Часник називають ліками від тисячі хвороб. Національні кухні від середземноморської до російської використовують його як приправу. Відомі й косметичні маски на основі часнику. Він є компонентом багатьох народних засобів лікування захворювань, і навіть основою парочки дієт. Правда, деякі люди відчувають дискомфорт, наївшись часнику. Ну а зовсім невелика кількість громадян - навіть болі в серці. Давайте розберемося, чи так ефективний і чим корисний часник, чи дійсно його належить їсти всім?
ЧИМ КОРИСНИЙ ЧАСНИК
Всі знають, що часник корисний для профілактики грипу, застуди. Рекомендують його їсти і тим, хто вже захворів, щоб відновити нормальний імунітет якомога швидше. Для профілактики потрібно з'їдати один зубчик часнику разом з вечірнім прийомом їжі. Віддаєте перевагу часнику в середині дня? «Зажуйте» гілочкою свіжої петрушки, вона найкраще ліквідує «могутній часниковий дух».
Для тих, хто хоче використовувати корисні властивості часнику для захисту від атеросклерозу і поліпшити роботу серця підійде такий «часниковий рецепт». Подрібніть 1 кг часнику і залийте 1 літром горілки. Настоюйте в темному місці протягом 40 днів, процідіть. Вживати слід по 1 краплі настоянки на 1 кг ваги строго вранці натщесерце. Якщо є проблеми з печінкою або схильність до алкоголізму, цей рецепт використовувати не можна.
Існує варіант з часниковим соком - видавлюють сік з однієї головки часнику, дозування аналогічне «горілчаному». Останній рецепт є більш здоровим, але технічно здійснимий, тільки якщо у вас є якісна соковижималка.
ЧАСНИК ДЛЯ СХУДНЕННЯ
Використовують часник і для схуднення і нормалізації обміну речовин. Деякі автори просто радять з'їдати по одному зубчику часнику в день, коли сидите на низькокалорійній дієті, інші ж рекомендують додавати його мало не в усі страви. Однак вам варто знати - часник не спалює калорії, і не ліквідує наслідків переїдання. Так, ви зміцните імунітет і врізноманітите дієтичне харчування, але от самостійного ефекту зниження ваги від вживання в їжу часнику чекати не доводиться.
КОЛИ ЧАСНИК НЕБЕЗПЕЧНИЙ?
Дуже багато людей думають, що народні рецепти здоров'я і краси нешкідливі «в будь-якій кількості». Насправді, це не так. При всій своїй користі, часник - досить агресивний овоч, багатий летючими фітонцидами. Вони-то і вбивають мікроби. Але крім цієї корисної місії вони можуть подразнювати слизові оболонки шлунка, кишечника, очей, носа. Особливо активні в цьому відношенні часникові краплі в ніс.
Якщо у вас з'явилося почервоніння і щонайменша алергічна реакція, варто підібрати менш натуральні, але більш м'які краплі з аптеки. Шкода часнику полягає в тому, що після контакту з його соком слизові оболонки носоглотки втрачають свої властивості і стають справжньою «мішенню» для мікробів. Саме тому часник краще розтовкти і нюхати, а не закапувати, і тим більше, не закладати в ніс.
ЧАСНИК: ПРОТИПОКАЗАННЯ
Що стосується болю в серці, таке явище дійсно існує при передозуванні часникових засобів. Особливої обережності слід дотримуватися гіпертонікам і людям з тахікардією. Найчастіше болі і можливу шкоду для здоров'я обумовлені не тільки прийомом часнику, а й невдалими харчовими поєднаннями. Категорично не слід пити каву і міцний чай, якщо ви зловживаєте часниковими рецептами. Відмовитися варто і від протизастудних засобів з ехінацеєю та імуномодуляторів.
Однозначно протипоказаний часник тим, у кого гастрит з підвищеною кислотністю шлункового соку, виразка шлунка та інші захворювання шлунково-кишкового тракту, що не допускають прийому гострої їжі. У кожному разі, про протипоказання слід проконсультуватися з лікарем, перш ніж застосовувати рецепти народної медицини, адже реакції організму іноді бувають непередбачуваними.