Питання чи можна їсти стару картоплю цікавить багатьох. Адже і викинути шкода, а й в їжу вживати страшно.
Головна небезпека, що зачаїлася в старому картоплі - соланін, який є досить сильним глюкоалкалоід. Це отруйна речовина, що приводить до захворювань органів травлення, сечовипускання, до головних болів, а в окремих, хоч і дуже рідкісних випадках - до смерті.
Звичайно ж, від вживання в їжу невеликої порції старої картоплі вмерти не можна, але от зіпсувати здоров'я цілком реально. Для летального результату потрібно з'їсти більше кілограма сирої дуже зеленої зіпсованої картоплі з шкіркою.
Соланін утворюється в зелених частинах, бутонах, плодах пасльонових (до них відноситься картопля, баклажани, помідори). Всі знають, що зелені помідори їсти не можна. Причина - вміст соланіну, рівень якого зменшується у міру дозрівання плодів.
У зелених баклажанах також багато цієї речовини, є воно і в сильно перестиглих і зіпсованих плодах.
У бульбах картоплі соланін знаходиться в дуже малих дозах, які, втім, збільшуються якщо картопля позеленів від дії світла і особливо - сонячних променів, якщо бульби старі і проросли, якщо їх неодноразово заморожували і розморожували.
Ознака соланіну: гіркуватий смак бульб. Також після вживання в їжу бульб з підвищеним вмістом соланіну дере в горлі. У критичних випадках можуть виникнути алергічні реакції і симптоми харчового отруєння.
Цікаво, що в дуже молодому недозрілі картоплі теж багато цієї отрути, тому краще купувати дозрілі бульби, шкірка яких не очищається від одного дотику.
Стару картоплю рекомендують чистити - таким чином ви зменшите вміст шкідливих речовин майже в два рази. Також картопля краще варити шматочками, а відвар злити.
Іронія полягає в тому, що вітаміни і мікроелементи теж містяться в шкірці і верхніх шарах бульб. Але краще старий і сильно зіпсований картопля викинути і не ризикувати здоров'ям.
Але і в молодих зрілих бульбах може таїтися небезпека у вигляді нітратів, шкідливих речовин, якими обробляли рослину від шкідників, спор грибків. Тому картоплю треба обов'язково дуже добре мити перед тим як очистити від шкірки.
Якщо ви збираєтеся приготувати картоплю з шкіркою, бульби потрібно дуже ретельно помити, використовуючи жорстку щітку або металевий скребок. Також радять замочити його в холодній воді на годину, після чого воду злити.