бутерброд з маслом. Насправді така комбінація є невдалою і в першу чергу шкоду завдану організму відчувають люди, з проблемами підшлункової залози.

Підводячи підсумки, можна сказати, що саме вживання червоної ікри у великих кількостях, замість очікуваної користі може принести лише шкоду. Тому, їжте делікатес в помірних кількостях. А щоб вибрати, ікра якого лосося вам більше до душі, пропонуємо ознайомитися з її різновидами.

 


Ікра горбуші

 

Відмітна особливість цієї риби — плодючість. Смак її досить універсальний, тому подобається багатьом. Розмір ікринок горбуші вважається середнім до 5 мм. Пофарбована в яскравий помаранчевий колір. Оболонка не відрізняється особливою міцністю, тому, при перемішуванні ікри утворюється сік.

 


Ікра кіжуча

 

Ікра досить дрібна (до 4 мм), пофарбована в насичений темно-червоний колір. Володіє трохи гіркуватим смаком, але при цьому цінується за високий вміст вітамінів і мікроелементів.

 


Ікра нерки

 

Розмір ікринок становить до 4-5 мм. Пофарбована в насичений червоний колір. На прилавках вітчизняних магазинів ікра нерки — явище рідкісне, оскільки дана різновид лосося мешкає уздовж американських берегів.

 


Ікра форелі

 

Ікра форелі має найменші розміри, не більше 2 мм. Її відмінною рисою є яскравий колір, який може бути від жовтого, до червоного. Популярність ікри форелі, в останні роки набирає обертів, навіть незважаючи на виражений гіркуватий смак.

 


Ікра червона кети

 

Ікра кети шанувалася завжди і в давні часи називалася царської. Ікринки, діаметром в 6 мм вважаються найціннішими серед інших видів. Буває пофарбована в оранжевий, або бурштиновий колір. Відрізняються правильної кулястої формою.

 


Ікра чавичі

 

Ікра цієї риби вважається найбільш великої в діаметрі, до 7 мм. Однак, незважаючи на свої розміри і ніжний смак, володіє гіркуватістю, яка не всім до душі. Оболонка ікринок не дуже щільна. На сьогоднішній день ікра чавичі самий дорогий і дефіцитний продукт.

Незважаючи на всі перераховані вище відмінності ікри сімейства лососевих, вона, як і завжди, є улюбленим рибним делікатесом, що володіє, до того, ж, величезною кількістю корисних якостей і властивостей, в числі яких протиалергічні. Червона лососева ікра, володіючи чудовими вишуканими смаковими якостями, також має і лікувальні властивості. Вітаміни, мінерали й кислоти, що входять до складу продукту, такі як: калій, фосфор і фолієва кислота повертають сили ослабленому організму і прекрасно зміцнюють імунітет.

 


Користь лосося

 

Лосось, як і інша риба, містить велику кількість фосфору, який відіграє важливу роль у формуванні кісток і зубів людини. Крім цього, фосфор, в поєднанні з іншими елементами є компонентом, які беруть участь профілактично у всіх фізіологічних процесах. У м’ясі лосося міститися і вітаміни, серед яких особливо цінуються вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6), які є необхідними для правильної роботи нервової системи та головного мозку. Сприяють нормалізації нервової системи, беруть участь у створенні гормонів.

М’ясо риби сімейства лососевих містить практично всі вітаміни групи В. А це, при вживанні даного продукту дає найкращі результати, адже кращого ефекту дії вітамінів цієї групи можна домогтися, є споживати їх у комплексі. Також в лососеві міститься вітамін, який є незамінним для зростаючого організму дитини. Але, найголовнішою і цінною складовою цієї риби вважаються поліненасичені жирні кислоти Омега-3, і зокрема, альфа-лінолева (АЛК), докозагексаеновая (ДГК), і ейкозапентаєнова кислота (ЕПК). Дані типи кислот є дуже цінними, але організмом людини не виробляються.

 


Види лосося

 

Як було сказано раніше, лосось — це загальна назва великого сімейства риб, які мають один жирової і спинний плавник. Дані види риб можуть бути і прісноводними, і морськими (Анадромні). Кожен вид сімейства лососевих вважається делікатесом і володіє цінними поживними і смаковими якостями. Найбільш популярними та цінними, залежно від середовища проживання, видами лосося вважаються:

  •     Російський лосось;
  •     Американський лосось;
  •     Лосось норвезький;
  •     Лосось атлантичний;
  •     Сибірський лосось;
  •     Балтійський лосось;
  •     Тихоокеанський лосось;
  •     Лосось каспійський;
  •     Прісноводний лосось;
  •     Дикий лосось;
  •     Морський лосось;
  •     Белочешуйний лосось.


Насправді в природі існує близько 80 різновидів лосося, але не кожна з них володіє необхідними смаковими якостями. Та й ловля деяких лососевих заборонена законодавством країн місць проживання і нересту цієї риби.

 


Ловля лосося

Любителі рибалки напевно знають, що існує два сезони, в період яких риба лососевих йде на нерест: весняний і осінній. Осінній лосось відрізняється від весняного трохи більшою вагою: він відгодував і жирніше. Поведінка лосося в період нересту залежить від кількості води в річці. Так, якщо рівень води знижується, риба тримається на плесах або в ямах і йде нижче рівня нересту. Відзначено, що лосось за добу може проходити до 5 км. Найбільші екземпляри, як правило, можна виловити в місцях з тихою водою, але неподалік від потужного струменя. Частенько лосось любить стояти за великими валунами. Вирушаючи на риболовлю за фореллю, наприклад, її місце стоянки можна визначити зі стрибків риби з води. Як правило, лосось ловлять на спінінг, вудку або в нахлист. Якщо ви розраховуєте спіймати велику рибину (а може не одну), запасіться дворучним вудилищем до 2, 7 м. При цьому, вибирайте безінерційні відкриті котушки, волосінь 0,35 мм, а блешню не більше 30 гр. Для мілководдя можна використовувати блешню до 6 гр. Враховуйте, що чим блешня важче, тим товщі потрібна волосінь. Гачки необхідно використовувати таких розмірів:

  1.     для риби вагою до 10 кг — №8;
  2.     для риби вагою до 5 кг — №10.


Зверніть увагу на те, що гачок, у співвідношенні з блешнею, повинен бути не маленьким, в іншому випадку, багато з клювань виявляться порожніми.

Ловлю лосося в спокійній воді рекомендується здійснювати таким чином. Закид і введення болісно здійсните якомога ближче до дна, що в даній ситуації зовсім не складно. Інша справа, якщо є сильне річкова течія: тут, звичайно, знадобиться вся вправність. Починайте ловлю риби з болісно меншого розміру, здійснюючи закидання, при цьому, вгору за течією і впоперек річки. Якщо після обстеження можливих місць стоянки результатів немає, використовуйте більш важку блешню, а закидання робіть вниз і поперек течії. При сильній течії приманку не рекомендується притягувати деякий час.

Найпопулярнішими приманками для полювання на лосося вважаються коливні блешні, вагою до 40 гр. Колір блешні слід вибирати залежно від того, наскільки прозора вода в річці. В каламутному потоці при повінь увагу лосося швидше приверне яскрава і строката приманка, і навпаки: в прозорій воді рекомендується використовувати блешню приглушених тонів. Крім блешні також можна використовувати лососеві мушки, довжина яких становить не більше 10 см. Мушка, виготовлена ​​з алюмінієвої, або пластикової трубки зробить закидання нахлистовим вудилищем комфортніше. Величина мушки залежить, більшою мірою, від того, на початку, або в кінці сезону ви вирушите на риболовлю. Для початку сезону рекомендується використовувати велику мушку, а в кінці — моделі менших розмірів.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок