Житній хліб на кефірі — печемо в духовці

0

Житній хліб можна приготувати і на воді, і на сироватці, але саме кефір додасть домашній випічці характерний приємний кислуватий присмак. Тому сьогодні у нас рецепт житнього хліба на кефірі.

1785190_m

Готувати ми його будемо в самій звичайній духовці, використовуючи звичайні продукти. У цей рецепт входить одна чайна ложка цукру — це зовсім небагато і фігурі не зашкодить, але якщо ви на суворій дієті, готуйте житній хліб без цукру.

 

Інгредієнти (500-600 г хліба):

— Борошно пшеничне (150 г) ;

— Борошно житнє обдирне (250 г) ;

— Кефір (200 мл);

— Вода (150 мл);

— Дріжджі сухі ( 1 ч ложка. ) ;

— Цукор ( 1 ч ложка. ) ;

— Сіль ( 1 ч ложка. ) ;

— Оливкова олія (1 ст ложка).

 

 

1. Для початку приготуємо рідку частину тіста. Теплу воду (до 30 градусів) додаємо в кефір. В отриманий склад всипаємо сіль, потім цукор, добре перемішуємо компоненти.

2. Борошно пшеничне та житнє потрібно просіяти в обов’язковому порядку. З’єднуємо два види борошна і присипаємо суміш сухими дріжджами. Ретельно перемішуємо інгредієнти, щоб дріжджі рівномірно розподілилися в борошняній суміші.

3. У борошняній гірці робимо поглиблення і потроху починаємо вводити в суху частину тіста рідку складову. При необхідності в тісто можна додати трохи води, якщо колобок в процесі замісу виходить занадто тугим. Робота з кулькою триває близько п’яти хвилин. Тісто має вийти однорідним, еластичним, гладким. Колобок прикриваємо серветкою ( плівкою ) і залишаємо його «відпочивати» хвилин на 30-40.

4. На наступному етапі обминаємо колобок з додаванням оливкової олії. Вплив на кульку продовжуємо до тих пір, поки тісто не вбере в себе повністю все масло. Зазвичай даний процес займає хвилини дві-три.

5. Далі поміщаємо колобок у відповідну ємність, яку попередньо можна трохи прогріти, і відправляємо його в затишне місце для вистоювання. Заготівлю обов’язково потрібно прикрити рушником (серветкою, плівкою). За 1,5-2 години колобок добре підніметься, його обсяг збільшиться в два рази.

6. На стіл, притрушений борошном, викладаємо підійшовшого колобка і формуємо з нього буханець округлої форми. Перекладаємо майбутній житній хліб на пергаментний папір і, прикривши серветкою (плівкою), залишаємо на 30-40 хвилин для заключного вистоювання. Встановлюємо в духовій шафі температуру 200 градусів і поміщаємо в нього деко. На розпечений лист акуратно перетягуємо пергамент із заготівлею. Перед тим як відправити колобок випікатися, потрібно рясно окропити стінки духовки водою. Через 40 хвилин житній хліб на кефірі буде готовий.

 

Схожі записи:

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок