Як правильно вибирати масло?

0

Підробка якісних продуктів харчування в нашій країні набула характеру справжньої епідемії. Особливо це стосується вершкового масла – інгредієнта, який вважається одним з незамінних на будь-якій кухні. Ми спробували з’ясувати, чим викликане таке положення справ і як принести додому справжнє вершкове масло, а не підробку.

ramas2

Вершкове масло – з тих продуктів, які підробляються в нашій країні найбільш часто. Обсяги продаваного «фальшивого» масла величезні – по популярності його перевершує тільки неякісна горілка і піратська відеопродукція. Висновок напрошується сам собою – виробництво підробок поставлено на потік. Звернемося до статистики. Згідно неї, виробленого в країні молока не вистачило б для такої кількості продаваного натурального вершкового масла. На жаль, але його виробництво – справа збиткова. Для отримання одного кілограма такого продукту, потрібно переробити не менше 20 кг молока високої якості. Це недозволено дороге задоволення. Виникає природне запитання: з чого ж роблять сьогодні вершкове масло?

Головна умова виготовлення справжнього вершкового масла – відсутність немолочних домішок і добавок. Як ви вже здогадалися, в левовій частці продукції вони якраз і присутні. Найчастіше виробники додають до складу сухе порошкове молоко. На другому місці – використання більш дешевого в порівнянні з тваринним, рослинного жиру. Дійсно, справжнє вершкове масло висококалорійне – 600 ккал на 100 грамів. Втім, все добре в міру. Навіть п’ятдесят грам в день вже становитиме третину раціону для багатьох тих, що худнуть. Але так в чому ж проблема? Здавалося б, все складається ще краще: мало тваринного жиру – мало шкідливого холестерину. Але все не так просто. Часто виробники використовують низькоякісне арахісове або пальмове масло, яке не кращим чином позначається на роботі печінки. Невисока ціна виявляється в такому випадку вирішальним фактором – таке «вершкове» масло розкуповується часом навіть швидше, ніж натуральне. Ще один спосіб обману – маскування під відому марку. Саме через це замість масла «Селянського» у магазині можна побачити «Селянка».

Перш ніж зважитися на покупку, уважно прочитайте етикетку. Поруч з назвою марки має бути написано «ГОСТ 37-91». На сучасному ринку вершкового масла тільки чотири сорти – «Вершкове несолоне», «Вологодське», «Селянське» і «Аматорське» – роблять за державним стандартом. Все, що не належить до цього переліку, вершковим маслом називатися не може. Найгірше полягає в тому, що покупець вже встиг звикнути до такого роду підробкам і приймає їх за справжній, якісний продукт. А насправді все навпаки – набуваючи підробку, ми позбавляємо свій організм багатьох незамінних речовин. Жоден харчовий жир не має такого різноманіття корисних жирних кислот. У натуральному вершковому маслі їх 10, тоді як в яловичому, свинячому салі або рослинному маслі – максимум 5. Вершкове масло містить і ненасичені жирні кислоти, в інших тварин жирах не зустрічаються зовсім. А ось холестерину у вершковому маслі, згідно лабораторному аналізу, менше, ніж у сирі або яйцях.

Для того, щоб придбати в магазині справжнє вершкове масло, понюхайте його. Якісний продукт пахне чисто, без сторонніх відтінків. При покупці розвісного масла вимагайте відрізати шматок масла і подивіться на зріз – він повинен бути сухим і блискучим . Справжнє масло легко намазується, воно пластичне і не має різко жовтого відтінку. Якщо ж воно розсипчасте або кришиться – у наявності порушення в технології виробництва.

Схожі записи:

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок