Риба сьомга — склад, користь сьомги і шкода

0

При одній згадці слова сьомга в підсвідомості виникає вид найніжнішого рожевого шматочка риби. Але чи багато хто знає, що це за риба сьомга?

ryba-semga
Під цю назву підпадає безліч видів лосося. Але те, що зустрічається на прилавках ринків, спеціалізованих рибних магазинів або гіпермаркетів, відноситься найчастіше до Садковому типу, а морська сьомга досить рідкісне тут явище. І людині, що не володіє спеціальними знаннями, не ясно — як відрізнити сьомгу, вирощену в неволі, від її дикого родича.

 


Місця, де водиться сьомга

Всі лососеві відносяться до північних породам риб, тому зустрічаються в холодних або межують з холодними морях і океанах. Також вони водяться в Чорному морі, що, швидше за все, стало можливим в той географічний період, коли це море було пов’язано з Північно-Льодовитим океаном. Постійне проживання сьомга веде в морі або океані. Однак, в період нересту косяки піднімаються в річки, де ловлять сьомгу, якщо є на те спеціальний дозвіл. Тому що, як і всі види лососевих, вона знаходиться під охороною рибної галузі. Значить, річкова сьомга — це або мігруюча морська або океанічна, або просто регіональне назва лосося, що мешкає в певному місці.


Як вибрати «правильний» колір сьомги?

 

Побачити сьомгу на прилавках можна у всіляких відтінках. Але краще знати, ніж гадати — чи можна їсти сьомгу яскраво-червоного кольору, насиченого бордового або оранжевого відтінку? Хоча і звично знати, що це червона риба сьомга, все ж нормою вважається природний рожевий, який гарантує якість риби, і те, що вона не була перегодована їжею з барвниками. Але і надмірно блідий колір — це теж показник, що риба неякісна. А чи корисна сьомга переморожена, що піддавалася багаторазової розморожуванні-заморожуванню і має пухку структуру? — Однозначно, ні! Якісного страви з неї не вийде.

ryba-semga


Користь сьомги

 

Переоцінити всю принесену організму користь від вживання цього виду риби складно. У ній багато бере участь в процесі омолодження тіла на клітинному рівні мелатоніну. До того ж, коли він у нормі, людина добре переходить від стану неспання до сну. Так що всім, хто страждає безсонням або розладами сну необхідно ввести її в свій раціон і проблема буде знята. Склад мікроелементів покращує працездатність головного мозку і знижує ризик хвороб серця. А поліненасичені кислоти Омега-3 знизять рівень холестерину і зміцнять артерії, поліпшать здоров’я і вигляд шкіри, волосся, очей і нігтів. Якщо планується тривале перебування на сонці, то Омега-3 і Омега-6 кислоти підвищать опірність шкірних покривів до опіків, або допоможуть боротися з їх наслідками, покращуючи регенерацію епідермісу. Це лише малий перелік того, чим корисна сьомга.

 


Чи може принести сьомга шкода?

 

Звичайно, м’ясо сьомги є скоріше делікатесом, ніж щоденної їжею, тому при виборі потрібно підходити до продукту з усілякою старанністю, щоб замість бажаної користі не отримати шкоду. Надмірно червоний колір м’яса повинен стати першим попередженням від небажаної покупки. Безумовно, ця риба вирощена в штучних умовах, в кормі якої було велике число харчових барвників типу кантаксантин. Цей барвник згубно вплине на здоров’я всього організму в цілому, причому в першу чергу під загрозою буде зір людини. Тому не варто купувати таку рибу, хоча колір виглядає дуже привабливо і апетитно.

ryba-semga


Сьомга в раціоні харчування

 

Якщо в меню входить сьомга, калорійність раціону збільшиться на 140,4 ккал в 100 гр даного виду риби. Проте всі омега кислоти, що входять до її складу, допоможуть тримати в нормі рівень лептину — гормону, відповідального за обмін речовин. Тому можна часто зустріти сьомгу в раціонах худнуть, незважаючи на великий вміст в ній жиру. А всього 70 гр натуральної сьомги на тиждень буде достатньо для заповнення норми мікроелементів.

 

Норми про те, скільки зберігається сьомга

 

Свіжа. Свіжа, нещодавно спіймана сьомга зберігання вимагає найретельніше, якщо необхідно приготувати страву зі свіжої, а не мороженої риби. Це 7-10 днів 0-2 ° С.
Свіжозаморожена. Тут термін більше — 3-4 місяці, а температура нижче -20 ° С. Але перед приготуванням її ще треба буде правильно розморозити. Значить, з морозильної камери її необхідно перемістити в холодильник з температурою -5 ° С.
Копчена. Її зберігають у холодильниках, при температурі, позначеної на упаковці, в середньому 5-6 днів.
Слабосолона. Якщо це домашні види солоної сьомги, то період зберігання 2-3 дні. Якщо промислової засолювання, то в залежності від температури і типу упаковки — в середньому від 30 до 45 діб. Однак, після розтину пакувального матеріалу, зберігати продукт треба тільки в герметичному контейнері і в холодильнику, близько 2-3 діб.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок