Який же Новий рік без традиційного новорічного напою - шампанського? Шампанське давно стало невід'ємним атрибутом новорічного застілля, а келихи з цими іскристими бульбашками вином - головною прикрасою святкового столу. Але цей благородний напій вимагає грамотного звернення та дотримання певних правил.
Не поспішайте поміщати куплене шампанське в холодильник, так як вино в ньому може переохолодитися і ви не відчуєте повною мірою його смак. Ідеальне місце для шампанського - льох або, якщо такого немає, просто поставте пляшку з вином в темне прохолодне місце.
За півгодини до застілля шампанське слід помістити в відерце з холодною водою і льодом - в такому крижаному складі вино охолоне до ідеальних 5-9 градусів Цельсія. Елітні вина розливають по келихах протягом 2-3 хвилин після відкриття пляшки, заповнюючи келихи лише наполовину, це дозволить краще відчути смаковий букет шампанського.
Важливо подати до шампанського «правильні» келихи, завдяки особливій формі яких напій потрапляє в певні смакові зони. Келихи для шампанського мають бути абсолютно прозорими і легкими, з кришталю або тонкого скла.
Для сухого шампанського вина ідеально підходять келихи у формі флейти - «Флют» - довгасті і на високій ніжці. У келихах такої форми прекрасно сконцентрується неповторний аромат вина, а відчуття текстури шампанського посилюється при кожному новому ковтку.
Келихи форми «куп шампань», у вигляді чаші, підійдуть для дегустації солодких сортів шампанського. Вино з такого келиха слід пити дрібними ковтками, це дозволить відчути весь дивовижний смаковий букет.
Пухирці, якими прославилися ігристі вина, повинні не відволікати від приємних відчуттів при дегустації, а вносити свій внесок в одержуване задоволення. До речі, чим не помітніші і дрібніші бульбашки в шампанському, тим вища якість дегустованого виноа. З наступаючим! Будьте щасливі в Новому Році!