Їжу , що видає насичений аромат , люди кусають меншими шматочками і ретельніше пережовують , чим їду без запаху.
Нідерландські дослідники в « Інституті з вивчення їжі і живильних речовин », вважають , що саме це дозволяє людині швидше насичуватися і не переїдати. Що в свою чергу допоможе скинути зайву вагу будь-кому.
Учені переконалися , що кількість з'їденої їжі краще контролюється організмом , якщо блюдо володіє насиченим запахом. Чим аромат сильніше , тим меншу порцію людина відкусить і з'їсть .
Фахівці в області харчування помітили , що зазвичай людина по маленькому шматочку пробує незнайоме блюдо або продукт. Крім того , люди схильні відкушувати потроху і більш ретельно прожовувати їжу , коли вони хочуть повною мірою відчути її смак.
По реакції брали участь в експерименті добровольців , учені прийшли до висновку , що маніпуляції з ароматом їжі дозволяють на 10-15 % зменшити розмір одного укусу. Завдяки цьому , сумарний обсяг з'їденого теж зменшується .
Це відбувається через те , що нюх , що реагує на сильний аромат , не дає людині повністю оцінити смак їжі. Він змушений відкушувати менші шматки і жувати довше , щоб розібрати смак.
Таким чином , рясне застосування приправ і запашних спецій дозволяє « обдурити» голод і знизити калорійність раціону. Більш того , спеції багаті антиоксидантами , і виводять вільні радикали.