Оливкова олія корисні властивості

0

Вибачте цей текст доступний тільки в “російська”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Відомо, що лікарі та дієтологи радять з обережністю ставитися до будь містять жири і по можливості віддавати перевагу натуральним оліям, а не жирам тваринного походження. Виробники пропонують сьогодні така величезна кількість масел, що простому обивателеві досить складно зробити правильний вибір.

olivkovoe-maslo

Крім традиційно використовуваного в кулінарії олії з насіння соняшнику, на полицях магазинів можна знайти арахісове, кунжутне, кукурудзяна та багато інших масла. Але наш сьогоднішній огляд буде присвячений, напевно, найпопулярнішого маслу на планеті - оливковій.Сайт  розповість про цей продукт абсолютно все - нагадає історію появи, опише, ніж корисна оливкова олія і яке оливкова олія найкраще, а так само розповість про приголомшливе косметичному ефекті масла оливи.

Історія появи оливкової олії

 

Оливкова олія, відоме людству ще з античних часів, не випадково називають «божим даром». Це і чудовий за своїми смаковими якостями продукт, і корисні ліки, подароване самою природою. Дивний нектар з плодів оливи люди навчилися видобувати ще два з половиною тисячоліття тому. У ті стародавні часи масло з оливок шанобливо величали «рідким золотом» і не тільки вважали цінним товаром, а й використовували як найдорожчої валюти. Вчені запевняють, що батьківщиною оливи були деякі країни Азії і Єгипет, і тільки пізніше фінікійські купці завезли чудові плоди в країни Середземномор'я. Тут оливки швидко завоювали популярність, а з їх стиглих плодів люди навчилися тиснути чудове масло. Не вдаючись до його складу, древні люди швидко зрозуміли, що навіть крапля цього чудесного продукту здатна благотворно впливати на організм людини. Напевно, саме тому оливковій олії приписували божественне походження і ставилися до нього з благоговінням. Не дивно, що донині церковне оливкова олія ялин використовують практично у всіх християнських обрядах, а згадана в Біблії зелена гілка оливи досі є символом миру і добра.


Через століття мореплавці завезли оливкові дерева на береги Америки, але клімат тих місць, не такий м'який і помірний, як в європейських країнах, не дозволив проводити там якісне масло.

 

olivkovoe-masloЗагальна інформація про оливкову олію

Унікальне за цінності оливкова олія виробляють з плодів і кісточок оливи. І хоча відсоток поліненасичених і жирних кислот в готовому продукті не такий великий, як в інших видах масел, засвоюються вони ідеально, практично на 100%. Масло оливи має ідеальну формулу, де кількість корисних, легкозасвоюваних жирів максимально, а вміст шкідливих вкрай низько. Доведено, що для того щоб отримати 5 грам необхідних жирних кислот, людина повинна прийняти з їжею 500 г вершкового масла, а оливкової всього 30 г - це 2 столові ложки.
Таке масло рекомендують людям з порушенням травлення, хворобами печінки та порушеннями в роботі жовчного міхура. Вважається, що ложка оливкової олії, випита натщесерце, викликає м'який жовчогінний ефект, загоює виразки шлунка, допомагає при гастрітних болях і покращує роботу кишечника. Масло оливи володіє і легку послаблюючу ефектом, тому його рекомендують вживати натщесерце тим, хто страждає запорами, гемороєм і нерегулярним стільцем. Загальновідомо, що жителі Середземноморських країн набагато рідше стикаються з серцево судинними проблемами, а показники тривалості життя тут дуже високі. Традиційне для цих регіонів харчування, що включає в себе морепродукти, фрукти, овочі і, звичайно ж, оливкова олія, яка служить в раціоні основним джерелом жиру, благотворно впливає на роботу серця, захищає судини від скупчення холестеринових бляшок і робить їх еластичними. Невипадково й те, що жителям Середземномор'я надовго вдається зберегти молодість, динамічність, красу шкіри і волосся - у всьому цьому заслуга саме оливкової олії.

Хоча масло з оливок і є жиром, дієтологи настійно радять включати його в усі дієти. Входить до складу масла олеїнова кислота стимулює в людському організмі вироблення особливої ​​речовини, яке відправляє в мозок сигнал про почуття ситості. Це означає, що зовсім невелика кількість продукту природним шляхом зменшує і пригнічує відчуття голоду. Погодьтеся, що це вже непоганий привід придбати пляшку ароматного і такого корисного масла. Варто відзначити, що олеїнова кислота сприяє і виробленні особливого гена, що пригнічує появу і зростання ракових клітин. Міститься ця унікальна кислота і в інших натуральних маслах, але в оливковій її кількість значно вище.
Відмінні якості оливкової олії обумовлені його унікальним складом. Необхідні для життєдіяльності людини вітаміни А, Е, К, D, С і мікроелементи не тільки підтримують і зміцнюють організм, але й успішно захищають його від вільних радикалів, а значить, сприяють збереженню молодості. Олія з оливок є одним з мало не найсильніших природних антиоксидантів.

olivkovoe-maslo


Вживання оливкової олії

 

Переоцінити користь оливкової олії складно. Навіть невелика щоденна доза, одержувана, наприклад, як заправка для салату, буде корисна для вашого організму і здоров'я. Вважається, що таке масло ідеально підходить і для смаження - під дією високих температур воно повністю зберігає свою структуру і не горить. Дослідження показують, що горіти оливкова олія починає тільки при температурі більше 250 градусів, не виділяє канцерогени, що не окислюється, а значить ідеально підходить шанувальникам здорового харчування. І навіть при багаторазовому нагріванні якісне натуральне масло оливи не утворює токсинів і канцерогенів. Воно підійде для гасіння, пассировки, смаження і розігрівання всіляких страв, дозволивши при цьому сповна насолодитися його чудовим ароматом.

 


Оливкова олія натщесерце

 

Напевно, багато хто чув про те, що приймати оливкова олія натщесерце дуже корисно. Цей нехитрий метод допоможе позбутися багатьох проблем, пов'язаних з роботою ШКТ, очистити організм від шлаків і навіть розлучитися з декількома зайвими кілограмами. Прихильники такого способу знають про те, що ложка оливкової олії натще - відмінний і доступний спосіб знизити холестерин в крові, а унікальний вітамінний комплекс, що входить до складу олії, підвищує опірність організму, підтримує імунітет і допомагає боротися з багатьма недугами.


Стоматологи радять вранці невелику кількість оливкової олії потримати в роті - це не тільки служить профілактикою появи зубного каменю і карієсу, але і відмінно зміцнює кісткову тканину зубів. Часто масло оливи натщесерце використовують для того щоб схуднути без застосування жорстких і шкідливих для здоров'я дієт. Спосіб цей насправді ефективний, але тільки у випадку, якщо слідувати всім правилам прийому: пити невелику дозу масла слід рано вранці, відразу ж після пробудження, а до першого прийому води і їжі потрібно витримати не менше півгодини. Але не варто пити багато масла - для досягнення необхідного ефекту буде достатньо всього лише 1 ч. л. продукту.

 


Оливкова олія для дітей

 

Рослинна олія - ​​необхідний і життєво важливий продукт для малюків. Його присутність необхідно вже тоді, коли дитині починають вводити перший прикорм. Педіатри сходяться на думці, що оливкова олія стане ідеальним продуктом для дитини. Його по краплях можна додавати в овочеві супчики і пюре, в каші. До року загальна кількість масла в їжі має становити близько 5 грам. Введення в раціон оливкового масла забезпечить вашому малюкові м'який перехід від грудничкового віку в більш «доросле» життя. І все це завдяки тому, що унікальні жирні кислоти, що входять до його складу, дуже схожі на ті жири, які присутні в материнському грудному молоці.


Сьогодні все частіше можна почути про спеціальному дитячому оливковій олії. Інтернет наповнили пропозиції, а продавці на всі лади не втомлюються розхвалювати новий корисний продукт. Спробуємо розібратися, що ж це таке. Людина, хоч раз спробував натуральне оливкове масло, скаже, що смак у нього своєрідний. Комусь він подобається відразу, а хтось ніколи не погодиться вживати його регулярно. Дивно, але за статистикою на частку споживання оливкової олії у всьому світі припадає всього лише 3%. І якщо не всякий дорослий із задоволенням готовий ввести його в своє щоденне харчування через специфічний присмаку, то що ж говорити про дітей. Очевидно, що масло для дітей має володіти більш м'яким смаком. А домогтися такої м'якості можна тільки одним способом - якщо його розбавити. То чи є сенс купувати краще оливкове масло і нещадно розбавляти його будь-яким продуктом? Адже вміст корисних речовин і показник кислотності в цьому випадку буде набагато нижче. Експерти стверджують, що під виглядом дитячого оливкової олії продається зовсім не ексклюзивний продукт, а звичайне, натуральним чином віджате з стиглих оливок масло. Але багато батьків, які звикли давати своїм дітям все найкраще, згодні переплачувати за «особливу» масло. А адже, по суті, це таке ж неіснуюче поняття, як, наприклад, дитяча питна вода. Але якщо ваша дитина не хоче їсти їжу, приправлену оливковою олією, не наполягайте. Безумовно, оливкова олія для дітей дуже корисно, але це не панацея від усіх бід. На щастя, в природі існує величезна безліч інших цінних продуктів, які корисні для малюків. Оливкова олія ідеально підходить і для обробки шкіри новонародженого малюка. Більше того, воно вважається абсолютно безпечним і навіть більш ефективним, ніж готові дорогі косметичні масла, часто містять аромати і ароматизатори. Ще наші бабусі користувалися цим рецептом, але з роками він не втратив актуальності. Приготувати таке корисне масло зможе заздалегідь кожна мама. Для цього знадобиться натуральне оливкове масло холодного віджимання і скляні баночки невеликого об'єму. У чисті і стерилізовані банки наливається масло і все це ставиться на водяну баню. Кришка пляшечки не повинна бути закритою. Через 20 хвилин масло для новонароджених буде готово. Тепер потрібно тільки дати йому охолонути, щільно закрити кришкою і поставити в темне місце. Таке масло можна взяти з собою в пологовий будинок, і вже там почати доглядати за ніжною шкірою немовляти. Застосовуйте його для масажу, ретельно промазуйте всі складочки шкіри після купання. Коли немовля трохи підросте, оливкова олія допоможе прибрати сухі молочні скоринки на його голові. Таке стерильне оливкова олія добре зберігається, тому його можна заготовлювати про запас і діставати по мірі необхідності.

 


Оливкова олія при вагітності

 

Оливкова олія належить до тих продуктів, вживати які лікарі радять жінкам до і під час вагітності, після появи малюка і в період годування. Причина в тому, що жирні кислоти масла активно беруть участь у формуванні нервової системи і мозку майбутньої дитини, запобігає виникненню аутоімунних розладів, алергічних реакцій і деяких психічних розладів, а лінолева кислота сприяє виробленню молока у матері. Доведено, що вживання оливкової олії під час вагітності запобігає виникненню токсикозу, забезпечує хороший імунітет, захищає від часто виникають післяпологових депресій, а лінолева кислота, що входить до складу масла, сприяє виробленню молока у матері.


Оливкова олія при вагітності виконує і важливу косметичну функцію - допомагає запобігти появі розтяжок на шкірі. Організм жінки зазнає в цей період величезні зміни: збільшується груди і живіт, шкіра стоншується і стає більш уразливою. Зовнішнє застосування оливкової олії в цьому випадку може стати відмінною профілактикою появи розтяжок, способом додаткового зволоження і живлення шкіри. Для цього достатньо втирати масло легкими масажними рухами в найбільш уразливі місця - шкіру живота, стегон, грудей.

 

 


Марки та виробники оливкової олії

У кулінарних програмах відомі кухарі звертаються до нас з фразою: «Виберіть і придбайте оливкова олія найкраще». Але як простому обивателю не розгубитися серед різноманіття красивих і таких різних за ціною пляшечок? Якщо навчитися правильно читати етикетки і знати провідні марки виробників, купити якісне масло не складе труднощів. Перш за все, слід знати, що найкращі бренди на ринок поставляють виробники з Італії, Іспанії та Греції. Виділяють кілька сортів оливкової олії. Якісь використовують для заправки салатів, інші - для маринадів і смаження, якісь успішно застосовують в косметології. Види олії з оливок поділяються за способом їх виробництва.

Натуральне оливкове масло незаймана, або як його ще називають - оливкова олія холодного віджиму - отримують методом природного пресування без додаткової хімічної очистки. Воно вважається найкориснішим, а термін «незаймана» вказує, що в продукті немає ніяких домішок. Олія маслинова «вірджин» можна використовувати і в кулінарії, так само воно є головною складовою багатьох косметичних продуктів. Олія маслинова extravirgin першого віджиму беззастережно вважається кращим, а для справжніх гурманів випускається дорогий ексклюзивний сорт, дізнатися який можна за спеціальною абревіатурі «ДОП». Оливкова олія незаймана виробляється з оливок трохи більш низької якості, але, як і додаткове незаймане вважається натуральним і дуже корисним продуктом, хоча і трохи менш ароматним.


Очищене або рафінована оливкова олія - ​​менш ароматно, в порівнянні з натуральними видами вважається трохи менш якісним, при його виробництві використовують різні методи фізичної і хімічної очистки. Таке масло не підходить для використання в косметології, тому містить менше поживних компонентів. Головне достоїнство цього виду - можливість використовувати його для смаження і не побоюватися утворення шкідливих речовин. До того ж це масло набагато дешевше, у нього нейтральний смак і великий термін зберігання. Багато виробників пропонують особливі марки оливкового масла Оливкова олія і чистого оливкової олії - суміш в певній пропорції рафінованої олії та масла екстра вірджин. Такий продукт підійде і для заправки, і для смаження. В супермаркетах можна побачити і легке осветленное рафінована олія Світло оливкова олія, відмінно підходить для фритюру і смаження.
Макухове оливкова олія - ​​продукт із вичавок плодів оливи, при виробництві використовують хімічні розчинники і вплив високих температур. Це найдешевший продукт, який маркується як Оливкова олія із макухи оливок.


Колір оливкового масла - залежно від способу виробництва може варіюватися від світло-золотистого до зеленуватого.

 

Оливкова олія, протипоказання і шкода

І хоча правильне оливкова олія корисна, його безконтрольно вживання може завдати вашому організму шкоди. Будучи жиром, цей продукт нарівні з іншими маслами володіє дуже високою калорійністю. Люди, що страждають зайвою вагою повинні вживати оливкова олія дуже обмежено і обережно. А вирішивши брати оливкове масло натщесерце, не забудьте проконсультуватися з медиком, щоб упевнитися, що у вашому жовчному міхурі немає каменів, інакше прийом масла може спровокувати їх рух.

Про користь оливкової олії написані тисячі наукових праць. І якщо вірити всьому написаному, людина повинна була б жити без хвороб сотні років. Але, на жаль, люди продовжують хворіти і старіти. А це означає, що універсального засобу все ще не знайдено. Але не варто відмовлятися від такого корисного і цілком доступного продукту, ефективність і користь якого перевірена тисячоліттями. Оливкова олія допоможе вам довгі роки відчувати себе здоровими і повними сил!

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок *** З питань розміщення реклами -