Сезонні овочі та фрукти

0

З настанням осені прилавки в магазинах і на ринках ломляться від великої кількості овочів і фруктів: кавуни, дині, молода білокачанна капуста, гарбузи. Починається сезон грибів, дозрівають місцеві яблука. Як вживати сезонні продукти з користю для здоров’я й фігури, розповідає дієтолог центру «Палітра харчування» Олена Музика.

DSC_6341

«Перераховані сезонні продукти, як і всі фрукти й овочі, містять в собі клітковину, що є дуже великим плюсом, тому що клітковина не всмоктується в нашому кишечнику, а виконує свого роду очисні функції – виводить токсини і канцерогени, а також зайвий жир і цукор, а це сприяє зниженню ваги. Саме сезонні фрукти та овочі, а не зимові голландські, містять максимум вітамінів, які зміцнюють імунітет, покращують обмінні процеси, що дуже важливо напередодні осінньо-зимового сезону», – каже Олена.

У який час краще їх їсти?

«Гарбуз, гриби і капусту можна включати в меню протягом усього дня, в тому числі і ввечері, на вечерю. Капуста містить досить багато кальцію, гарбуз – калію», – коментує дієтолог.

А от солодкі кавуни, дині, яблука Олена радить їсти в першій половині дня, враховуючи, що в них міститься багато фруктози, тобто, швидких вуглеводів, які швидко всмоктуються і піднімають рівень цукру в крові.

Кавуни містять магній, який сприяє нормалізації функції нервової системи і зумовлює сечогінну дію. Це стимулює видільну функції, перешкоджаючи відкладенню солей і утворення каменів у нирках.

Диня має в складі досить великий набір вітамінів і має властивість тамувати спрагу. Але вона може посилювати процеси бродіння і викликати відчуття «переповненості» кишечника. Тому, диню краще не поєднувати з іншими продуктами, а є окремо від усього.

Гриби містять багато білка, проте стати повноцінною заміною м’ясу або забезпечити потреби тих, що худнуть в білку не можуть. Білок грибів погано засвоюється через те, що укладений у хітинові оболонки. Можна обробляти гриби, наприклад, варити, сушити і потім подрібнювати, отримуючи порошок. У такому вигляді хітинова оболонка руйнується і білок стає більш доступний для засвоєння».

Схожі записи:

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок