Шлунковий або кишковий грип ( ротавірусна інфекція , ротавірусний гастроентерит ) - гостра кишкова інфекція , викликана ротавирусом людини. Про те , що являє собою дієта при ротавірусної інфекції у дітей , розповість наша стаття .
Корисна інформація
Найчастіше захворювання розвивається у віці від 6 місяців до двох років , але це не означає , що хворіють лише маленькі діти ( дорослі також можуть заразитися , правда , симптоми будуть не такими вираженими ) .
Джерелом ротавірусної інфекції може стати як хвора людина , так і вірусоносій , що не має симптомів захворювання. Основним механізмом передачі інфекції є харчовою . У дитячих колективах ротавірус викликає спалахи проносу (гострої діареї ) .
Одним з головних компонентів терапії лікарі вважають раціональне лікувальне харчування. Метою дієти є зниження запальних змін , нормалізація процесів травлення , механічне , хімічне і термічне щадіння слизової оболонки кишечника.
Рекомендації з харчування
У дитячому віці небажано вводити «голодні » або « водно - чайні » паузи . Справа в тому , що при ураженні вірусом зберігається травна функція кишечника , а голодування значно послаблює захисні сили дитячого організму і уповільнює процеси одужання . Але якщо дитина відмовляється від їжі , то годувати його насильно не варто.
Вживана їжа повинна бути легкозасвоюваній і досить різноманітною. Продукти потрібно готувати на пару , відварювати , протирати , готувати на пюре.
Обмеження накладається на жири , вуглеводи , кухонну сіль . Повинна дотримуватися фізіологічна норма білка. Враховується калорійність раціону.
Дієта при ротавірусної інфекції у дітей включає безлактозние або низьколактозні , а також кисломолочні продукти , збагачені біфідо - і лактобактеріями . У перші дні хвороби рекомендується знизити обсяг їжі на 15-50 % (залежно від ступеня тяжкості захворювання). Всі страви повинні подаватися в теплому вигляді ( 33-38 ° С). Дітей потрібно годувати маленькими порціями їжі (5-6 разів на день).
Виключенню підлягають стимулятори перистальтики кишечника , а також продукти, що провокують процеси гниття .
До цієї категорії належать:
• Кислі фрукти і ягоди у свіжому вигляді і соки з них
• Сирі овочі
• Вершкове масло і рослинні масла (у чистому вигляді)
• Солодощі і будь-яка свіжа випічка
• Бобові культури , квашена капуста , буряк , огірки , редис , груші , апельсини , сливи , мандарини , виноград
• Вівсяна крупа (вона підсилює процеси бродіння в кишечнику )
• Жирні сорти рибних та м'ясних продуктів
• Цілісне молоко (воно посилює перистальтику кишечника, тому в гострому періоді виключається з раціону)
• Чорний хліб ( в гострому періоді)
В основі раціону знаходяться:
• Сир і кисломолочні продукти
• Нежирні сорти м'яса , птиці , риби у вигляді фрикадельок , котлет , кнелей
• Паровий омлет
• Тонко нарізані пшеничні сухарі
• Каші на воді (за винятком перлової і пшоняної )
• Слизові супи
У період одужання широко використовуються овочі та фрукти ( вони містять велику кількість пектину ) .
Відгуки
Дієта при ротавірусної інфекції у дітей суттєво скорочує тривалість гострого періоду і прискорює одужання .