Цільнозернові макарони для схуднення

0

Зараз багато дієтологів радять худне готувати в якості гарніру цільнозернові макарони. Чим ці макаронні вироби краще звичайних, які вони на смак, чи можна з їх допомогою схуднути? Давайте розберемося і попутно розвіємо найчастіші міфи на цю тему.

05180816_full

З чого роблять макарони

Знайомі всім жовтуваті макаронні вироби виготовляють з пшеничного борошна. Сільське господарство культивує багато сортів пшениці, і кожен за своїми характеристиками відносять або до твердого, або до м’якого видам.

Щоб отримати борошно зерно спочатку подрібнюють, а потім в заводських умовах просівають через сито. Від розміру осередків залежить сорт одержуваної борошна — вищий, перший і другий. Різницю між сортом пшениці та сортом борошна не можна плутати. Борошно може бути отримана з твердої пшениці («дурум»), але бути другого сорту — тобто, з домішками, просіяне через більш велике сито.

Вітчизняні виробники левову частку макаронних виробів виготовляють з борошна м’якої пшениці вищого сорту. Однак, деякі наші фірми, і поголовно всі італійські (бо тамтешній закон так вимагає) використовують борошно з пшениці твердих видів.

З кулінарної точки зору макарони з твердих сортів краще тим, що практично не розварюються при готуванні, і в роті створюють настільки приємне відчуття більш твердої субстанції. Однак, всупереч поширеній думці, за своїми дієтичним якостям макарони з твердих сортів пшениці нічим особливо не відрізняються від м’яких і містять вони рівно стільки ж калорій — 150 ккал на 100 грамів готового продукту.

Виробники часто вказують на таке дієтичне перевагу макаронів з твердих сортів пшениці як менший глікемічний індекс, але сам по собі цей показник мало що означає. Важливіший інсуліновий індекс, а він для всіх макаронів практично ідентичний і дорівнює приблизно 40, що насправді дуже і дуже непогано, і означає, що макарони можна дозволяти собі під час дієти (звичайно, якщо тільки вони не присмачені жирним вершково-сирним соусом ).

 З чого роблять цільнозернові макарони

Останнім часом народ перестав купуватися на старі міфи про злакових, тому виробниками був придуманий новий — про виняткову корисність цільнозернових продуктів.

За основу взяли результати чергового дослідження «британських» вчених, яке показало, що люди, регулярно харчуються цільнозерновими продуктами, мають менший ризик розвитку серцевих і онкологічних захворювань. Трохи маркетингу і вуаля — купуйте відходи борошномельної промисловості за ціною борошна з склоподібної пшениці вищого сорту.

Щоб отримати борошно для виробництва цільнозернових макаронів, незбиране зерно подрібнюють, але через сито НЕ просівають. З одного боку це прекрасно — в борошно потрапляють частини зародка, вкрай корисні оболонки з комплексом вітамінів групи «В», антиоксидантами, залізом, магнієм і т.д.

Однак, давайте подивимося на склад готової продукції.
продукт Макарони з цілісної муки Макарони зі звичайного борошна м’яких сортів
Калорійність: 125 ккал 150 ккал
Вміст білка: 5,8 5,3 г
Харчових волокон: 2,8 г 1,8 г

Різниця, як ви бачите, не дуже велика. Особливо, якщо взяти до уваги, що мінімальна добова потреба людини в клітковині (харчові волокна) становить 25 г, виходить, щоб забезпечити її, потрібно з’їсти не менше 1 кг цільнозернових макаронів, а це 1250 ккал.

Вітамінів групи «В» в макаронах з цілісного зерна більше в 2-5 разів, але жоден з них не покриває і 10% добової потреби, а це означає, що всерйоз розраховувати на це джерело вітаміну B нам не доводиться.

Магнію в цільнозернових макаронах — 30 мг проти 18 мг у звичайних (всього 0,5-1% добової потреби), залізо — 1 мг проти 0,5 мг (всього 2,5-5% добової потреби). Вітамін «Е» — 0,3 мг проти 0,06 мг, а добова потреба вітаміну Е не менше 10 мг.

Показник глікемічного індексу теж розрізняється не сильно — 32 у цільнозернових і 40 у звичайних. Це означає, що обидва види макаронних виробів не викликатимуть різких стрибків цукру в крові.

Таким чином, різниця в живильній цінності цільнозернових і звичайних макаронних виробів — незначна, і не дозволяє сказати, що цільнозернові макарони для схуднення набагато краще.

Що стосується смакових якостей, то в Інтернеті представлена ​​вся гама відчуттів від «сподобалося всій родині» до «яка гидота, більше не доторкнуся». На смак цільнозернові макарони відрізняються від звичайних, і читачеві краще спробувати і самостійно вирішити, чи подобаються вони йому.

Якщо, все-таки, не подобаються, то знайте, що схуднути на звичайних макаронних можна так само як і на цільнозернових. Запам’ятайте кілька універсальних порад, які допоможуть вам продовжувати їсти звичайні макарони і підтримувати фігуру в хорошій формі.

По-перше, макаронні вироби завжди варто злегка недоварюють (при готуванні «аль денте» глікемічний індекс стає нижче на 10 одиниць). По-друге, їсти їх тільки в першій половині дня, але ні в якому разі не ввечері. По-третє, приправляти пасту потрібно легкими соусами, наприклад, томатним, але ні в якому разі не жирним соусами, як це прийнято в італійських ресторанах. Можна їсти макарони з овочами, з грибами, наприклад, ось у такому вигляді.

makarony-spiralka-diamart_01_2

І, по-можливості замість товстих макаронних виробів і домашньої пасти вживати заводську тонку локшину і тонкі спагетті — у пастіфіцірованних, тобто пресованих в промислових умовах виробів глікемічний індекс нижчий на 10 одиниць.

Схожі записи:

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок