Для тих , хто намагається підтримати свою вагу в нормі , соуси в салатах знаходяться під забороною , в цілях економії калорій. Але нові дослідження довели , що відмова від жирного соусу може призвести до того , що салат буде менш корисний для здоров'я.
У салаті знаходиться багато вітамінів і антиоксидантів , саме тому він такий популярний серед людей, що піклуються про своє здоров'я. Але для того , щоб отримати максимум користі від овочів і зелені , недостатньо знати рецепти салатів , які повні вітамінів , потрібно правильно їх заправляти певними жирами в потрібній кількості.
Дослідники університету Пердью вирішили з'ясувати , який вид масла збільшить засвоювання поживних речовин , і яка кількість необхідно для цього.
У дослідженні брали участь 29 осіб , які їли салати з соусами , що містять різні види жирів : насичені жири , мононенасичені жири і поліненасичені жири. Кожен вид салату подавався з 3 г , 8 г і 20 г жиру.
Після цього була досліджена кров учасників , для того , щоб визначити , скільки поживних речовин , таких як лікопен і бета -каротин вбралися з салатом. Всі ці речовини - дуже потужні антиоксиданти , які нейтралізують вільні радикали, що ушкоджують клітини організму , і знижують ризик ракових захворювань і хвороб серця.
Дослідження, яке було опубліковано в журналі Molecular Nutrition & Food Research , виявило , що соуси , що містять мононенасичені жири , такі як оливкова і каноловое масло зажадали менше жиру , для того , щоб максимально засвоїти поживні речовини. Якщо замість соусу використовувалися насичені жири , такі як вершкове масло або поліненасичені , такі як кукурудзяна або соєва олія , то для того , щоб засвоїти вітаміни і мінерали з салату потрібно більше жиру , а з оливковою олією досить невеликої кількості .
Щоб отримати більше користі від овочевих і фруктових салатів , то найкраще готувати їх на основі жирних соусів. Найоптимальніший вибір - додавання оливкової або канолового масла щоб отримати максимум користі від салату.