Персик — корисні властивості і сорти

0

Практично кожна людина при слові персик уявляє собі стиглий, соковитий фрукт, смак і аромат якого — справжня насолода, а користь незаперечна. Про персику написано багато, але чи всі з того, що нам відомо, правда? Давайте розберемося!

 

persik

На сьогоднішній день однозначної відповіді, яка ж місцевість є батьківщиною персика, немає. Але багато хто з вчених схиляються до гіпотези, що це Китай. Споконвічні згадки про Примус Persica в Європі датуються першим століттям. І з часом, дана культура поширилася по всьому світу. Сьогодні її вирощують у Франції, Молдові, Україні, деяких регіонах Азії, а також в Америці.

Така поширеність стала можливою завдяки невибагливості дерев персика до складу грунту і кліматичних умов. Але, хоча персикові дерева здатні рости практично в будь-якій місцевості, плодоношення і хороших урожаїв можна домогтися лише, якщо персик посаджений на піщаних або гравійних суглинках, в яких присутня велика кількість органіки. Крім того, культура не переносити застоїв вологи, тому потребує добре дренованим грунті.

 


Корисні властивості персиків

 

 

Персик люблять усі. І це не випадковість! Адже, крім апетитного зовнішнього вигляду, чудових смакових якостей його м’якоті і абсолютно непередаваного аромату, плоди даної рослини володіють також і властивостями, користь яких переоцінити неможливо. Китайці, наприклад, у всі часи вважали персик посудиною еліксиру молодості та довголіття, і не дарма.

Чим же корисний персик? У ньому міститься ціла комора мікроелементів, ефірних масел, кислот і вітамінів — все, що необхідно людині, для зміцнення організму, відновлення імунітету та обміну речовин. Крім того, в м’якоті фруктів міститься каротин, який здатний запобігти руйнуванню клітин органів.

persik

Калій і фосфор, що входять до складу даного фрукта, при регулярному вживанні, покращують працездатність, пам’ять, зміцнюють судини головного мозку і допомагають зняти нервову напругу. Солі заліза і калію дають можливість відновитися організму людини при анемії. Повз цього в персику знаходяться такі мікроелементи, як цинк, фосфор, марганець і магній, які також сприяють відновленню правильної роботи всього організму. Не варто забувати про клітковині, яка покращує процес травлення і нормалізує діяльність кишечника.

Вважається, що лікувальні властивості персиків здатні запобігти виникненню злоякісних пухлин. Натуральний сік персика надає кровотворенню і послаблюючу дію. Багато лікарів рекомендують персики при захворюваннях печінки, нирок, жовчного міхура, при запорах, деяких захворюваннях шлунка, недокрів’ї. У менших кількостях, ніж солі та мікроелементи, в персиках також присутні вітаміни К, С, В, Е, РР. Крім цього, є також провітамін А.

 


Персики годуючим мамам: можна, чи ні?

 

Питання «А чи можна їсти {} персики годуючим? хвилював жінок завжди ». Існує поширена думка, що через червону шкірки ці плоди відносяться до фруктів, які здатні викликати алергічну реакцію у людини. Саме тому в період лактації їх необхідно виключати з раціону жінки. Педіатри і фахівці ГВ, звичайно, не дають однозначної відповіді, наскільки таке твердження є вірним, але при цьому і не забороняють вживання {персиків годує мамі}. Мотивується це тим, що будь-які фрукти в невеликих дозах не приносять шкоди дитині. Тому, щоб зрозуміти, як організм малюка сприйме «новинку» в раціоні, мамі слід з’їсти один-два персика. При виникненні у грудничка висипу, або діареї — даний фрукт з раціону потрібно виключити. Але, якщо все в порядку, невелика кількість персиків, час від часу годує мама цілком може собі дозволити.

Користь персиків для жінки в період лактації, насамперед, полягає в можливості позбутися від запорів і нормалізувати стілець, що буває особливо актуально після пологів. Крім того, вважається, що даний фрукт здатний боротися зі стресом, особливо з післяпологовий депресією. З персиком в організм жінки надходить велика кількість мінеральних речовин, кислот і вітамінів, що важливо. Один-два персика в день також допомагають вивести надлишок рідини.

При покупці персиків для годуючої мами рекомендується слідувати декільком нескладним правилам:

 

  •     Купуйте свіжі фрукти в магазинах, які надають сертифікати якості продуктів, або ж у перевірених продавців.
  •     Не їжте консервовані персики.
  •     Будь плоди потрібно вживати лише в сезон їх дозрівання.
  •     Перш ніж з’їсти персик, зніміть з нього шкірку (яка і є провокатором виникнення алергічних реакцій).
  •     Пам’ятайте про почуття міри! Не переїдайте.

 


Яким сортам персика віддати перевагу?

 

 

На даний момент існує безліч різновидів {} персика сорту, якого відрізняються не тільки смаковими якостями, кольором, розмірами, але також особливостями вирощування і безліччю інших характеристик. Для пересічного обивателя найпростіше розрізняти сорти за строками їх дозрівання. Так, зараз споживачеві пропонують: супер ранні, ранні, середньо ранні, а також сорти середнього і пізнього дозрівання. Але, тут важливо розуміти, що якщо, наприклад, у Криму, південних областях України та Молдови, де персик вирощують в промислових масштабах, сорт Київський ранній дозріває з кінця червня, то в Ростовській області, місцевий урожай в магазинах і на прилавках ринків можна побачити лише з середини липня. А у Волгограді і того пізніше.

persik


Ранній персик (терміни дозрівання: середина червня — середина липня)

Найбільш відомі і поширені ранні сорти, виведені вітчизняними селекціонерами і виростають на теренах пострадянського простору, це:

 


Київський ранній

 

Є високоврожайних сортів, який має відмінну зимостійкістю. Плоди, масою від 80 гр, подовжено-округлої форми, жовтого кольору з рожевим смугастим рум’янцем. М’якоть фруктів соковита з приємними смаковими якостями.

 


Гібрид №13

 

 

Відрізняється хорошою зимостійкістю, ранньостиглих і чудовими смаковими якостями. Плоди даної гібридної форми персика виростають масою, в середньому, від 80 до 125 гр.Окрас фрукта жовтий. Присутній невеликий, але яскравий рум’янець. Ніжна м’якоть дуже соковита, жовтого кольору, але від кісточки не відстає.

 


Фаворита Мареттіні

 

 

Сорт, що дає незмінно високі врожаї, що відрізняється середньою зимостійкістю. Плоди в нього середні, масою (в залежності від області виростання) від 80 гр і вище. Плоди округлі, окрас бордовий по всій поверхні. М’якоть соковита біло-зеленого кольору, погано відходить від кісточки.

 


Соковитий

 

Вважається урожайним сортом з хорошою зимостійкістю, але низькою засухоустойчивостью. Плоди, масою до 120 гр. округлої форми з жовтою шкіркою і бордовим рум’янцем: дуже соковиті, із задовільним смаком. Плоди покриті товстою сільноопушенние шкіркою. М’якоть не відділяється від кісточки.

 


Пухнастий ранній

 

Сорт виведений в Никитинском ботанічному саду в 1934 році. Відрізняється високою врожайністю. Плоди, як правило, середні, масою до 110 грам. Ніжна шкірка пофарбована в зеленувато-кремові кольору. Присутній невеликий карміновий рум’янець штрихами. Смакові якості середні. М’якоть соковита, волокниста.


Персик середнього терміну дозрівання (терміни дозрівання: початок липня — кінець серпня)

Якщо супер ранніх і ранніх сортів на теренах пострадянського простору виростає досить обмежена кількість, то розмаїття сортів, чиї терміни дозрівання вважаються середніми, може вразити недосвідченого споживача. На ринку сьогодні можна побачити персик різних форм, розмірів і смакових якостей: від улюбленого і відомого всім Редхевен, до різних гібридів і білого персика. Давайте розберемося, який же з них буде до смаку саме вам.

 


Редхейвен

 

 

Найпоширеніший на наших просторах сорт, виведений за кордоном. Плоди округлої форми з золотисто-жовтою шкіркою і невеликим смугастим рум’янцем. Стигла м’якоть яскраво жовта, досить соковита. Плоди даного сорту володіють відмінним смаком і високою транспортабельністю, що і робить цей сорт відомим у всьому світі. Невелика кісточка легко відділяється від м’якоті.

 


Кардинал

 

Плоди цього сорту визрівають наприкінці липня. Їх середні розміри становлять від 130 гр. Окрасою жовтий з карміновим рум’янцем, що покриває основну частину плоду. М’якоть ароматна і соковита м’якоть має приємний смак. Кісточка у плодів цього сорту відділяється погано. Відрізняється привабливим виглядом і є одним з найулюбленіших сортів у вітчизняних споживачів.

 


Кремлівський

 

Виведений в Никитинском Ботанічному саду, дає великі плоди (100-200 гр) круглої форми, жовто-оранжевого відтінку з яскравим червоним рум’янцем. М’якоть персика щільна, середньої соковитості. {} Кремлівський персик відрізняється чудовим смаком і ароматом. Все це, поєднанні з «богатирськими» розмірами, робить його привабливим для більшості покупців.

 


Казка

 

 

Зарахований до найбільш популярних сортам середнього терміну дозрівання, які були створені в Никитинском ботанічному саду. Плоди сорту великі, широко-овальні: їх маса часто перевищує 160 гр. Окрасою яскраво-жовтий з розмитим карміновим рум’янцем. Стигла м’якоть фрукта щільна, з кислувато-солодким смаком і дуже приємним ароматом. Кісточка невелика, відділяється від м’якоті.
Донецький білий, або Білий персик

Головною відмінною особливістю даного сорту є його окрас. Плоди білого кольору з ніжно-рожевим рум’янцем. Округлі плоди, з неглибоким черевним швом масою від 90 до 140 гр, слабоопушенние. Напівпрозора біла м’якоть не пофарбована: дуже соковита і солодка. Залежно від зони зростання, іноді володіє невеликою кислинкою. М’якоть від кісточки у плодів не відділяється. На ринках Донецький білий — велика рідкість, тому що даний сорт абсолютно не транспортабельний і підходить лише для вирощування в домашніх садах.

 


Чорний персик

 

Дана культура була виведена завдяки схрещуванню персика, аличі та китайської сливи. Завдяки цьому, плоди {} персика чорного володіють темним забарвленням і «чорної» м’якоттю ». Плоди рослини досягають маси до 30-40 гр. Але, незважаючи на скромні розміри плодів даного {} гібрида персика, вони дуже цінуються через вміст у складі аскорбінової кислоти, якої в чотири рази більше, ніж у звичайному персику. Крім того, в його складі на 20-50% більше пектинових речовин. Вважається, що в даній культурі міститися компоненти, що володіють здатністю виводити з людського організму багато шкідливі домішки, зокрема радіоактивні речовини.

На даний момент, незважаючи на підвищений інтерес, який проявляють вітчизняні селекціонери до цієї культури, такий сорт в нашій місцевості не виростає. І, якщо на ринку вас спробують запевнити, що реалізовується фрукт є чорним персиком, знайте, що, швидше за все, це не персик, а Мелітопольський чорний: абрикос, який, так, росте в наших краях, і який, завдяки зовнішнім характеристикам, цілком можна видати за новий сорт персика недосвідченому споживачеві.


Пізні сорти персиків (середина серпня-кінець вересня)

Тривалий вегетаційний період, багато сонячного світла і тепла роблять кліматичні умови Криму і Південних областей України ідеальними для вирощування різних сортів персика пізніх строків дозрівання. Тільки в цих регіонах садівники отримують урожаї до середини жовтня.

 


Кремлівський

 

 

Відноситься до категорії сортів пізніх термінів дозрівання. При цьому плоди рослини дуже великі і досягають маси 280 гр 220-. Форма фрукта округло-овальна. Окрасою світло-жовтий з червоним рум’янцем, що займає основну частину поверхні плоду. Шкірочка середньо опушена, м’яка. М’якоть жовтого кольору, щільна. Соковитість середня. Персик Кремлівський має відмінні смакові якості і приємним інтенсивним ароматом. М’якоть від кісточки відділяється добре.

 


Золота Москва

 

 

Період дозрівання наступає в другій половині вересня. Також виведений в Никитинском ботанічному саду. Районований для Криму, але в промислових садах виростає і в південних областях України. Зазвичай, плоди Золотий Москви великі, масою до 180 гр. Окрасою яскраво-жовтий з карміновим рум’янцем, що покриває велику частину фрукта. Стигла м’якоть жовтого кольору, досить щільна. Соковитість середня. Плоди приємні на смак. Маленька кісточка легко відділяється від м’якоті.

 


Турист

 

 

Сорт пізнього дозрівання, виведений в Никитинском ботанічному саду. Виростає в Кримських областях, а також на півдні України. Дерева дають великі плоди, масою до 200 гр, майже круглої форми. Окрасою зеленувато-кремовий з бордовим рум’янцем, що займає майже половину поверхні плоду. Не дуже соковита м’якоть плодів білого кольору, волокниста, середньої щільності. Смакові якості відмінні. Кісточка плоду у цього сорту відділяється від м’якоті.

 


Осінній сувенір

 

 

Сорт дозріває в кінці вересня. Його плоди покриті жовтою шкіркою з червоним рум’янцем. Середня маса плодів 130 гр. Володіє хорошими смаковими якостями.

 


Ветеран

 

 

Виведений в Канаді, але успішно культивується в Криму, Україні та Молдові. Плоди округлої форми, масою від 130 гр. Форма кілька ассиметрична, шкірка товста, світло-жовтого цвета.Опушенность середня. М’якоть відділяється від кісточки лише у стиглих плодів.

 


Чи є у персика протипоказання?

 

 

Персики подобаються всім! Але, незважаючи на чудові смакові якості і незмінну користь цих фруктів, на жаль, не кожна людина може приймати їх в їжу без шкоди для себе. Величезна кількість мінералів, вітамінів і кислот, які нам дарує персик, все ж не скасовує присутність протипоказань. Так, людям, що страждають ожирінням, або цукровий діабет, вживання персиків протипоказано. Крім цього, через «пуху» цих фруктів, не рекомендується їсти персики і тим, хто страждає алергічними реакціями. У великих кількостях персик здатний викликати діарею, так як діє як проносне. У всіх інших випадках, соковиті, смачні й ароматні персики завжди на користь. Їжте на здоров’я!

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок