Основною ідеєю дієти Дюка є суворе дотримання правил харчування по етапах. Відомо безліч рецептів, за якими можна готувати високобілкові страви. Як приготувати майонез за Дюканов? Пропонуємо вашій увазі кілька рецептів.
Майонез по Дюканов без вазелінового масла - як правильно його приготувати? В основі цього ніжного по консистенції і трохи гострого соусу лежить м'який сир невисокої жирності. Такий майонез можна вживати з дозволеними на даному етапі овочами, а також з хлібом з вівсяних висівок. Сирок можна купити в магазині, а можна зробити вдома (з кислого молока) - потрібно всього 3 ст.л. цього продукту. Гостроту соусу додасть гірчиця (5-10 г). Як консервант використовуйте лимонний сік (1 ч.л.). Також вам будуть потрібні знежирений кефір (1 ст.л.) і зелень (дрібно нарізану, не більше 1 ст.л.).
Сир розітріть до однорідної маси, збийте з кефіром, гірчицею, лимонним соком, зеленню. Можете трохи посолити соус, а можете обійтися без солі.
Майонез з вареним жовтком
Майонез по Дюканов для атаки може мати у своєму складі жовтки яєць, але варто врахувати, що впродовж тижня можна з'їсти не більше 3-х шт. Щоб приготувати соус, з'єднайте йогурт (6 ст.л.) з жовтками, розтертими з гірчицею (2 шт. / 1 ч.л.). Додайте 1 ч.л. оцту, таблетку цукрозамінника, дрібку солі.
Майонез з вазеліновим маслом
Цей рецепт майонезу по Дюканов вважається класикою. У наших співвітчизників він викликає деяке здивування - вазелін не прийнято відносити до розряду їстівних продуктів. Справедливості заради варто сказати, що отруїтися очищеним вазеліном, в невеликій кількості присутніх в соусі, вам не вдасться. Цей продукт не засвоюється нашим організмом (правда, протягом дня можна з'їсти не більше 3-х ст.л. такого майонезу). Плюсом вазелінового масла є його здатність впоратися з запором (а дана проблема часто виникає при дотриманні білкових дієт). Соус не можна нагрівати - вазелінове масло можна вживати тільки холодним.
Для приготування соусу візьміть варені жовтки (3 шт.). Якщо ви точно впевнені в безпеці курячих яєць, можете використовувати сирі жовтки. Замість курячих яєць дозволяється використовувати перепелині. Якщо ви використовуєте варені жовтки, потрібно додати в соус 50 мл знежиреного молока. Норма вазелінового масла - 100 мл. Також будуть потрібні гірчиця і оцет (0.5 ч.л. і 1 ч.л. відповідно). Для додання смаку використовуйте 0.5 ч.л. підсолоджувача Фітпарад і дрібку солі.
Варені жовтки розітріть, додайте молоко (при використанні сирих яєць пропустіть цей етап). Додайте сіль, протріть яєчну масу через сито. Додайте замінник цукру і поступово введіть до складу соусу вазелінове масло (по 1 ч.л.). За пару хвилин до готовності влийте оцет. Добре перемішайте.
Майонез з цедрою лимона і цибулею-шалот
Цей майонез має пікантний смак за рахунок присутності цедри. Візьміть знежирений м'який сир (200 г), протріть його через сито або збийте блендером, додайте жовток, трохи цедри і 1 ч.л. гірчиці. Посоліть, поперчіть, додайте 1 ст.л. рубаного лука-шалот.
Простий рецепт
Цей рецепт приготування майонезу по Дюканов є найпростішим і доступним. Його можна використовувати, починаючи з самого першого етапу. У складі соусу присутній мінімум продуктів. Вам потрібно знежирений йогурт (1 баночка), перець, гірчиця (1 ч.л.), сіль. Всі інгредієнти добре збийте.
Майонез з молоком
Для приготування цього соусу візьміть 1 варений жовток. Розітріть його до отримання однорідної маси з 1 ч.л. гірчиці, перцем, сіллю, соком лимона (1 ч.л.). Прогрійте соус на водяній бані, поступово додаючи тепле молоко (постійно перемішуйте соус, щоб не було грудок). Норма молока - 50 мл.
Майонез по Дюканов приготувати зовсім нескладно - соус має у своєму складі мінімум інгредієнтів. Смак дієтичних соусів, судячи з відгуків тих, що худнуть, нарікань не викликає.