Хочете харчуватися не тільки з користю, але із задоволенням, і навіть весело? Тоді зверніть увагу: останній писк моди - кольорове меню. Дієти для більшості з нас все ж якась розвага. Сидіти на дієті просто так - нуднувато, а от збирати до обіду «барвисту тарілку» - вже цікаво.
Кольорові продукти, як правило - фрукти і овочі. Тим більше актуально в ситуації, коли ми враховуємо кожну калорію. А наскільки це корисно! Така їжа збагачує нас не тільки клітковиною, а й великою кількістю вітамінів, мінералів і антиоксидантів. І чим різнокольоровіша наша їжа, тим більше користі ми з неї винесемо. Колір продуктів рослинного походження залежить від пігментів, що містяться них. Але ці речовини не тільки фарбують, у них є й інші властивості. Наприклад, найпоширеніші пігменти - каротиноїди надають плодам, коренеплодам, ягодам червоний, жовтий і оранжевий колір.
А в організмі перетворюються на вітамін А, який корисний для шкіри, слизових, покращує гостроту зору. А значить, не доведеться потім вибирати окуляри або якісні лінзи. Про моркву і каротин знають усі. А є ще лікопін в помідорах і шипшині, зеаксантин в кукурудзі, флавоксантин в гарбузі, лютеїн в червоному перці, рибофлавін в яєчному жовтку.
Все це ще й антиоксиданти, які ведуть боротьбу з вільними радикалами і продовжують нам молодість.
Інша група пігментів - флавоноїди. Численні медичні дослідження довели їх унікальні антиоксидантні властивості. Ця група пігментів в організмі не синтезується і потрапить до нас тільки з їжею. Малина, чорниця, чорна смородина, баклажани, вишня і навіть червоне вино мають бути присутніми на вашому столі якомога частіше. Існують і безбарвні флавоноїди - катехіни. У їхньому випадку відсутність кольору не означає відсутність корисних властивостей. Вони підвищують еластичність капілярів, сприяють засвоєнню вітаміну С в організмі, володіють антимікробними властивостями. Містяться ці корисні пігменти в яблуках, персиках, абрикосах і айві, аґрусі і кісточках винограду. Особливо багато катехину в чайному листі.
Ще один бонус строкатої дієти - кольоротерапія. Різні кольори викликають різні емоції. Наприклад, помаранчевий - веселить, зелений заспокоює, червоний бадьорить.
Якщо ви вирішили застосувати до себе різнобарвну дієту, пам'ятайте, що мова йде тільки про користь натуральних продуктів з природним забарвленням. Яскраво-рожеві сосиски, в яких для кольору використана «хімія» або яскравий сирок, на упаковці якого відзначені додані барвники, око може, і порадують, але принесуть лише шкоду.
Поради від дієтолога.
Що в кольорі мені твоєму.....
Коричневий: рис і житній хліб. Темний колір рису означає, що при обробці з нього не видалили висівки, а значить він насичений вітамінами групи В.
Білий: спраутс, капуста, цибуля, часник. Джерела енергії, вітаміну С і клітковини, мають протимікробну дію
Зелений: зелень всіх відтінків, зелений горошок. Просто джерело корисних речовин: вітамін С, К, лютеїн і калій.
Помаранчевий: апельсини, грейпфрути. Ціле сховище вітаміну С плюс клітковина і ефірні масла.