Продукти з негативною калорійністю

0

Вибачте цей текст доступний тільки в “російська”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

До нас у редакцію часто приходять питання про так званих продуктах з негативною калорійністю. Читачі запитують, чи дійсно можна скласти раціон харчування так, що з кожним прийомом їжі організм буде не отримувати калорії, а навпаки, втрачати їх?young-and-healthy

За професійною консультацією ми звернулися до дієтолога-гастроентеролога Шаповаловою Олені Володимирівні, успішно практикуючої в петербурзькому Центрі Індивідуальних Дієтичних Програм IDP на Таврійської 9.

«Подібні питання, - каже Олена Володимирівна, - часто задають і в нашому центрі. Давайте розберемося. За твердженням жіночих журналів, продукти з негативною калорійністю - це продукти, на перетравлення і засвоєння яких організм витрачає більше енергії, ніж отримує. Тобто, продукти з негативною калорійністю викликають не додаток калорій, а, навпаки, їх дефіцит. Відповідно, чим більше подібної їжі буде присутній в раціоні, тим більший дефіцит калорій буде відчувати організм, що, загалом, анітрохи не суперечить концепції і мети будь-якої дієти при зайвій вазі.

Насправді, жоден продукт не вимагає на своє засвоєння енергії більше, ніж ми з нього отримуємо. Після прийому їжі наш обмін речовин, а з ними і трата енергії дійсно збільшується. І для того, щоб переварити з'їдену їжу, ви неминуче витратите якусь кількість спожитих калорій, але ні в якому разі не більше, ніж містить сама їжа.

При перетравленні разліних їжі витрачається різна кількість калорій. Найбільше енергії (близько 30-40% від енергетичної цінності продута) витрачається на засвоєння білкової їжі: м'яса, птиці, риби, морепродуктів і молочних продуктів. На засвоєння вуглеводів (хліба, картоплі, овочів) ми витрачаємо близько 4-7% їх калорійності і на жири витрачаємо 5-10%.

Капуста, редиска і огірки, які часто називають їжею з негативною калорійністю, відносяться до продуктів, що містять вуглеводи (хоча їх там зовсім небагато) і велика кількість клітковини. Ніяких додаткових витрат енергії на перетравлення клітковини організму не потрібно, просто тому, що вона все одно не перетравиться. Тому, після того, як ми поїли овочі, на їх засвоєння ми витратимо 4-7% їх калорійності, але ніяк не більше 100%.

Головна помилка, яку допускають в публікаціях про продукти з негативною калорійністю - твердження про те, що можна вільно і безконтрольно поїдати все, що душі завгодно, доповнюючи раціон такими «чудовими» продуктами, які будуть «забирати» отримані калорії.

Не слід вірити поширеній помилці, що, наприклад, з селерою, можна з'їдати і випічку і чіпси, а калорії, отримані з випічкою, зникнуть самі собою.

Правильніше було б сказати, що продукти з негативною калорійністю, насправді, мають не негативну, а мінімальну калорійність, і дійсно сприяють схудненню, якщо переважають у раціоні.

До продуктів з мінімальною калорійністю відносяться, перш за все:

- Ягоди: смородина, чорниця, ожина; цитрусові, кавун.

- Зелень, наприклад, селера. Його коріння містять приблизно п'ять-вісім ккал, в той час як енергетична цінність листя практично дорівнює нулю

- Більшість овочів, з яких можна готувати різноманітні салати

- Зелений чай. Вважається, що на засвоєння склянки зеленого чаю потрібно витратити близько 60 калорій. І, звичайно, абсолютно нульовий в плані калорійності продукт-звичайна вода - в ній взагалі немає калорій

- Всі спеції. Важливим є той факт, що приправлена ​​їжа не вимагає досаліванія. Якщо ви їсте мало солі, значить, вода не затримується в організмі і не гальмує вуглеводно-жировий обмін.

- В якості замінника цукру використовують таку пряність, як кориця. Дуже вдалий замінник, якщо врахувати різницю в калорійності цих продуктів.

Однак дієтологи застерігають своїх пацієнтів від захоплення низькокалорійними дієтами і продуктами з негативною калорійністю = мінімальної калорійністю.

В ідеалі раціон повинен здебільшого складатися з продуктів з низькою енергетичною цінністю, але обов'язково бути доповненим деякою кількістю більш поживних продуктів. І, звичайно, слід пам'ятати, що для спалювання жирів таки потрібно буде попрацювати м'язами.

Як бачите, ніяких продуктів з негативною калорійністю, які будуть нейтралізувати піцу і чіпси, а вже тим більше знищувати ваші чесно накопичені жири, в природі не існує. Зате є здорова їжа, вживаючи яку, можна істотно знизити калорійність денного раціону. А в поєднанні з помірною (або інтенсивної) фізичним навантаженням, істотно знизити вагу, не голодуючи. »

Дякуємо Олену Володимирівну і петербурзький Центр Індивідуальних Дієтичних Програм IDP на Таврійської 9 за допомогу.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок *** З питань розміщення реклами -