20 советов по правильному питанию

Наше здоров’я в першу чергу залежить від того , що ми їмо , адже саме з їжі створюється кожна клітинка нашого організму ! Тому , щоб залишатися здоровою і красивою , дуже важливо правильно харчуватися.

20 порад з правильного харчування

З цієї статті ви дізнаєтеся про те , які продукти приносять неоціненну користь нашому організму , а які — тільки шкоду , чому не всі йогурти корисні і на що звертати увагу при покупці продукту .

Отже , давайте розглянемо важливі аспекти здорового харчування.

1 . Пийте воду. Випивайте по 1 склянці теплої води вранці натщесерце. Так ви активізуєте обмінні процеси в організмі і втамувати спрагу зневодненого за ніч організму .

Випивайте протягом усього дня 1,5-2 л простої води (чай , кава , лимонади — не рахуються !) . Саме такий обсяг води необхідний жіночому організму для нормального функціонування ( для чоловіків ця цифра більше — близько 3 л).

2 . Їжте зелень , якомога більше видів : цибуля , петрушку , кріп , селера , базилік , салат , щавель , спаржу і т.д. Зелень містить величезну кількість вітамінів , амінокислоти , нейтралізуючі шкідливу дію канцерогенів , ензими , що поліпшують обмін речовин , антиоксиданти і один з важливих для нашого організму елементів — германій , який покращує імунітет і запобігає розвитку пухлин.

3 . Щодня з’їдайте по 1 зубчик часнику. Неприємний запах не так вже страшний порівняно з користю , яку несе в собі часник — це відмінний засіб по боротьбі з паразитами , вірусами і шкідливими бактеріями! Крім цього , часник знижує рівень холестерину в крові і є ефективним засобом для профілактики та боротьби з пухлинними захворюваннями — він уповільнює ріст ракових клітин і запобігає утворенню вільних радикалів , тим самим зменшуючи ризик захворювання раком.

4 . Їжте якомога більше приправ , заправляйте ними будь-які страви — ​​від салатів до картоплі. При правильному застосуванні їжа стане не тільки смачніше , але й корисніше! Адже приправи , так само як і часник , є відмінним засобом по боротьбі з усякими паразитами.

Як ви думаєте , чому в Індії люди, що живуть бідно , майже на вулиці , в антисанітарних умовах , не хворіють і живуть так довго? Та тому що Індія одна з головних країн , де їдять дуже гостру , приправлену різними травами їжу ! Так що накупите десяток різних приправ і їжте на здоров’я!

5 . З’їдайте щодня по жмені висівок — це не так складно , зате клітковина, що міститься у висівках , відмінно впливає на роботу кишечника , покращує його моторику і благотворно впливає на мікрофлору.

6 . Замініть чорний чай трав’яним . Сходіть в магазин , купіть кілька видів развесного трав’яного чаю (продається там же , де і чорний ароматизований ) і пробуйте на здоров’я! Ось побачите , трав’яний чай не тільки смачніше , більш насиченою і ароматний , але і набагато корисніше . Більшість з них мають слабким сечогінним або жовчогінну дію , очищають організм від шлаків , а також містять багато вітамінів і корисних речовин.

7 . Пийте зелений чай. Так, про це написали вже всі , але думаю , не буде зайвим згадати про це і тут.

Взагалі , я вважаю , що якісний зелений чай звичайно корисніше чорного , але трав’яні чаї таки краще обох. Однак , якщо ви ні в яку не хочете відмовлятися від класичного чаю , віддавайте перевагу зеленому — він смачний , відмінно втамовує спрагу , очищає організм , сприяє поліпшенню обміну речовин і запобігає розвитку багатьох хвороб.

8 . Пийте чай без цукру. Любою. Особливо зеленої або трав’яний . Цукор , розчинений у гарячому напої , нічого в собі крім шкоди не несе. Якщо дуже хочеться солодкого , їжте цукор вприкуску , але не розводьте в чаї .

9 . З’їдайте щодня по одному фрукту і овочу . Чим більше , тим краще. Влітку , ясна річ , асортимент фруктів величезний , але що ж їсти взимку ? Все просто — їжте по 1 яблуку в день. Яблука майже завжди місцеві , а значить натуральні , і зберігаються цілий рік. Взагалі , намагайтеся їсти тільки сезонні фрукти та овочі , так ви будете більше впевнені в їх якості та походження .

10 . Замініть звичайну сіль морської або сіллю з пониженим вмістом натрію. Морська сіль відмінно підходить для приготування будь-яких страв , містить трохи менше хлориду натрію (90-95 %) , але така ж солона , як і звичайна , плюс до цього містить в собі багато морських мінералів і мікроелементів. Сіль з пониженим вмістом натрію має трохи інший смак , більш концентрована , але містить в собі зазвичай не більше 65 % хлориду натрію. Її часто прописують людям , страждаючим серцево- судинними захворюваннями , гіпертонією і атеросклерозом . Єдиний мінус цієї солі — її не можна використовувати для засолювання і консервування продуктів.

Завжди знайдуться люди , які скажуть , що сіль потрібна організму , що не можна обмежувати її споживання і т.д. Чи не правда . Необхідне для організму кількість натрію ми і так отримуємо зі звичайних продуктів , які з’їдаємо за день , тому є «зайву» сіль немає необхідності , запитайте будь-якого нутріціолога .

Окремо хотілося б сказати про йодовану сіль. Про її користь розповіли все. Але факт залишається в тому , що неконтрольоване вживання йодованої солі збільшує ризик захворіти аутоімунними захворюваннями. Тому я вкрай не рекомендую вживати її без консультації з лікарем.

11 . Уникайте мертвої їжі — продуктів , що не несуть для організму ніякої користі. Це консерви , копченості , маринади і соління , соуси , ковбаси ( сардельки , сосиски і подібна м’ясна продукція ) , рафінований цукор , цукерки ( льодяники , мармелад , зефір і т.п.) , торти , імпортні джеми і варення. У більшості випадків це штучна продукція, що містить в собі безліч добавок і консервантів , ГМ- компоненти , позбавлена ​​від всього живого і корисного. Я вже не кажу про фаст -фуд — про його шкоду знають всі (але все одно багато хто їм харчуються ) .

12 . Уникайте молочних продуктів з тривалим терміном зберігання (від двох тижнів і більше) — сирки, йогурти « з шматочками фруктів» , сирки і т.п. Натуральна молочна продукція не може зберігатися довго , а вже тим більше з присутніми в ній фруктами — через бактерій така суміш пропала б вже через тиждень. Тому йогурти , наприклад , обробляють малою дозою радіації , щоб убити все живе і продовжити термін зберігання до півроку , якщо не більше. І скажіть тепер, яка від такого продукту може бути користь ?

13 . Читайте упаковку! Завжди і на кожному продукті . Тільки людина , що абсолютно не піклується про своє здоров’я , може купувати і їсти все підряд , навіть не читаючи склад продукту. Зараз нас оточує безліч неякісних та шкідливих продуктів , тому відноситься до споживаної їжі потрібно більш ніж серйозно.

Обов’язково шукайте напис , що продукт не містить ГМО. Зверніть увагу , чи зроблений він за ГОСТ ( державному стандарту ) або ТУ (технічні умови) — віддавайте перевагу саме перший , так як купуючи продукт , відповідний ГОСТ , ви можете бути впевнені в його якості. Читайте і уважно вивчайте склад продукту , які в нього входять консерванти та барвники , в якій кількості , чи є підозрілі компоненти , не притаманні даному продукту , хто виробник ( рибні консерви повинні робитися у Владивостоці , а не Москві) і який термін зберігання ( чим менше , тим краще).

14 . Слідкуйте за калорійністю свого раціону. Це відноситься до всіх , а не тільки до бажаючих схуднути! Товстушками за один день не стають , зайві кілограми наживають роками внаслідок незбалансованого харчування. Навіть якщо зараз ви володарка ідеальної фігури , ніхто не гарантує , що коли-небудь ви не станете пишною товстункою . Тому стежте за своїм харчуванням завжди , кожен день , кожну годину — це просто , ефективно і гарантує вам красу і здоров’я на все життя.

Калорійність всіх продуктів можна дізнатися на упаковці , інших же ( фруктів , наприклад) — знайти в інтернеті або спеціальному довіднику . Купіть собі кухонні ваги і зважуйте з’їдає їжу , щоб точно знати , скільки саме калорій ви споживаєте. Міра «на око» в кращому випадку неефективна , в гіршому — призведе до набору ваги (а воно вам треба?) . Детальніше про калорійність читайте в статті « Найефективніший спосіб схуднути» .

15 . Заведіть харчовий щоденник , пишіть туди все, що з’їдаєте за день. Ви скажіть , а навіщо вести щоденник , якщо я не збираюся худнути ? А ось і ні , щоденник корисний всім — так ви контролюєте не тільки обсяг їжі, що з’їдається , а й її якість , можете наочно простежити , чому у вас «раптом з невідомих причин» захворів шлунок або порушилася робота кишечника , і з часом ви самі виключіть з раціону продукти , які негативно впливають на ваше самопочуття.

16 . Їжте повільно , їжте в міру, не переїдайте. Насичення приходить не відразу , тому, чим повільніше і спокійніше ми їмо , тим більше задоволення і насичення ми отримуємо від їжі. Їжте не поспішаючи , ретельно пережовувати кожен шматочок , віддавайте перевагу жорсткій грубої їжі , так як вона вимагають більш тривалого пережовування . У більшості випадків переїдання і постійне бажання наїсться обумовлені якістю споживаної нами їжі — організм просто не отримує потрібних йому речовин і вимагає ще , а ми натомість годуємо його черговий булочкою . Тому намагайтеся їсти тільки корисну їжу і вам не доведеться боротися зі звірячим апетитом.

17 . Влаштовуйте раз на тиждень розвантажувальний день ( на кефірі , яблуках або можна просто на воді). Розвантажувальні дні потрібні і корисні для організму — під час них шлунково -кишковий тракт «відпочиває » від великої кількості їжі , кишечник очищається від залишків їжі , нормалізується обмін речовин. Не забувайте в розвантажувальний день пити якомога більше простої води !

18 . Відмовтеся від дріжджового хліба. Дріжджі шкідливі для організму, вони порушують природну мікрофлору кишечника , активізують процеси бродіння і вільно розмножуються всередині нашого організму , що може призводити до пухлин , хронічних захворювань ШКТ , порушення імунітету і дисбактеріозу.

19 . Їжте рибу , бажано морську . Так як місцеві водойми та річки забруднені побутовими та промисловими відходами , риба з них може містити шкідливі для здоров’я речовини , тому віддавайте перевагу саме морській рибі .

Про користь риби знає кожен — вона багата ретинолом ( вітаміном А ) і токоферолом ( вітаміном Е) , жирними кислотами Омега- 3 і Омега- 6 , містить фосфор , кальцій , магній і незамінні амінокислоти. Риба засвоюється набагато краще , ніж будь-яке інше м’ясо , і має порівняно невелику калорійність.

20 . Їжте м’ясо не частіше двох разів на тиждень. Намагайтеся їсти якомога менше курки ( зараз майже всі кури вирощені на гормонах , і регулярне вживання в їжу такого « гормонального » продукту зовсім благотворно позначиться на нашому здоров’ї ) і свинини ( так як свиняче м’ясо не тільки дуже жирне , але і є розсадником шкідливих бактерій і паразитів ) . Вибирайте краще телятину , баранину і яловичину — більш пісні і легкозасвоювані сорти м’яса.

Не вживайте в їжу м’ясні тельбухи (печінка , шлунок , нирки тощо) , так як саме ці органи фільтрували з’їдену тваринам їжу і можуть містити масу шкідливих речовин.

На закінчення . Ми є те , що ми їмо — банально , всі знають , але ніхто не сприймає всерйоз. Ми їмо кілограми шкідливою , штучної , токсичною їжі , а потім дивуємося , чому такі хворі . Наше здоров’я в першу чергу залежить від якості споживаної нами їжі , адже саме з неї створюється кожна клітинка нашого організму.
Задумайтеся про це.

На сьогодні все! Можливо , список буде доповнюватися і рости з часом 🙂
Так що додавайте статтю до себе в закладки і частіше перечитуйте , щоб не забувати про правильне харчування .

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок