Взимку нам дійсно більше хочеться їсти , а холодна їжа і напої можуть нашкодити здоров'ю. Але до того як у людей в будинках з'явилося центральне опалення , вони вважали , що нагрівання тіла відбувається зсередини і можна підняти його температуру за допомогою деяких продуктів , таких як бобові й коренеплоди , а також спецій: імбиру , кориці , чорного перцю і гвоздики. Тому гарячі ароматизовані чаї прекрасно підходять для зимової погоди . Заварюючи чай елітних сортів з фруктовими добавками і незвичайними спеціями , можна не просто вгамувати спрагу і зігрітися , але й отримати хорошу дозу вітамінів і корисних речовин.
Часто взимку дійсно більше хочеться їсти. Це відбувається через те , що охолодження викликає апетит. Що можна їсти взимку , а чого краще уникати?
Уникайте холодної їжі і охолоджених продуктів і рідин , таких як морозиво або кока -кола з бляшаної банки. Охолоджені продукти вимагають витрат енергії , для того щоб нагріти їх до процесу травлення. Тобто організм повинен впоратися з холодом всередині і зовні. Зберігаючи тепло , організм послаблює кровотік , особливо , в кінцівках , цим пояснюється , чому ноги і руки мерзнуть у першу чергу.
Взимку , варені овочі краще, ніж сирі , особливо , коренеплоди. Також прекрасно підходять спеції , такі як імбир , часник , кориця , куркума і гвоздика.
У різних країнах є свої гарячі напої , які готують в зимовий час , наприклад , у Скандинавських країнах є популярний рецепт напою « Глег » ( Glogg ) . Його готують на Різдво з теплого вина зі спеціями.
Склад на 4-6 порцій (залежно від розміру склянок) :
1 пляшка червоного сухого вина
2 палички кориці
8 гвоздикових зірочок
3 см кореня свіжого імбиру , очищеного і нарізаного
1 чайна ложка насіння кардамону , трохи розім'ятих
¾ склянки світло- коричневого цукру
1 / 3 склянки родзинок
1 / 3 склянки подрібнених волоських горіхів
Подавати з нарізаною яблуком
Приготування:
1 . В скляній банці змішати всі верхні інгредієнти до цукру і замочити на ніч.
2 . Наступного дня процідити вино і додати цукор , родзинки , горіхи і підігріти (але не кип'ятити) , в маленькій каструлі на повільному вогні. Помішувати , поки цукор не розчиниться.
яблучний чай
Смачний зимовий напій , заснований на яблучному соку . Можна приготувати подібний чай на основі журавлини.
склад:
1 літр яблучного соку ( очищеного )
2 палички кориці
4-6 зірочок гвоздики
¼ чайної ложки цілих зерен чорного перцю
½ чайної ложки насіння кардамону
Невеликий шматочок мускатного горіха
2-3 см свіжого імбиру , почищеної і нарізаного
Приготування:
1 . Змішати все в каструлі і варити протягом 30-45 хвилин.
2 . Спробувати , смак повинен бути насиченим , якщо утворилася пінка , то її треба зняти.
3 . Можна подати в стаканах або гуртках з паличкою кориці всередині.
Чорний чай з гранатом
Склад для однієї порції:
1 пакетик чорного чаю або 1 чайна ложка чайного листя
½ склянки окропу
¼ - 1 / 3 склянки гранатового соку без додавання цукру
1-2 чайні ложки лимонного соку або свіжовичавленого апельсинового соку.
Приготування:
1 . Приготувати міцний чорний чай в киплячій воді.
2 . Процідити і додати гранатовий сік і сік лимона або апельсина і знову розігріти.
3 . Підсолодити медом і при подачі прикрасити стакан або кухоль скибочкою лимона або апельсина.
Зелений чай з лимоном і імбиром
Склад на 4 порції:
4 склянки води
4 чайні ложки меду або агави
6 смужок свіжого імбиру (6см х ½ см)
4 пакетика зеленого чаю або 4 чайні ложки листя зеленого чаю
6 смужок цедри лимона ( приблизно 5 см х 2,5 см кожен)
Приготування:
1 . У маленьку каструлю з водою додати імбир і цедру лимона.
2 . Довести до кипіння , зменшити вогонь і варити на дуже слабкому вогні близько 10 хвилин (не закривати кришкою).
3 . Додати мед , злити воду і вийняти імбир і лимон.
4 . Додати пакетик з чаєм і знову додати імбир і лимон. Почекати 3 хвилини і подавати в скляних стаканах . Можна прикрасити шматочками лимона.
Корисний гарячий шоколад
Склад на одну порцію:
1 стакан молока
1-1/2 чайної ложки какао
4 фініка , без кісточок
Щіпка кориці або мускатного горіха
Приготування:
1 . Помістити всі інгредієнти в блендер і змішати , поки маса не стане однорідною.
2 . Налити в каструлю і нагріти . Під час нагрівання збивати віночком , щоб утворилася піна.
3 . Подавати , посипавши зверху щіпкою кориці або мускатного горіха.