Білок в продуктах харчування

0

Білок — це складне органічне з’єднання, що складається з амінокислот. Ще їх називають « протеїни ».

Білок в продуктах харчування

Вони є єдиним постачальником в організм людини незамінних амінокислот і служать « будівельним матеріалом » для вироблення організмом замінних амінокислот , можуть бути джерелом енергії (близько трьох кілокалорій з 1 грама протеїну) .

Найбільш зручна для засвоювання організмом форма білків — це протеїни, що містяться в сирому молоці або сирих яйцях. У цих продуктах макромолекули протеїнів мають форму клубків і найлегше засвоюються організмом.

При термічній обробці відбувається денатурація протеїнів , що приводить до зростання енергетичних витрат при перетравлюванні .

Отримувані білки в продуктах харчування можна розділити на дві категорії — рослинні і тваринного походження.

Білок тваринного походження вживати без термічної обробки скрутно — м’язові волокна м’яса пронизані коллегановимі волокнами , які в сирому вигляді переробляються шлунково -кишковим трактом з великими труднощами.

Тваринний білок при приготуванні м’яса , зрозуміло , денатурируется , але це компенсується великим вмістом у тваринному протеїні незамінних амінокислот.

До речі , нездатність людини без проблем переварювати тваринну їжу і послужила наріжним каменем вегетаріанської філософії — концепції шанованою , але вельми спірною.

Рослинний білок міститься в основному в зернах рослин (відповідно, в крупах ) .

Найбільш багаті таким протеїном бобові рослини , проте у зв’язку з щільною « упаковкою » протеїнів у насінні бобових вживати їх без тривалої термічної обробки безглуздо.

Велика кількість протеїнів (у тому числі і незамінних ) міститься в грибах , проте вживати гриби в їжу у великій кількості не варто через своєрідною волокнистої структури білка в продуктах харчування , таких як гриби , а також через наявність вуглеводних закінчень в молекулах.

Не можна сказати , що який-небудь з джерел білка (тваринний або рослинний ) важливіше іншого — важлива комбінація цих джерел. Відмова від прийому білка тваринного походження вимагає ретельно збалансованою рослинної дієти і чреватий недоотриманням незамінних для людини амінокислот .

Суто рослинна дієта можлива за медичними показаннями в якості засобу , що знімає навантаження на шлунково -кишковий тракт , наприклад , при реконвалесценції після операції на кишечнику . А в інших випадках і тварини, і рослинні білки повинні бути в раціоні здорової людини.

Схожі записи:

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок