На перший погляд непоказна, коричнево-зелена кулька, красива зелена м'якоть, смак персика та аґрусу одночасно, все це про нього, королі вітамінів - ківі. Батьківщиною ківі вважається Китай - саме там народилася кучерява ліана, яку використовували для лікування раку. Наприкінці 19 століття ківі завезли до Європи як прикраси. А на початку 20 століття цей плід потрапив до Нової Зеландії, звідки почав свій хід по всьому світу.
Ківі - чемпіон серед фруктів та ягід за вмістом вітаміну С. Всього два плоди в день задовольняють добову дозу дорослої людини в цьому вітаміні. Завдяки калію в своєму складі, цей плід знижує ризик серцево-судинних і онкологічних захворювань. Також він багатий пектином, клітковиною, магнієм, вітамінами А, РР, В1, В2, В6, В12. Один плід ківі, з'їджений після рясної трапези, позбавить від відчуття тяжкості в шлунку. Як ананас і грейпфрут, ківі також сприяють розщепленню жирів.
До корисних властивостей ківі також відносять :
- зміцнення імунної системи;
- прискорення обміну речовин;
- підтримка в нормі гормонального фону організму ;
- стимуляція роботи м'язів і зміцнення кісткової системи;
- нейтралізація дії нітратів.
З плодів ківі варять джеми, варення, повидло. А в свіжому вигляді вживають двома способами:
1. Очищають від шкірки і нарізають кружечками впоперек.
2. Розрізають уздовж навпіл і ложечкою вибирають соковиту м'якоть. Ківі можна додавати в овочеві та фруктові салати, подавати до риби і курки.
Як правильно вибрати найкорисніший плід ківі?
Він повинен бути м'яким, в іншому випадку, його смак буде прісним. Великі плоди трохи сплюсненої форми смачніші своїх ідеально круглих побратимів. Ну а те, що плоди мають бути без зморшок на шкірці і не підгнилі - зрозуміло само собою. Якщо ви купили злегка недозрілий плід - покладіть його на одну тарілочку з бананами і яблуками. Вважається, що так він «досягне кондиції» набагато швидше.