Цільнозернові макарони для схуднення

0

Вибачте цей текст доступний тільки в “російська”. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Зараз багато дієтологів радять худне готувати в якості гарніру цільнозернові макарони. Чим ці макаронні вироби краще звичайних, які вони на смак, чи можна з їх допомогою схуднути? Давайте розберемося і попутно розвіємо найчастіші міфи на цю тему.

05180816_full

З чого роблять макарони

Знайомі всім жовтуваті макаронні вироби виготовляють з пшеничного борошна. Сільське господарство культивує багато сортів пшениці, і кожен за своїми характеристиками відносять або до твердого, або до м’якого видам.

Щоб отримати борошно зерно спочатку подрібнюють, а потім в заводських умовах просівають через сито. Від розміру осередків залежить сорт одержуваної борошна – вищий, перший і другий. Різницю між сортом пшениці та сортом борошна не можна плутати. Борошно може бути отримана з твердої пшениці («дурум»), але бути другого сорту – тобто, з домішками, просіяне через більш велике сито.

Вітчизняні виробники левову частку макаронних виробів виготовляють з борошна м’якої пшениці вищого сорту. Однак, деякі наші фірми, і поголовно всі італійські (бо тамтешній закон так вимагає) використовують борошно з пшениці твердих видів.

З кулінарної точки зору макарони з твердих сортів краще тим, що практично не розварюються при готуванні, і в роті створюють настільки приємне відчуття більш твердої субстанції. Однак, всупереч поширеній думці, за своїми дієтичним якостям макарони з твердих сортів пшениці нічим особливо не відрізняються від м’яких і містять вони рівно стільки ж калорій – 150 ккал на 100 грамів готового продукту.

Виробники часто вказують на таке дієтичне перевагу макаронів з твердих сортів пшениці як менший глікемічний індекс, але сам по собі цей показник мало що означає. Важливіший інсуліновий індекс, а він для всіх макаронів практично ідентичний і дорівнює приблизно 40, що насправді дуже і дуже непогано, і означає, що макарони можна дозволяти собі під час дієти (звичайно, якщо тільки вони не присмачені жирним вершково-сирним соусом ).

 З чого роблять цільнозернові макарони

Останнім часом народ перестав купуватися на старі міфи про злакових, тому виробниками був придуманий новий – про виняткову корисність цільнозернових продуктів.

За основу взяли результати чергового дослідження «британських» вчених, яке показало, що люди, регулярно харчуються цільнозерновими продуктами, мають менший ризик розвитку серцевих і онкологічних захворювань. Трохи маркетингу і вуаля – купуйте відходи борошномельної промисловості за ціною борошна з склоподібної пшениці вищого сорту.

Щоб отримати борошно для виробництва цільнозернових макаронів, незбиране зерно подрібнюють, але через сито НЕ просівають. З одного боку це прекрасно – в борошно потрапляють частини зародка, вкрай корисні оболонки з комплексом вітамінів групи «В», антиоксидантами, залізом, магнієм і т.д.

Однак, давайте подивимося на склад готової продукції.
продукт Макарони з цілісної муки Макарони зі звичайного борошна м’яких сортів
Калорійність: 125 ккал 150 ккал
Вміст білка: 5,8 5,3 г
Харчових волокон: 2,8 г 1,8 г

Різниця, як ви бачите, не дуже велика. Особливо, якщо взяти до уваги, що мінімальна добова потреба людини в клітковині (харчові волокна) становить 25 г, виходить, щоб забезпечити її, потрібно з’їсти не менше 1 кг цільнозернових макаронів, а це 1250 ккал.

Вітамінів групи «В» в макаронах з цілісного зерна більше в 2-5 разів, але жоден з них не покриває і 10% добової потреби, а це означає, що всерйоз розраховувати на це джерело вітаміну B нам не доводиться.

Магнію в цільнозернових макаронах – 30 мг проти 18 мг у звичайних (всього 0,5-1% добової потреби), залізо – 1 мг проти 0,5 мг (всього 2,5-5% добової потреби). Вітамін “Е” – 0,3 мг проти 0,06 мг, а добова потреба вітаміну Е не менше 10 мг.

Показник глікемічного індексу теж розрізняється не сильно – 32 у цільнозернових і 40 у звичайних. Це означає, що обидва види макаронних виробів не викликатимуть різких стрибків цукру в крові.

Таким чином, різниця в живильній цінності цільнозернових і звичайних макаронних виробів – незначна, і не дозволяє сказати, що цільнозернові макарони для схуднення набагато краще.

Що стосується смакових якостей, то в Інтернеті представлена ​​вся гама відчуттів від «сподобалося всій родині» до «яка гидота, більше не доторкнуся». На смак цільнозернові макарони відрізняються від звичайних, і читачеві краще спробувати і самостійно вирішити, чи подобаються вони йому.

Якщо, все-таки, не подобаються, то знайте, що схуднути на звичайних макаронних можна так само як і на цільнозернових. Запам’ятайте кілька універсальних порад, які допоможуть вам продовжувати їсти звичайні макарони і підтримувати фігуру в хорошій формі.

По-перше, макаронні вироби завжди варто злегка недоварюють (при готуванні «аль денте» глікемічний індекс стає нижче на 10 одиниць). По-друге, їсти їх тільки в першій половині дня, але ні в якому разі не ввечері. По-третє, приправляти пасту потрібно легкими соусами, наприклад, томатним, але ні в якому разі не жирним соусами, як це прийнято в італійських ресторанах. Можна їсти макарони з овочами, з грибами, наприклад, ось у такому вигляді.

makarony-spiralka-diamart_01_2

І, по-можливості замість товстих макаронних виробів і домашньої пасти вживати заводську тонку локшину і тонкі спагетті – у пастіфіцірованних, тобто пресованих в промислових умовах виробів глікемічний індекс нижчий на 10 одиниць.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок *** З питань розміщення реклами - front2back2@gmail.com