За змістом заліза і цинку буряк не має собі рівних серед овочів, а значить однаково важливий для чоловіків і жінок: цинк – «чоловічий мінерал», а недолік заліза часто зустрічається саме у жінок.
У буряках є кобальт, необхідний для синтезу вітаміну B12. Буряк лідирує серед овочів за вмістом йоду, який так необхідний для здоров'я щитовидної залози, пам'яті і працездатності.
Крім червоного набору вітамінів і мінералів, буряк містить речовини що виділяють її серед інших овочів, одне з них – бетаїн.
Це біологічно активна речовина покращує засвоєння білка, так що невеликий шматочок м'яса, поданий з буряковим гарніром, можна прирівняти за поживністю до великого біфштексу. Бетаїн також покращує роботу печінки настільки, що його спеціально витягають з буряка і на його основі роблять лікарські препарати. Дієтологи називають буряк «пилососом для печінки», настільки корисна його дія.
Бетаїн можна ковтати у вигляді таблеток, але справжнього борщу і вінегрету вони все одно не замінять, до речі варений буряк не менш корисна ніж сирий.
У буряках є сапоніни, що зв'язують холестерин в кишечнику. Тим, у кого підвищений рівень холестерину, варто їсти буряк щодня. Буряк дуже корисний при гіпертонії, хворобах нирок і серцевої недостатності.
Все вищесказане відноситься не тільки до буряка, а й до його листя. Молоде бадилля не менш багате за хімічним складом, а білків та мінеральних речовин у ньому у 2-3 рази більше.