Після святкових застіль виникає важкість у шлунку, і в організмі в цілому. Очистити організм від токсинів допоможуть деякі продукти:
1. Капуста - будь-якого виду (брюссельська, кучерява, брокколі, цвітна) містить речовини, які очищають печінку і кишечник. Особливо корисна квашена капуста, яка сприяє травленню, нормалізує мікрофлору кишечника.
2. Яблука - очищають кишечник. Їх краще їсти зі шкіркою, але не забудьте видалити віск, яким часто їх натирають для збереження свіжого вигляду. Причому печені яблука не менш корисні.
3. Листовий салат - джерело вітамінів, мікроелементів, органічних кислот - покращує травлення, обмін речовин, і навіть запобігає відкладенню солей в організмі.
4. Буряк - благотворно впливає на роботу нирок, печінки, сечового міхура, забезпечує організм вітамінами і допомагає їх засвоювати. Варений буряк або буряковий відвар можна використовувати як проносний засіб або сечогінний.
5. Морква - багата провітаміном А, пектинами, покращує вуглеводний обмін, покращує роботу печінки і нирок.
6. Чорнослив - безумовно, корисний для травлення, а також очищає організм.
7. Зернові хлібці - містять багато клітковини, особливо хлібці з цілісних злаків і мультизернові.
Ваш організм буде дуже вдячний, якщо ви додасте хоча б по три з вище перерахованих продуктів в щоденний раціон.
Під час холодів організм людини особливо гостро потребує вітамінів. Простіше купити готовий вітамінний комплекс в аптеці, але природні вітаміни набагато корисніші. Цінним джерелом вітамінів є шипшина. У її ягодах міститься вітамін РР, корисний для зміцнення судин, і вітамін С. Замість чаю можна пити дуже корисний напій з сушених ягід шипшини.
Столову ложку подрібнених сушених ягід залити склянкою окропу і настоювати в термосі приблизно 12 годин, процідити і пити. Зігрітися допоможе і «гаряча» їжа, що містить спеції. Якщо немає протипоказань, сміливо додавайте у страви перець, імбир, корицю.
Спробуйте пити чорний чай замість зеленого, можливо, він зігріє вас краще. До речі, в чай теж можна додавати корицю, гвоздику, кардамон, імбир.