Кунжут: який він буває, користь і шкода кунжуту

0

Кунжут відноситься до роду трав’янистих однорічних рослин сімейства кунжутного або сезамову. Друга назва рослини сезам або сім-сім, відоме кожному з дитинства. І хто знає, може бути, під скарбами розбійників малися на увазі не золото і діаманти, а саме здоров’я і можливість отримати безсмертя?

kunzhut

Існує близько 35 видів кунжуту, які виростають в основному в Африці (субтропічній і тропічній). Рослина любить тепло і сама оптимальна температура для нього 25-30 °. Насіння дадуть сходи тільки в тому випадку якщо грунт прогріється до температури 18 °. Перші тридцять днів кунжут росте дуже повільно. Небезпеку становлять бур’яни, які легко можуть заглушити слабкі паростки. Довгасті плоди містять насіння. Вони-то і знайшли широке застосування в медицині, кулінарії та для отримання масла.

До цих пір не можна точно сказати, яка країна є батьківщиною кунжуту. Деякі вважають, що рослина вперше з’явилося в Південно-Західній Африці, а хтось схильний думати, що в Індії. У всякому разі, кунжут, який прижився на наших землях, називають індійським. Вважається, що саме він був окультурений людиною.

Який буває кунжут?

 

Насіння можуть бути білими, коричневими, чорними, червоними або жовтими. Все залежить від сорту. Вважається, що більш насичений колір є показником кращого аромату і якості.

Чорний кунжут

 

Усе насіння корисні, але існує думка, що саме чорний кунжут — одна з складових знаменитого еліксиру безсмертя. Чорний сезам насправді більш корисний. У східних країнах досі вважають, що саме він допоможе зберегти молодість і уникнути старості. І насправді чорні насіння є антиоксидантом самого вищого рівня. Крім корисних властивостей вони володіють ароматом більш сильним і приємним ніж всі інші.

 

Білий кунжут

 

Він менш корисний, ніж його темний брат, але зустрічається у продажу набагато частіше. Білий колір пояснюється тим, що насіння були піддані шліфовці виключно для того, щоб служити прикрасою в кондитерських виробах. Такі зерна відмінно підходять для приготування кунжутного молочка, яке виходить абсолютно білим. Однак для вживання в сирому вигляді найкраще звернути увагу на темні сорти.

kunzhut

Насправді насіння, які так приємні на смак, володіють незвичайними властивостями, з якими ХозОбоз готовий познайомити свого читача.
Корисні і лікувальні властивості кунжуту

Багатьом кунжутне насіння більше знайоме як приправа. Існує безліч різних версій, з якої причини стали вирощувати сезам. Можливо через приємних смакових якостей насіння, а може через їх поживної цінності та користі. Але, адже це і не так уже й важливо. Головне це те, що вже в давні часи люди знали і високо цінували кунжут за його відмінні якості. Навколо цього маленького насіння завжди було безліч таємниць і легенд. Так, стародавні ассірійці були твердо впевнені, що кунжутну вино пили самі боги, перед тим як створити світ. Єгиптяни і народи Стародавнього Китаю вважали сезам найкориснішою з спецій. А в Стародавньому Вавілоні він був символом безсмертя. Звичайно, вічне життя ця рослина навряд чи забезпечить, але продовжить молодість і зміцнить здоров’я обов’язково.

Навіть сам великий Авіценна не обійшов увагою цю рослину. У його стародавніх працях можна знайти властивості, якими він наділяв кунжут. Як лікар він вважав:

  •     Кунжут має здатність розсмоктувати деякі види пухлин.
  •     Пов’язка, просочена кунжутним і рожевим маслом, допоможе полегшити дуже сильний головний біль.
  •     Регулярне вживання сезаму допоможе зробити голос звучним і чистим.
  •     Відвар позбавить від відрижки.
  •     Кунжут, включений в раціон, прискорить процес відновлення організму при серйозних фізичних навантаженнях, допоможе нейтралізувати наслідки стресу.


Складно сказати, наскільки дієві поради Авіценни. Проте, ймовірно, і в них є частка правди. В кунжуті міститься цинк, залізо, магній, фосфор, вітаміни B і Е, а також значна порція кальцію, і, звичайно ж, великий вміст білків, вітаміну С і амінокислот. Є також фітин. Це речовина, яка сприяє відновленню балансу між мінералами і бета-ситостерин, що, в свою чергу, допомагає знизити рівень холестерину в крові. Кунжуту віддають перевагу і ті, хто займається йогою.

 


Олія насіння кунжуту

У перекладі з латинської мови ця назва означає «масляне рослина». Масло становить 55%, а це солідна частка. Масло кунжуту містить гліцериди олеїнової (до 40%), ліноленової (до 52%), стеаринової, пальмітинової кислот та інші жирні кислоти. Отримане холодним пресуванням воно може довго зберігати не тільки корисні речовини, але і приємний ароматний смак. Готове масло зберігає свої корисні властивості близько восьми років.

kunzhut

Взагалі якщо оцінити корисність рослинних масел, то кунжутну олію займає почесне третє місце після лідируючих мигдального та фісташкового масел. Безперечною перевагою є і його доступна ціна. У медицині масло з кунжуту теж знайшло широке застосування як основа для виготовлення жиророзчинних препаратів, які вводять в організм за допомогою ін’єкцій. Воно також входить до складу масляних емульсій, пластирів і мазей. Крім того, сезамову масло рекомендують для прийому всередину при лікуванні есенціальної тромбопенії, тромбопеніческій пурпури і геморагічних діатезів. Масло сприяє поліпшенню згортання крові і підвищує число тромбоцитів в ній. Найкращі сорти кунжутного масла іноді використовують замість мигдального та оливкової олій.

Застосування куежутного масла у вигляді клізм дає легкий проносний ефект. Масло рекомендується при запорах або розладі шлунка.

Сезамову масло можна застосовувати для зміцнення зубів і ясен. Цей захід є не тільки оздоровчої, але і профілактичною при пародонтозі, інфекціях ротової порожнини і карієсі. Масло відмінно загоює тріщини, ранки, опіки, заспокоює біль. Маска з масла зробить волосся блискучим і здоровими, захистить їх від негативного впливу морської і хлорованої води. Шкіра після процедури стане гладкою і сяючою. Магній, що входить до складу кунжуту, має заспокійливу дію, розслаблює м’язи тіла і обличчя. Тому кунжутная маска не тільки дасть шкірі додатковий заряд енергії та молодості, але і свіжий рум’янець на щоках. Крім того це масло є одним з небагатьох продуктів, які мають властивість поглинати ультрафіолетові випромінювання. Завдяки цьому його часто використовують у виробництві сонцезахисної косметики. Зараз все більше виробників косметики для волосся використовують як основу саме масло кунжуту для виготовлення мусів, масок, кондиціонерів і шампунів.

До корисних властивостей кунжуту можна віднести ще одне. Він є головним джерелом вапна в організмі людини. Доведено, що вживання в їжу щодня хоча б десяти грам кунжуту здатне заповнити необхідну кількість цієї речовини.

Всього лише трохи олії в день здатне полегшити дихання при бронхіальній астмі, сухому кашлі або задишки. Воно нейтралізує підвищену кислотність шлункового соку і кислотність крові, допомагає організму відновитися при виснаженні, зміцнює здоров’я. Застосовується як ефективне глистогінний засіб.

Масло застосовують в основному всередину. Воно має трохи специфічний присмак, через який подобається далеко не всім. У суміші з лляним і маковим маслами, кунжут виступає і як сильний афродизіак. Така дія поширюється і на чоловіків, і на жінок в рівній мірі. Кунжутну олію знайшло широке застосування в такому виді спорту як бодібілдинг. Воно сприяє збільшенню м’язової маси.

Масло рекомендують застосовувати при порушенні обмінних процесів в організмі, хворобах суглобів, гіперфункції щитовидної залози і кишкових кольках. Воно надає позитивний ефект при запаленні жовчного міхура, каменях у нирках, недокрів’ї та внутрішніх кровотечах.

За своїми властивостями масло з кунжуту дуже нагадує оливкову. На жаль, при такій великій кількості корисних властивостей в кунжуті немає вітаміну, а вітамін Е присутній зовсім в невеликій кількості. Проте значна кількість інших корисних елементів з лишком це компенсує.

 


Насіння кунжуту

 

І хоча кунжут в основному вирощують заради олії, насіння теж знайшли своє застосування. Точно відомо, що в середньовіччі люди, які дбали про стан свого здоров’я, щодня розжовували одну чайну ложечку кунжуту. Вважалося, що це дуже корисно, особливо для жінок. Насіння сприяють посиленому відтоку крові під час менструації. Доведено, що сезам значно знижує ризик виникнення мастопатії або інших небажаних запалень молочних залоз. Компрес з подрібненого насіння допомагає при маститі. Відвар з кунжутного насіння використовують як примочок при геморої. Одна столова ложка перемелених насіння до їжі допоможе вивести з організму токсини і скинути кілька зайвих кілограмів.

Вітамін Е сприяє омолодженню організму, а фосфор і цинк допоможуть в профілактиці остеопорозу. Регулярне вживання кунжутного насіння покращує функцію кишечника, тим самим запобігаючи захворювання травної системи.

Важлива умова ефективності цього продукту це ретельне пережовування. Тільки тоді кунжут віддасть всі свої корисні властивості. На жаль, насіння дуже швидко псуються і стають гіркими з-за високого вмісту в них масла. Тому зберігати їх слід в темному місці, добре просушити попередньо і не запасатися надовго. Саме з цієї причини їх переробляють в масло, яке може зберігатися довгий час.

 


Листя кунжуту

 

Кунжутні листя використовуються набагато рідше, ніж насіння. Свіжі листочки подають з овочами з різними соусами або обсмажують в клярі. Крім того, в них загортають рис і овочі, і виходить щось на кшталт японського сусі. Квашені листя сезаму додають в тушковане м’ясо, причому робити це слід в самому кінці приготування, щоб вони не втратили свій аромат. Відвар з листя кунжуту додасть гладкість волоссю, позбавить шкіру голови від екземи та лупи. Волосся стануть густіше, посилиться їх зростання.

У деяких країнах листя є поширеним продуктом і дуже цінуються завдяки таким властивостям як:

  •     Високий вміст мінеральних елементів так необхідних для здоров’я людини.
  •     Вони мають сильний приємний горіховий запах.
  •     Страви, приготовані з використанням сезамову листя, мають не тільки екзотичний смак, але і незвичайний вид, який зможе вразити будь вибагливого гостя.

 

На жаль, листя кунжуту не так легко знайти в магазинах нашої країни.

 


Вживання кунжуту

 

Насіння сезаму часто можна зустріти як прекрасне доповнення до випічки і для приготування козинаків. Масло теж знайшло широке застосування. Все це, безсумнівно, пов’язане з корисними речовинами, які в ньому містяться. Сезам відмінно поєднується практично з будь-якими продуктами. А для того щоб його аромат став більш яскравим і насиченим перед тим як додати кунжут в їжу слід його трохи прожарити на сковорідці. Меленими зернами можна посипати кашу, салат або суші. З кунжуту роблять пасту тахині (тахін, тхина, муха), яка користується успіхом у східній кухні. Її подають до великої кількості страв.

В арабській кулінарії тахині це підлива для самих різних блюд, а на Кіпрі з цією пастою печуть пиріжки.

Японці солоним насінням посипають рис, а Африканці вважають кунжут основним інгредієнтом для приготування супів. В Індії сезам — відмінна приправа для салатів, а в Південно-Східній Азії це основа для приготування хрустких цукерок. У Франції та Італії з насінням випікають духмяний хліб, який користується великим попитом. Американці віддають перевагу піч з кунжутом печиво і вафлі, які можуть бути як солоними, так і солодкими.

На жаль, корисні властивості сезаму в слов’янських країнах не користуються великим попитом і тому насіння в основному використовують для приготування такого ласощі як халва або як посипання для батонів, булочок або хлібців. ХозОбоз пропонує оригінальні рішення по використанню цього продукту.

 


Кунжут дітям

 

Використання в дитячому раціоні кунжуту, безсумнівно, принесе велику користь завдяки великій кількості корисних для зростаючого організму речовин. Половина склянки зерен містить в три рази більше кальцію, ніж така ж кількість молока. Складові речовини допомагають захистити печінку і нормалізувати тиск. Найкориснішим вважається масло саме холодного віджиму. Добова норма для дитини становить одна чайна ложка масла. Хоча якихось строгих обмежень щодо вживання не існує, адже кунжут зовсім не викликає алергії. Проте останнім часом можна зустріти прояв алергічних реакцій на кунжут або, можливо, на продукти з якими він готується (арахіс, фундук, кешью). У будь-якому випадку головне — це почуття міри. Сезамову масло — дуже гарне антибактеріальний засіб для нігтів і шкіри. Крім того, воно має зігріваючий ефект. Недарма в Індії новонародженим робиться десятихвилинний масаж з використанням олії з кунжуту. Науково доведено, що діти при цьому активніше розвиваються, ніж їх однолітки, набагато рідше хворіють і мають міцний спокійний сон.

 


Чи можна годуючим?

 

Кунжут при грудному вигодовуванні є не тільки можна, але навіть потрібно. Він значно знижує ризик виникнення мастопатії. Крім того, сезам допомагає впоратися з запорами, які часто виникають саме після пологів. А вітаміни і мікроелементи будуть корисні як мамі, так і новонародженому.

 


Кунжут для вагітних

 

У стародавні часи жінки обов’язково з’їдали жменю насіння в день. Крім всіх позитивних властивостей кунжут підсилює відтік крові під час місячних. Саме це властивість, яка так цінується в звичайному житті, може стати небезпечним під час вагітності. З одного боку високий вміст кальцію сприяє правильному формуванню кісткової системи майбутнього малюка, а з іншого — провокує загрозу викидня. Тому кунжут при вагітності все-таки неприпустимий як би не хотілося.

 


Кунжут протипоказання

 

Проте слід розуміти, що навіть при такій кількості достоїнств кунжут має якості, які можуть завдати шкоди організму. Ось на що слід звернути увагу:

  •     При вживанні зерен в сирому вигляді на порожній шлунок вони можуть спровокувати нудоту і навіть блювоту. Відбувається це тому, що слизова шлунка дуже сприйнятлива до цього продукту.
  •     Індивідуальна непереносимість.
  •     Враховуючи, що сезам покращує згортання крові, його ні в якому разі не можна вживати людям з тромбоутворення і тромбозами, щоб не погіршити перебіг захворювання.
  •     Від кунжуту слід відмовитися і тим, хто страждає на сечокам’яну хворобу.
  •     Сезам — висококалорійний продукт і тому протипоказаний тим, хто дотримується різних дієт.


Як видно протипоказань не так вже й багато і все-таки їх слід взяти до уваги, щоб корисний продукт не став причиною серйозних проблем зі здоров’ям.

Останнім часом все більше і більше людей звертають свою увагу на їжу, яка не тільки має відмінні смакові якості, але і володіє лікувальними і профілактичними властивостями. Тому всі перераховані позитивні властивості кунжуту повинні обов’язково зацікавити будь-якої людини, для кого не байдуже власне здоров’я. І зовсім не обов’язково відразу бігти і купувати цілий мішок кунжуту, але побалувати себе ложечкою масла або ароматною булочкою цілком можливо.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок