Цю зернобобову культуру важко назвати популярною серед наших співвітчизників, хоча останнім часом вона знаходить у нашій країні все нових поціновувачів. Сподіваюся, після цієї замітки нут спробуєте і ви. Продукт це не тільки поживний і здоровий, але і дуже смачний.
Нут їдять в країнах Близького Сходу та Північної Африки. Там з нього готують хумус, фалафель або перемелюють, отримуючи нутове борошно.
У нуті міститься 9 грамів білка на 100 гр. Це багато. Високий вміст білка робить продукт прекрасним замінником м'яса у вегетаріанській дієті. А ще нут багатий залізом, калієм, фосфором і вітамінами групи B. Однак гурманів більше приваблює не стільки поживна цінність нуту, скільки його приємний, злегка горіховий смак.
У наших краях нут використовують для приготування салатів, додають в супи, готують його як гарнір до м'ясних і рибних страв. Продукт чудово поєднується з оливковою олією, чебрецем, петрушкою, мускатним горіхом і багатьма іншими приправами.
Найпростіший спосіб приготувати смачний білковий салат з нутом:
Замочіть нут на ніч, потім відваріть його в киплячій воді протягом 2-3 хвилин.
Дрібно наріжте болгарський перець, помідори, червону цибулю, трохи часнику, петрушку, змішайте інгредієнти з вареним нутом. Додайте оливкову олію, винний оцет або лимонний сік. Приправте перцем. Вийшов прекрасний білковий салат.
Калорійність нуту на 100 гр продукту: 164 ккал.