Слива — корисні властивості, сорти і види

0

Плодова рослина, сімейство розоцвітих, яке росте в помірному кліматі і називається слива, почало свій шлях від дикорослого рослини (хоча багато садівників вважають, що слива сталася від схрещування терну і аличі). Такі висновки були зроблені за результатами дослідження і підкріплені генетичними експериментами. Хоча, треба відзначити, що сливу вирощували ще в Стародавньому Єгипті і в Італії.

sliva

Слива — загальна інформація

 

Існує велика кількість видів сливи, точна кількість навряд чи хтось порахував, але найбільш відомих — близько сорока. Сливу широко культивують в Росії. Крім того, що слива смачна, вона багата вітамінами і мікроелементами і, звичайно, досить живильна, сприяє нормалізації роботи всіх органів і систем організму.

Слива дуже плодовита, добре вкорінюється і швидко розмножується відростками від основного стовбура. Якщо посадити різні сорти сливи — від ранньої до пізньої, то вона практично все літо буде радувати плодами, а навесні своїм цвітінням прикрашати сад. Виростає зливу практично на будь-яких грунтах, головна умова плодоносності — рихлість грунту, а ось застійні води згубні для рослини.

Догляд за сливою полягає у своєчасній обрізку, а з третього року посадки необхідно вносити мінеральні добрива.

Як фрукт слива, безумовно, заслуговує пильної уваги, вона добре і регулярно плодоносить, не вимагає трудомісткого відходу і дуже корисна для організму.

 


Користь сливи

 

Ще в давнину люди відзначили користь сливи для здоров’я і стали розводити її в садах і використовувати як у свіжому вигляді, так і робити заготівлі про запас.

Її включали в свій раціон як десерт і навіть — лікувального засобу. У зливі міститься безліч вітамінів і корисних речовин. Ягода сливи збалансована за вмістом жирів, білків і вуглеводів, необхідних для функціонування людського організму. Плоди сливи застосовуються в народній медицині, її рекомендують і лікарі при багатьох порушеннях і захворюваннях.

Слива багата вітамінами А, В1, В2, С, К, Р, РР, Е, клітковиною, кератином і мінеральними речовинами. Помічено, що при термічній обробці сливи в ній не руйнуються вітаміни групи В.

sliva

У плодах сливи мінеральних речовин більше, ніж у таких популярних фруктах, як груші та яблука.

Крім цього, у складі сливи є фолієва кислота, а заліза — трохи менше, ніж в персиках і інжирі.

Існує сорт сливи з фіолетовою шкіркою, яка говорить про те, що в ній присутній така речовина, як антоциан, який має протиракову дію.
Калорійність сливи: в ста грамах плодів сливи — 42-49 Ккал, це дуже небагато, і тому сливу зазвичай рекомендують при дієтах.
Кому і за яких захворюваннях рекомендована зливу
Сливу рекомендує включати в своє харчування людям, страждаючим недокрів’ям і загальною слабкістю організму.

Вона добре зміцнює стінки кровоносних судин, повертаючи їм еластичність, і тому рекомендована для людей, які страждають серцевою недостатністю. Речовина кумарин, виявлене в плодах сливи, попереджає утворення тромбів і в той же час розширює коронарні судини. Плід сливи хороший ще й тим, що, завдяки своєму унікальному складу, виводить з організму холестерин і знижує рівень надлишкового інсуліну й глюкози в крові. Крім цього, слива допомагає при атеросклерозі (виходячи з вищесказаного) і подагрі.

sliva

Цінна зливу також тим, що позбавляє організм від токсинів, діючи як щітка, очищає і послаблює, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Сливу включають в комплексне лікування нирок, вона має сечогінну дію.

У зливі корисні не тільки плоди, листя цієї рослини також мають лікувальні властивості і застосовуються в народній медицині.

На думку вчених, плоди сливи приносять стільки користі організму, що їх неодмінно потрібно включати в свій раціон, притому бажано свіжими, а не переробленими. Вони відіграють позитивну роль для здоров’я, підтримують імунітет і створюють сприятливі умови для гарного самопочуття.

Перерахувавши корисні властивості сливи, потрібно відзначити, що її плоди надзвичайно ніжні, смачні і вживати їх у їжу — одне задоволення.

 


Протипоказання

 


Існують і протипоказання для вживання сливи, про них також не можна не сказати. При надмірній вазі краще не вживати сушені сливи, як і при цукровому діабеті. Крім цього, дітям вводити в раціон сливу потрібно обережно, тому що вона дає послаблюючий ефект і часом викликає здуття живота у дітей.

Людям, страждаючим подагрою і ревматизмом, не рекомендоване вживання сливового соку, так як він виводить воду з організму, що неприпустимо при зазначених захворюваннях. Ось, мабуть, і всі протипоказання. Рідкісний фрукт може «похвалитися» настільки вузьким переліком обмежень для вживання.

 


Сорти і види слив

 

Порахувати усі сорти слив просто неможливо, хтось стверджує, що їх близько 300, а хтось говорить, що всього близько 40. І практично всі сорти сливи користуються успіхом у садівників. Якщо розглянути декілька особливо популярних сортів, можна буде скласти уявлення про смак, розмірі та кольорі плодів, адже за кольором плода зливу буває різна.

Зазвичай зливу дозріває починаючи з липня і по вересень місяць — все залежить від клімату, де вона виростає, і від географічних особливостей регіонів.

 


Наведемо деякі описи сортів сливи

 

 

Жовта зливу. Вона також буває різна: низькоросла, високоросла. Один з найпоширеніших сортів — Ренклод Улена, його характеризують кругла або злегка овальна форма плодів, які досить великі — до 45 грамів, ароматні і дуже солодкі. Плодоносити дерево починає на п’ятий рік після посадки. Сорт досить стійкий до різних захворювань. Також з жовтих слив популярна рання жовта слива, виведена російськими вченими; вона добре переносить морози, а щоб плоди не мельчали ​​- вимагає правильної обрізки.


Мірабелі. Ця зливу групи, з невеликими плодами, але з соковитою м’якоттю, яка злегка пряна на смак. Чудово підходить для консервування.


Дика слива. Дика слива, або терен. Її можна знайти в лісах Карпат і Кавказу, причому чим вище зростає терен, тим ароматні ягода, з терпким і трохи гіркуватим смаком, проте саме з такої ягоди виходить дивовижне за смаком варення і соуси. Чагарник терну зростає і по берегах річок, його багато і в степу. Головне, збираючи ягоди, не порізатися об колючки рослини, тому як кожна гілка має їх безліч — і вони дуже гострі. Терновник — так звуть в народі дику сливу — має плоди темно-лілові, зі злегка червонуватим відтінком, коли ще не зовсім стиглі.


Золота слива (ікакіх). Це невеликий чагарник; плоди на дереві золотий сливи з’являються в кінці літа, вони зібрані в грона, мають овальну форму і жовту або темно-фіолетове забарвлення з рожевим відливом, але також з червонуватим відтінком, якщо придивитися. М’якоть у плодів біла. Чагарник такий сливи боїться морозів. Раніше цей сорт рідко зустрічався в російських широтах, зараз же шляхом схрещування виведено більш морозостійкий сорт, і його вирощують садівники Росії. Ягоди смачні в свіжому вигляді, придатні вони і для консервації.


Слива чорна (Канадська). Слива чорна — досить високе дерево. Цвіте в травні, а плодоносить в кінці літа, морозостійка. Плоди овальної форми, солодкі і м’ясисті, з щільною шкіркою. У чорній зливі містяться біологічно активні речовини, необхідні для організму, зокрема рибофлавін, а також багато желирующих речовин — вони допомагають зберігати плід придатним для вживання у висушеному вигляді.


Китайська слива. Китайська слива досягає у висоту 12 метрів. Цвіте у квітні, і в серпні з’являються плоди — овальної форми, іноді грушоподібної, вони досить великі — до 5 сантиметрів у діаметрі. Колір — червоний, жовтий, іноді зелений чи фіолетовий. Смак мають кислувато-солодкий. У садах цей сорт — рідкісний гість, проте і його намагаються вирощувати. Він рано плодоносить і плоди сливи китайської дуже смачні, досить великі — зручні для заготовок на зиму.


Слива синя. Мірабель, слива Яєчна, терносливи, Угорка — все це сорти сливи синьою, найпопулярнішою серед всіх слив. Сортів синьої сливи настільки багато, що перерахувати їх часто буває неможливо. М’якоть синьої сливи ніжна і соковита. Всі сині сорти морозостійкі і можуть виростати майже у всіх районах Росії. Не вимагають особливого догляду. З плодів синьої сливи можна приготувати дуже багато страв, і вона відмінно підходить для консервації, а крім іншого, вона корисна для організму — як і всі інші сорти сливи. І найголовніше — вона смачна.


Біла слива. Один із сортів слив, не настільки популярних для холодного клімату. Однак білу сливу можна знайти і в середній смузі Росії. Сливу білу Медову, що вважається української сливою, вивели на Україні. М’якоть плодів цієї сливи нагадує за смаком мед. Сорт ранній і вельми смачний, плоди великі і округлі. Дозрівають в кінці липня. Дуже хороша в свіжому вигляді, в основному використовують цю сливу для приготування десертів. Ще одна хороша її властивість: вона нізкоаллергенних.


Слива Угорка. Слива Угорка — це загальна назва кількох сортів слив. Дуже часто її називають по тій країні або області, де вона виростає. Як правило, у Угорки середня морозостійкість. Плоди сливи не дрібні — досягають 35 г, форму мають каплевидную, у цієї сливи хрустка м’якоть, щільна і кислувато-солодка. Дозріває зливу до кінця вересня — пізній сорт. Угорка довго не опадає з дерева, що дуже зручно: можна заготовлювати поетапно. Відмінна ягода для зберігання у морозильних камерах і для приготування компотів.


Червона зливу. Слива червона також об’єднує досить широкий «асортимент» сортів, серед них найпопулярніші — це Червона куля, Скороспілка червона, Угорка.


Червона куля. Добре росте і відмінно переносить суворі зими, рясно плодоносить, плоди має великі — до 40 грамів, які дозрівають до кінця літа, м’якоть соковита, ароматна, має приємний смак.


Скороспілка червона. Також добре переносить зиму, але плоди має не дуже великі — не більше 14 грамів. Також дозрівають до кінця літа, добре підходять не тільки для солодких заготовок, але і для соусів.


Слива рання. У кожному регіоні певний сорт сливи дозріває за своїми термінами — в залежності від погодних умов і географічного положення регіону, але є сорти слив, які можна віднести до ранніх, проте такий розподіл дуже умовно. Дозріває рання зливу в липні і має хороші, досить великі плоди, деякі види досягають 60 грамів.

До ранніх сортів відносяться: Угорка Вангейгейма, Скороспілка рання, тернослив, Золота куля та інші. Ранні сорти слив мають плоди з більш м’якою шкіркою, соковиті, але довго не висять на дереві, і їх рідко використовують для заготовок, в основному ж з них готують джеми або повидло.

 

Вживання сливи

 

Безсумнівно, сливу вирощують не тому, що сливове дерево або чагарник декоративні (хоча з дикого терну виходить відмінна огорожа, через яку важко пробратися) рослини. Сливу вирощують тому, що її плоди дуже ніжні, смачні і корисні. І якщо ми вже розібралися з користю сливи, то прийшов час поговорити про те, що і як з неї готують.

У першу чергу в їжу вживають свіжі плоди, але зливу вельми рясно плодоносить, і не всі плоди сливи (не всіх сортів) довго висять на гілках, тому їх потрібно переробити і заготовити про запас. Плоди сливи можна переробляти на будь-якій стадії дозрівання.

 


Напої

 

Сік сливовий — його пив кожен, це не тільки корисний напій, але і вельми смачний. Так як плоди сливи ніжні, сік виходить з м’якоттю — з нею він корисніший, відмінно підвищує апетит.
Наливка — спиртосодержащий напій, проте має невеликий відсоток алкоголю. Наливку готують в домашніх умовах, і кожна сім’я — за своїм рецептом.
Сливовиця — це горілка, виготовлена ​​зі слив. Має всі властивості горілки звичайної, але аромат і смак сливи.
Компот — зі слив випускають як промисловим чином, так і роблять в домашніх умовах. Компот зі сливи — смачний, насичений і дуже корисний напій. Відмінно вгамовує спрагу.

 

Джеми, конфітюри, повидло

 

Джем готується в основному з соку сливи з м’якоттю і вариться до желеобразного стану. Конфітюр — це різновид джему. Ці продукти випускаються промисловим способом, але їх можна з успіхом приготувати і вдома.

Повидло робиться з подрібнених плодів сливи з попередньо вийняти кісточки. Повидло вариться довше за всіх і є прекрасною начинкою для солодких пирогів.

Джеми, конфітюри і повидло можна приготувати з абсолютно всіх сортів слив.

 


Варення

 

Варення готується як з плодів слив з кісточкою, так і з плодів слив без кісточки. Варення сливове — дуже смачний продукт і результат необхідної переробки плодів слив. Сливове варення готують зазвичай вдома, а й промисловість його також випускає. Варення може бути як швидкого приготування, так і довгого варіння. Варення — це споконвічно російський продукт — зварені ягоди в цукровому сиропі.

 


Пастила, мармелад, цукати

 

У першу чергу це ласощі, що подобається не лише дітям, а й дорослим. Його можна приготувати як промисловим способом, так і вдома — з плодів сливи. Пастилу і мармелад можна робити з наповнювачами, наприклад з горіхами. Цукати з плодів сливи прекрасно зберігаються і є відмінним доповненням до чаю.

 


Слива сушена, або чорнослив

 

Для приготування цих ласощів годяться не всі плоди сливи, а тільки слива чорна і зливу Угорка італійська, домашня, а ще його роблять із дрібної сливи Ізюм-Ерік. Але якщо розібратися, сушити сливу можна будь-яку, просто це вже буде не той, всім відомий, сушений чорнослив, а просто сушена слива. Процес довгий, але не дуже трудомісткий, зате результат буде радувати взимку любителів солодощів.

Крім солодких заготовок, з сливи можна приготувати ще різні соуси, маринади і приправи.

 


Маринована слива

 

Маринувати краще сливу солодких сортів, але якщо потрібна зливу для приправ, можна маринувати і більш кислі сорти. Маринована слива — прекрасне доповнення до м’яса, особливо червоному, і індички.

 


Приправи з плодів слив

 

З будь-якої сливи можна отримати прекрасну приправу, як до м’яса, так і до дичини, крім цього, цей продукт добре зберігається і затребуваний в приготуванні випічки. Приправу можна робити як з горіхами, так і з гвоздикою і корицею, а бадьян і мускатний горіх чудово поєднуються зі сливою.

 


Соуси

 

Соуси з сливи випускаються промисловим способом, але їх можна готувати і вдома, комбінуючи сливу не тільки з приправами, але і з овочами, наприклад кабачками, гарбузом і помідорами, додаючи часник і хрін, головне — знати міру і пропорції. В соуси йдуть будь-які сорти слив, але краще — кислі.

Сливу можна не тільки переробляти тими способами, що описані вгорі, а й мочити, в’ялити і заготовляти в банках зовсім без цукру, шляхом пастеризації. Слива прекрасно зберігається, дуже довго, головне — на довге зберігання її краще заготовляти без кісточок.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок