Один з корисних продуктів існуючих на світі – проростки. У пророщеному насінні синтезуються ферменти, вітаміни, рослинні гормони, антиоксиданти та інші біологічно активні речовини необхідні для того, щоб запустити процес зростання, причому, вміст вітамінів в насінні збільшується багаторазово, іноді в десятки разів.
Так, в при пророщування концентрація вітаміну А в насінні редиски збільшується в 40 разів, доза вітаміну B6 в зернах ячменю зростає в 25 разів, на стільки ж стає більше вітаміну С в проростках червоного горошку, а в зеленому кількість вітаміну С збільшується в 7 разів. Свого максимуму вони досягають на 4-7 день проростання. Вітамінів у проростках набагато більше ніж у самих овочах і плодах. Наприклад, вітаміну А в редисці менше в 40 разів, ніж пророслих насінні цієї рослини, корисної фолієвої кислоти менше в 7 разів, нікотинової кислоти в 9, а вітаміну B6 в 5.
Далеко не всі компоненти необхідні для молодого рослинного життя і що містяться в проростках відомим вченим. Втім, дещо вже відкрили. Наприклад, у броколі виявили глюкорафанін – речовина з потужною протираковою дією. Як виявилося у проростках брокколі його в 20-50 разів більше ніж у самій капусті. В Америці вже існує компанія, що продає фірмові проростки BroccoSprouts, в яких вміст цієї активної речовини дуже високий.
У нас проростки завжди можна знайти в овочевих відділах великих супермаркетів. Смаку, звичайно, ніякого, але їх можна просто додавати в овочевий салат з соковитими помідорами, лимонним соком, оливковою олією.