Мигдаль — корисні властивості, використання і зберігання

0

Напевно хоча б раз у житті ви мали можливість насолодитися смаком мигдалю. Незважаючи на те, що ми вважаємо мигдаль горішками, він відноситься до чагарників роду сливових. Мигдаль вирощують в тропічних країнах — Індії, Індонезії, Південній Африці, Австралії, Середньої Азії. Крім того, плантації мигдальних дерев є в США, Китаї, Криму та на Кавказі.

mindal

Цвітіння дерев мигдалю — видовище просто неповторне! Білі і рожеві «шапки» вкривають дерева, а ніжний запах мигдалю огортає території в радіусі декількох кілометрів. Прекрасне цвітіння триває від двох до п’яти тижнів залежно від виду мигдалю. Розведення мигдалю виробляється на виноградниках. Дикоростучий мигдаль і зараз можна зустріти в кавказьких і африканських лісах.

Як виглядає дерево мигдалю? Цей вид цілком можна назвати чагарником, так як деревце зовсім невеликого розміру. Мигдаль — найпопулярніший горіх в світі, тому що входить до складу багатьох страв, а також є інгредієнтом приправ. Вирощувати мигдалеві дерева почали ще задовго до нашої ери. Жителі Азії і Середземномор’я відкрили бездоганний смак мигдалю всьому світу.

Ще в давнину мигдаль використовували як лікувальна рослина. Алхіміки і стародавні лікарі додавали мигдаль в мазі і порошки. Назва рослини пов’язане з ім’ям богині амігдаліна з фінікійської міфології. Мигдаль — культове рослина. Під час свят гілочками ароматного мигдалю прикрашали будинки, а в місцях поклоніння богам завжди були мигдальні «букети». Вважалося, що мигдаль відганяє злих духів і виліковує хворих дітей.

mindal

У Стародавній Греції мигдаль пов’язаний з легендою. Красуня Фелліди не пережила розлуки з коханим Демофонт, і перетворилася на засохле дерево мигдалю. Довго оплакував юнак кохану. Тоді боги Олімпу зглянулися над ним, і оживили дерево. Після того, як мигдаль культивували, з рослини стали отримати масло. Звичайний мигдаль застосовують у фармацевтиці, косметології, кулінарії.

Багато народів вважають, що мигдаль приносить любов і благополуччя, тому на весільних урочистостях гостей щедро пригощають цими ласощами. Плід мигдалю — кісточка в Опушення околоплоднике, будова якої нагадує персик. Кісточка знаходиться в зеленій м’якоті, а в міру дозрівання висихає. Форма мигдалю овальна, довгаста, а шкаралупа має коричневий або сіро-білий відтінок. Мигдальне насіння має солодкуватий смак і особливий аромат.

 


Корисні властивості мигдалю

 

Горішки мигдалю — справжні чемпіони за вмістом вітаміну Е і кальцію. Горіхи найкраще вживаються з цукром: так продукт засвоюється організмом досить швидко. Відома особливість мигдалю очищати нирки і покращувати склад крові. Також смачні мигдальні горіхи допомагають усувати закупорки в селезінці, печінці, дробити камені і виганяти жовч.

mindal

Мигдаль — продукт, який багатий корисними компонентами. Якщо необхідно знайти джерело мікроелементів і вітамінів, то придбайте мигдаль. Завдяки медичним властивостям мигдалю, його використовують при виробленні галенових препаратів. Слід відзначити особливу користь мигдалю для мозку: йод і кальцій у складі допомагають концентрації уваги і заповнення запасів енергії. Тому працівники інтелектуальної праці повинні обов’язково включити в свій раціон мигдаль.

Мигдаль містить ефірні масла, вміст яких в солодких сортах може досягати шістдесяти відсотків. Безліч вітамінів у складі продукту дозволяють зміцнити імунітет і захистити від застуди. Регулярно вживаючи мигдаль в їжу, ви зможете зміцнити стінки судин, поліпшити роботу серцево-судинної системи. Значне поліпшення складу крові, внаслідок включення мигдалю в раціон, знижує ризик багатьох хвороб.

Щоб зменшити болі в горлі, з’їжте мигдаль. Жінкам, які страждають від хворобливих відчуттів при менструаціях, лікарі також рекомендують поласувати корисним мигдалем. Варто відзначити смачний мигдаль як хороший засіб від глистів.

Мигдаль містить залізо, фосфор, білок і вітаміни групи В, які підтримуються зуби, волосся і шкіру у хорошому стані. Мигдаль солодких сортів покращує зір, загоює виразки в кишечнику, рекомендується астматикам. Чоловікам буде корисно поласувати смачними горішками з медом, щоб завжди «бути в строю»: мигдаль підсилює потенцію, тому його можна вважати одним з афродизіаків.

 


Сорти мигдалю

Мигдальне дерево буває двох різновидів — з солодкими смачними плодами і неїстівними гіркими. Прищеплюючи горіхи солодкого мигдалю на дерево з гіркими плодами, отримують з ядра гірко-мигдальне масло. Солодкі сорти бувають твердо-шкаралуп’яну, що не відкрити без використання щипців, і м’яко-шкаралуп’яну, які легко відкриваються руками.

Мигдаль махровий

 

Ще одна назва красивого чагарнику — луізеанія трехлопастная. Висота рослини до трьох метрів, розлога крона і темно-сірі пагони. Цвіте мигдаль махровий красивими темно-рожевими і малиновими квітами. Диметр квіткою може дорівнювати від півтора до трьох сантиметрів.

Плоди — кістянки опадають. Цвітіння чагарнику триває майже місяць. Такий сорт мигдалю вирощують тільки в ботанічних садах. Плоди такого мигдалевого деревця мають округлу сплюснутую форму темно-вишневого кольору. Плоди відпадають цілими, мають околоплодник кисло-солодкого смаку.

 


Мигдаль білий

Білий земляний мигдаль вирощують в багатьох країнах. Існують інші назви білого мигдалю: ситовники, бульбова трава, очеретяний горіх. Багаторічна рослина формує бульби не більше трьох сантиметрів у довжину.

Висота рослини — не більше сімдесяти сантиметрів. Забарвлення бульб рожева або жовтувата. Біла солодка м’якоть має мигдальний смак. Бульби вживають в їжу, а також додають у кондитерську випічку. Крім того, чуфа стає основою для шипучки і молока: такий екзотичний напій корисний для поліпшення шлунково-кишкового тракту.

 


Рожевий мигдаль

 

Мигдаль льодобурів і Петуннікова відноситься до рожевим сортам. Мигдаль льодобурів родом з Алтаю, а рослина Петуннікова — з Тянь-Шаню. Рожевий мигдаль льодобурів росте у висоту до двох метрів і має запашні квіти до чотирьох сантиметрів у діаметрі.

Плоди дозрівають на початку вересня, а цвітіння починається вже на початку травня. Мигдаль Петуннікова має висоту один метр. Тривалість цвітіння — всього дванадцять днів. Плоди мають рудий відтінок і густе опушіваніе.

Рожевий мигдаль чудово переносить зими, любить світло. Догляд за мигдалем невибагливий, а розмноження виробляють живцями, нащадками і відведеннями. Квітникарі часто використовують мигдаль для одиночної посадки в центрі гірки з каменю.

 


Гіркий мигдаль

 

Гіркий мигдаль має близько сорока видів, такий сорт вирощують в Євразії та Північній Америці. Через вміст ціаністого водню в [складі гіркого мигдалю] його не можна вживати без обробки. Дітям не рекомендується взагалі є гіркий сорт мигдалю. Смертельна доза продукту для дитини — десять горішків, а для дорослого — п’ятдесят мигдалин. Під час теплової обробки ціаністий водень зникає зі складу мигдалю, тому плоди смажать, варять або прожарюють.

Гіркий мигдаль — досить високий кущ з ажурними кронами. Живе довго — понад століття. Уже наприкінці зими починається цвітіння, яке триває до появи листя кілька тижнів. Великі біло-рожеві квіти, околоплодник згодом засихає, а кісточка має великий розмір.

Мигдаль гіркий володіє наркотичним ефектом, викликає галюцинації, сонливість, токсичне отруєння. Найчастіше гіркий плід очищають від амігдаліна і використовують у миловарінні. Крім того, з гіркого мигдалю готують сиропи, екстракти, ароматну воду.

 


Степовий мигдаль

 

Мигдаль степовий називають ще бобовником. Зимостійке і маловимогливих рослина першим відкриває сезон цвітіння. Відрізняється рясним цвітінням і прекрасним урожаєм. Можна зустріти степовій сорт мигдалю навіть у степовій частині Сибіру.

Чагарник відрізняється невеликою висотою до півтора метрів і має кулясту крону. Яскраво-рожеві квіти розпускаються одночасно з листям, представляючи прекрасне видовище. Цвітіння триває не більше десяти днів. В осінній період плоди кістянки як пухнасті кульки прикрашають кущі.

Квітучий степовій мигдаль схожий на сакуру. Тому його часто порівнюють з красунею з Японії. Плоди дозрівають у вересні, але є їх не можна. Зате можна використовувати для розмноження степового мигдалевого куща.

 


Вживання мигдалю

 

На сьогоднішній день головним постачальником мигдалю є Каліфорнія. Горіх — просто джерело мононенасичених жирів, які сприяють виведенню холестерину з організму, тому його корисно вживати всім. Потужний антиоксидантний ефект досягається через вміст вітаміну Е. В результаті, мигдаль можна назвати одним із засобів боротьби з раком. Особливі якості і відмінний смак мигдалю зробили його недешевим ласощами.

Люди, які щодня вживають в їжу близько сорока грамів підсоленого і обсмаженого мигдалю протягом місяця, отримували більше корисних жирів. Включення мигдальних горішків в дієти у вигляді снеків призвело до збільшення поживності раціону, але ніяк не вплинуло на калорійність.

Мигдальні ядра покращують стан людини при анемії і цукровому діабеті. Такі проблеми як виразка, гастрит, хвороби дванадцятипалої кишки можна «вилікувати» мигдалем. Вживання мигдальних горішків в їжу призводить до нормалізації кислотності шлункового соку. Солодкий мигдаль навіть рятує від судом і оніміння кінцівок.

 


Мигдаль для чоловіків

 

Представники сильної половини людства часто нервують і переживають стреси, тому слід відновлювати рівень спокою за допомогою мигдалю. Мигдаль для чоловіків — справжнє джерело сил. Ніяких емоційних стресів і депресій. До того ж, мигдаль покращує зір і контролює артеріальний тиск.

Якщо потрібне відновлення сил в постреабілітаціонной період або після рясної крововтрати, не забудьте про смачні мигдальних горіхах. Варто звернути увагу курців на незамінний для їхнього раціону продукт. Високий вміст калію покращує постачання мозку киснем. Щоб хоч так компенсувати шкоду від тютюнопаління, щодня з’їдайте по п’ятдесят грамів мигдалю.

Горіхи мигдалю — засіб профілактики від старечого недоумства і хвороби Альцгеймера. Регулярно вживаючи горіхи мигдалю, чоловіки можуть розраховувати на поліпшення сексуальних функцій. Якщо ви збираєтеся на алкогольну вечірку, спробуйте полегшити стан похмілля за допомогою цілющого мигдалю. Напередодні свята з’їжте п’ять горішків, і стан на завтра буде цілком задовільним.

Обласна для чоловіка є справжньою катастрофою. Щоб уникнути цього неприємного процесу, зміцнюйте коріння волосся кашкою з товчених горіхів у поєднанні з молоком. Лікарську суміш також можна використовувати для лікування фурункулів.

 


Мигдаль для жінок

Безумовно, представниці прекрасної статі повинні обов’язково включити в свій раціон мигдаль. В першу чергу, як продукт, в якому міститься вітамін молодості. Поряд з цим, мигдаль очищає організм від токсинів, знижує ризик онкологічних захворювань. Кожен день вживайте по двадцять грамів мигдалю, щоб організм отримав добову норму вітаміну Е.

Мигдальний горіх значно покращує роботу нирок, виводить пісок і розчиняє дрібні камені. Під час рясних менструацій жінкам корисно вживати мигдаль: щоб зняти больові відчуття і для відновлення організму після втрати крові. Кожна жінка стежить за своєю фігурою, тому контролює вагу і стежить за харчуванням.

Мигдаль, як джерело білка, може чудово стати «замінником» м’ясних продуктів. Білок необхідний кожному, так як він є будівельним матеріалом тканин і клітин. Не дарма вегетаріанці обов’язково вживають мигдаль в їжу, замінюючи відсутню кількість білка.

Мигдальне молоко — кращий засіб від застуди і болю в горлі. У період бурхливих інфекцій, слід обов’язково вживати мигдаль. Виробництво косметики не обходиться без мигдалю: очищення, пом’якшення, омолодження — таке вплив на шкіру.

Вітаміни та мінерали, що містяться в продукті, підсилюють регенерацію клітин, омолоджуючи шкіру обличчя і тіла. Косметика на основі мигдалю — відмінний спосіб боротьби з розтяжками і целюлітом. Не забудьте побалувати свої локони мигдальним маслом! Втираючи цілющу суміш в коріння волосся, можна зміцнити фолікули, а також вилікувати лупу. Мигдаль для жінок — джерело краси і молодості!

 


Мигдаль для вагітних

 

Будь-які горіхи вчені вважають набагато корисніше фруктів, тому в період вагітності слід вживати джерело білка. Однак не кожен вид горіха корисний: багато хто може стати алергенами і навіть отрутами для організму майбутньої мами. Зате мигдаль — найкраща їжа для вагітних.

Великий вміст мінеральних речовин особливо знадобиться на ранніх термінах підготовки до материнства. Мигдаль «поставляє» в організм і цинк, і фосфор, і залізо, і фолієву кислоту. Щодня вагітна жінка може вживати в їжу не більше п’ятнадцяти штук мигдалю. Лікарі, які досліджують майбутніх матусь на предмет хронічних захворювань, рекомендують їсти мигдаль протягом дев’яти місяців в очікуванні дива.

Вагітні часто страждають безсонням, а мигдаль сприяє заспокоєнню нервової системи і міцному здоровому сну. Клітковина у складі мигдальних горішків вирішить проблеми з травленням. Вживаючи корисний продукт, ви піклуєтеся про побудову клітин в новому організмі ще до народження малюка. Захворіла голова? Прийміть мигдаль, а не шкідливі таблетки.

Ні в якому разі не можна вживати незрілий мигдаль, так як це може викликати отруєння. Перед тим, як налягати на мигдаль, слід перевірити, чи немає у вас алергії на цей вид продукту. Якщо майбутня мама дуже швидко набирає вагу, то від вживання мигдалю краще відмовитися, так як висококалорійний горіх завдасть шкоди. При прискореному серцебитті не чекайте користі від мигдалю, навпаки, горіхи тільки можуть погіршити ситуацію.

 


Використання та зберігання мигдалю

 

Мигдаль слід зберігати в ємності з герметичною кришкою, щоб якомога довше зберегти корисні речовини. Не можна поміщати ємність з горішками під прямими сонячними променями, краще сховайте мигдаль в прохолодне місце. Мигдаль довгий час можна зберігати в морозильнику.

Солодкий мигдаль можна вживати у свіжому вигляді, а ще смачний горіх є основою всіляких тортів, десертів, тістечок. Шкаралупа мигдалю застосовується у виробництві коньяку і вина для підфарбовування напоїв. Щоб зробити шкіру м’якою і оксамитовою, можна прийняти ванну з мигдальним макухою. Дерево мигдалю використовують в токарному і столярній справі.

Масло мигдалю має легкий проносний ефект, а також входить до складу багатьох мазей. Три-чотири краплі мигдалевої олії можна застосовувати щодня, як болезаспокійливий і заспокійливий засіб, а також для поліпшення апетиту. Масло, виготовлене на основі гірких плодів, використовують при отитах, захворюваннях легенів, здутті живота.

Зовнішні розтирання мигдальним маслом характеризуються заспокійливим ефектом. У медицині масло мигдалю використовується при приготуванні жиророзчинних вітамінів, розчинів для ін’єкцій, гормональних препаратів. Гострий біль або шум у вусі можна вилікувати, закапавши сім крапель мигдалевої олії. Полегшити стан тяжкохворих людей, які довго знаходяться в нерухомому стані, можна за допомогою змазування пролежнів мигдальним маслом.

Краще купувати мигдаль в шкаралупі: зверніть увагу, щоб вона не була розколотою, без цвілі і нальоту рожевого кольору. Горіхи повинні бути однорідними за кольором і формою. Запах мигдалю — відмінна підказка при виборі продукту. Зіпсований мигдаль має прогірклий аромат. Віддайте перевагу мигдалю в герметичній упаковці, ніж купувати продукти на вагу: упакований мигдаль не береться впливу вологи, повітря і тепла. Для любителів смаженого мигдалю: купуйте горішки, приготовані без масла, «сухим» способом.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок