В салі, як не дивно, є поживні речовини і корисні властивості. Перш ніж перераховувати їх, про всяк випадок, ще раз: сало – висококалорійний продукт, воно містить близько 770 ккал на 100 грамів. Тому вживати його вкрай обережно і в помірних кількостях.
Отже, сало. Сало багате жиророзчинними вітамінами AE і D, і, головне, воно не буває радіоактивним і не містить канцерогенів. У свинячому салі є арахідонова кислота, яка належить до ненасичених жирів і є однією з незамінних жирних кислот. Арахідонова кислота допомагає організму включити «імунну відповідь» при зустрічі з вірусами і бактеріями. Тому свиняче сало рекомендується включати в зимову дієту.
Сало містить і безліч інших цінних жирних кислот, які беруть участь у будівництві клітин організму, а також грають велику роль утворенні гормонів і обмін холестерину. Вони зв'язують і виводять з організму токсини. Причому, за змістом цих кислот, сало випереджає вершкове масло.
За даними інституту РАМН, 80% наших співгромадян відчувають дефіцит цієї речовини. А спортсменам, годуючим матерям, вагітним і курцям цей мікроелемент просто життєво необхідний. До речі, в часнику, який часто вживають разом з салом, теж міститься велика кількість селену.
Сало не псується при довгому зберіганні. У тривалих походах воно завжди було одним з головних джерел фізичних сил для мандрівників.
Дієтологи рекомендують їсти сало з салатом із сирих овочів, заправлених нерафінованою соняшниковою олією і натуральним оцтом (яблучним або виноградним), який є сильним антиоксидантом.