Почніть уважно вивчати етикетки перед тим , як купувати продукти.
Візьміть на кухні декілька упаковок продуктів і прочитайте « Живильну інформацію » на етикетках. Якщо ви стежите за тим , скільки калорій , жирів і вуглеводів ви споживаєте , важливо знати , скільки їх входить до складу споживаних вами продуктів.
Розмір порцій : інформація про калорії , кількості білка , жирів і т.д. грунтується на розмірі порції.
Жири : подивіться на загальну кількість грамів жиру в порції. Продукт з низьким вмістом жиру містить 3 г або менше на порцію.
Вуглеводи : подивіться на загальну кількість грамів вуглеводів , а не на кількість грамів цукру. Сам цукор в списку інгредієнтів може мати різні найменування : фруктозний сироп , кукурудзяний сироп , концентрат фруктового соку , сахароза , декстроза , глюкоза.
Грами цукру і клітковини показані як складова частина загальних грамів вуглеводів. Якщо в продукті міститься 5 і більше грамів клітковини на порцію , то для визначення точної кількості вуглеводів , відніміть грами клітковини із загальної кількості грамів.
На етикетці показано кількість вуглеводів , що входять до складу продуктів , але не їх якість. Тому дуже важливо мати під рукою таблицю глікемічних індексів , коли ви йдете робити покупки.
Насамперед , на етикетці обов'язково має бути вказаний список інгредієнтів.
Покладено , щоб у цьому переліку назви інгредієнтів писалися у порядку спадання. Наприклад , ви хочете придбати м'ясні консерви , значить , на самому початку списку має стояти « м'ясо ». Якщо «м'ясо» стоїть в кінці списку після крохмалю , солі і незрозумілих харчових добавок , то це не те , що вам потрібно . Якщо ви хочете придбати продукт з пониженим вмістом цукру , то слово цукор має бути в самому кінці.
Якщо на етикетці написано «без додавання цукру » , ще раз уважно подивіться список інгредієнтів , там може бути його замінник або мед. На етикетці до хліба з борошна грубого помелу , на першому місці в переліку повинна стояти пшениця.
У продуктах вітчизняного виробництва іноді зустрічається зворотний порядок інгредієнтів: по зростаючій. Крім того , перевіряйте список на предмет присутності в ньому консервантів , штучних барвників та ароматизаторів : чим їх менше , тим , відповідно, краще .
При виборі продуктів звертайте увагу не на красиві написи на передній стороні товару , яка говорить в якості заманювання про «екологічну чистоту» або «повної натуральності » , а на задню частину упаковки , де і написаний справжній склад.
Зверніть увагу на інформацію про поживність продукту: кількість білків , жирів , вуглеводів , мікроелементів і вітамінів. Дивіться на енергетичну цінність в калоріях на 100 грамів продукту . І вже зовсім добре , якщо на етикетці вказано співвідношення всіх характеристик в процентному співвідношенні , від добової норми споживання.