Вся правда про сою

0

Стереотипи ведуть по невірному шляху. Руйнувати їх – значить дізнаватися для себе щось нове. Думка про сою, як про «заборонений» продукт настільки міцно вкоренилося в багатьох, що без допомоги фахівця тут не обійтися. Ми залучили дієтолога Олену Федосєєву і з’ясували, чому сої бояться, як її правильно їсти і чи варто це робити взагалі?

magnit-rostov-na-donu1365753121

Продукт з додаванням сої, – зловісно каже жінка в супермаркеті і акуратно ставить коробочку з паштетом на колишнє місце. Чим можна пояснити такий несвідомий страх перед цілком їстівним рослиною? Вживається в їжу воно вже кілька тисяч років, а в 20-му столітті соя взагалі була оголошена мало не рятівницею людства від голодної смерті. Соєве м’ясо, молоко, масло, борошно – невже все це настільки шкідливо? За відповіддю ми звернулися до фахівця.

«Причина страху людей перед соєю – в інформації про генно-модифікуванні рослини», – пояснює професійний дієтолог Олена Федосєєва. « У його структуру впроваджують добре вивчений ген. В результаті у рослини з’являються очікувані властивості – наприклад, здатність протистояти хворобам і шкідникам». Згідно з даними ВООЗ, соя і кукурудза – головні об’єкти генної модифікації. Вся справа в тому, що ці рослини – головні кормові культури для худоби. Тому їх врожайність вкрай важлива.

А тепер спробуємо заспокоїти купівельні нерви. Тільки 0,1 відсотка від усього обсягу вирощуваної сої використовується для «людських» продуктів. Приблизно половина обсягу від цього цифри не модифікується зовсім, друга – змінюється за більш складною схемою, ніж кормова. За запевненнями компаній, що займаються цією тонкою справою, ніякої небезпеки для людини немає. Правда, немає ніякої гарантії, що недобросовісні виробники не застосовують дешевші кормові різновиди. Тут-то і простежується перша (вона й основна) ознака хорошого продукту – дешевим якісний товар бути не може.

«За понад двадцятирічну історію в науковій літературі не було опубліковано жодного повідомлення про негативну дію на організм людини генно-модифікованих продуктів та сої в тому числі», – зауважує Олена Федосєєва. «Додам, що у нас вирощування генно-модифікованої сої заборонено, проте заборони на реалізацію продуктів з такої сої не існує. Тому харчуватися чи ні соєвими продуктами – питання, яке вирішує кожен для себе індивідуально».

Отже, зі стереотипними страхами ми більш-менш розібралися. А що з негативними властивостями сої? Виявляється, вона містить фітогормони, які можуть впливати і на людину. Особливо це позначається на жінках. «Якщо жінка бажає завагітніти або чекає дитину, то соєвими продуктами зловживати не варто», – застерігає наш експерт. «Фітогормони впливають і на щитовидну залозу. Однак зауважу – все добре в міру. У розумних кількостях фітогормони омолоджують жіночий організм, попереджають рак грудей і остеопороз».

Очевидно, що нічого завідомо негативного для нашого організму соя в собі не несе. Як і в багатьох випадках, діє золоте правило – «не переборщити». Та й, як з’ясовується, корисних властивостей у сої дуже багато. Соєвий білок максимально наближений до тваринного, й може виступати в ролі його замінника. Звідси і шалена популярність соєвого м’яса на Заході, що припала на початок 90-х років 20 го століття: багато білка і ні краплі жиру. А при грамотному приготуванні від справжнього м’яса повністю не відрізнити. Відмінне блюдо для людини, яка веде здоровий спосіб життя! Не будемо забувати і про те, що соя – природне джерело лецитину. Саме від його концентрації в організмі залежить ефективність роботи серця і швидкість регенерації клітин печінки. Соєві продукти ідеально підходять для раціону діабетиків, і є профілактикою ракових захворювань.

Якщо говорити про продукти з сої, то це – різні види м’яса, масла, молока, локшини. Все це виготовляється з борошна, одержуваного при перемелюванні соєвих бобів. Не варто думати, що страви із сої в якійсь мірі «неповноцінні» або штучні. Весь асортимент продуктів з сої широко використовують в азіатській кухні. Так що не дивуйтеся, якщо в елітному ресторані де-небудь в Малайзії ви виявите в меню соєву локшину. А вегетаріанська кухня взагалі вважає сою мало не універсальним замінником продуктів тваринного походження. Та й для схуднення вона ідеальна. Калорійність продуктів із сої значно менше своїх тварин аналогів – від 90 до 150 ккал на 100 р. залежно від способу приготування.

Ну і наостанок – кілька рекомендацій від нашого експерта на тему вживання сої. «Соя і вироби з неї погано поєднуються з усіма білковими продуктами тваринного походження і тваринами жирами. Допустимі поєднання з рибою і морепродуктами. Не варто їх їсти і разом з іншими бобовими», – радить Олена Федосєєва. «Найкорисніші поєднання соя утворює з усіма без винятку овочами – сирими, тушкованими і вареними, а також із зеленню. І пам’ятайте – розумне використання соєвих продуктів у харчуванні не тільки не завдає шкоди організму, але і приносить безперечну користь».

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок