Ізюм: корисні властивості, сорти родзинок і протипоказання

0

Ізюм, як багатьом відомо, є нічим іншим, як сушеним виноградом. Цей продукт став відомий ще п’ять з половиною тисяч років тому. Серед усіх відомих сухофруктів родзинки можна назвати самим популярним, доступним і загальновживаним.

izyum

У російську мову слово родзинки прийшло з тюркської мови, як неважко здогадатися, в перекладі це слово означає «виноград». Зібраний дозрілий виноград сушать на спекотному сонці протягом двох або трохи більше тижнів. На цей термін впливають погодні умови, тому родзинки проводиться тільки в тих регіонах, де можлива сушка на спекотному сонці протягом декількох тижнів. Дощів при цьому йти не повинно. Сушка проводиться в спеціальних місцях. У наш час весь сушений виноград називають родзинками, але це не зовсім правильно. Історично родзинками мав право називатися тільки висушений виноград з кісточкою. А без кісточки повинен був називатися кишмиш. Властивості свіжого і сушеного винограду трохи різняться, але при правильній сушці в родзинках зберігається 75-80% вітамінів і до 100% мікроелементів.

Чорний родзинки вважається корисніше світлого. Червоний родзинки, одержуваний з рожевого винограду зустрічається рідко і за змістом корисних властивостей поступається темному, але перевершує світлий.

izyum

Для виготовлення родзинок підходить не будь-який сорт винограду, а лише той, у якого тонка шкірка і м’ясиста м’якоть. До регіонів, в яких природні умови дозволяють вирощувати підходящі для виготовлення родзинок сорти винограду, можна віднести практично всі країни Середньої Азії, Іран, Індію, Туреччину, штат Каліфорнія в Північній Америці. Зазвичай жителі цих країн добре володіють технологіями правильного сушіння родзинок.

Хороший родзинки при приготуванні втрачає до 80% вологи, для виготовлення 1 кг родзинок потрібно не менше 4-5 кг винограду.

 


Корисні властивості родзинок

 

Про різні корисні властивості родзинок можна говорити майже нескінченно, а його чарівні якості відомі людям з незапам’ятних часів. Причому, властивості свіжого винограду разюче відрізняються від таких же властивостей сушеного, і про це лікарі знали з глибокої давнини. Ізюм давно зайняв своє гідне місце в народній медицині.

Цей продукт чудово підходить для зміцнення нервової системи, може застосовуватися в якості заспокійливого засобу. Цією властивістю родзинки зобов’язаний містяться в ньому ніацину (нікотинової кислоти), а також вітамінів групи В (В1, В2 і В5), самим позитивним чином впливає на стан нервової системи. Ізюм здатний знімати гнів і дратівливість, надавати седативну дію, покращуючи сон, він показаний легкозбудливою людям.

Ізюм незамінний для зміцнення роботи серцево-судинної системи, неймовірно багатий калієм, який активізує серцеву м’язову роботу, тому лікарі часто рекомендують сердечникам вживати і сам родзинки, і гарячий або холодний відвар з нього. Добре допомагає при гіпертонії. Настій родзинок рекомендують пити вранці і ввечері курсами протягом місяця навесні і восени.

Він добре допомагає при захворюваннях легенів. Його застосовують при кашлі і бронхіті, він сприяє переходу кашлю від сухого і жорсткого до вологого і м’якого. Його також використовують при нежиті і болю в горлі, особливо допомагають відвари з родзинок з цибулею. Ізюм містить бор, і за рахунок цього пригнічує розвиток остеопорозу у літніх людей.

izyum

Його застосовують активно використовують при захворюваннях сечового міхура і нирок, родзинки володіє сильним сечогінним ефектом. Крім цього допомагає при ряді проблем з шлунково-кишковим трактом. Ізюм має м’який жовчогінну дію, його здавна застосовували як засіб боротьби з запорами, а ягоди з кісточками допомагають при дизентерії. У складі родзинок знаходиться речовина аргінін, що робить його корисним для чоловічого здоров’я.

Користь родзинок виражається навіть у тому, що він здатний лікувати лишай. Розрізані навпіл ягоди прикладають до уражених ділянок. Те, що родзинки настільки корисний пояснюється вмістом у ньому величезної кількості вітамінів, мінеральних солей металів і органічних кислот. Ізюм багатий антиоксидантами. Як показали останні дослідження вчених, за рахунок своєї здатності пригнічувати ріст бактерій родзинки допомагає навіть при стоматологічних захворюваннях і благотворно позначається на стані не тільки ясен, але і зубів. Ізюм володіє сильним антибактеріальним ефектом завдяки олеанолевая кислоті, що входить до його складу. Він застосовується при анемії, особливо темні його сорти, які багаті вмістом заліза.

Вміст глюкози і фруктози в ньому в цілих 8 разів перевищує вміст аналогічних речовин в ягоді свіжою. Ізюм з кісточкою більш корисний, ніж без неї. Думка фітотерапевтів з приводу сухофруктів можна звести до наступного: речовини, що містяться в продукті, з якого вилучена волога, стають в ньому більш концентрованими, тому при їх вживанні важлива обережність і міра.

 


Види родзинок

 

Незважаючи на те, що на ринку останнім часом можна зустріти самі різні назви родзинок, основні видів як було чотири, так і залишається. Така класифікація склалися ще 2500 років тому, і з тих пір (на щастя чи ні), на жаль, нічого не змінилося. Ось як вона виглядає:

  •     родзинки без кісточок світлий;
  •     родзинки темний без кісточки;
  •     родзинки світло-оливковий з однією кісточкою;
  •     родзинки великий (з двома-трьома кісточками).


Тепер розглянемо всі ці види детальніше.

 


Ізюм без кісточок світлий

Це дрібний родзинки, який роблять з винограду сортів кишмиш зеленого або білого (як його ще називають сірого) кольору. Інші назва цього сорту — сабза, соягі, Бедонія зустрічаються в торговельній термінології і позначають методи його сушіння. Наприклад, соягі отримують методом сушіння в тіні, для цього потрібні спеціальні приміщення. Сорт Бедонія отримують звичайної сушінням на сонці без будь-якої обробки. Для отримання сорти сабза виноград спочатку обваривают в лужному розчині, а потім сушать на відкритому сонці.

У родзинках білому міститься дуже велика кількість цукру. Такий продукт дуже корисний тим, у кого ослаблене здоров’я. Його споживання благотворно позначається на зміцненні імунітету. Він також надає пом’якшувальну дію на кишечник, працюючи, як щадне проносне. Його широко застосовують для випічки і приготування кондитерських виробів.

 


Темний родзинки, він же чорний родзинки без кісточок

 

Цей сорт родзинок отримують з винограду темних сортів зовсім без кісточок. На вигляд він темно-бордового або темно-синього кольору. Такий родзинки, в свою чергу, ділиться на дуже і не дуже солодкий, трохи сухуватий. Раніше його часто іменували «корінка». За аналогією з попереднім видом темний або чорний родзинки має й інші назви — Шагани, Авлон, герміан. Сушінням на сонці без будь-якої обробки отримують Шагани. Авлон отримують сушінням на пекучому сонці з насінням різних сортів, не роблячи додаткової обробки. Для отримання сорти герміан використовують найкращі ізюмні сорти винограду, але перед сушкою на сонці їх обваривают в лугу.

Темний або чорний родзинки, безумовно, тримає пальму першості за вмістом у ньому корисних властивостей. У ньому міститься багато заліза, він корисний при анемії. Також він благотворно впливає на стан нервової системи. Темний родзинки багатий антиоксидантами. Його, як і білий, широко застосовується в різній кулінарії і солодкої випічки. При термічній обробці він ніби розкривається, віддаючи свій специфічний мускусний аромат.

Червоний родзинки отримують з рожевих сортів винограду. Цей рідкісний вид родзинок, його нечасто зустрінеш на прилавках. Він займає проміжну позицію між світлим і чорним родзинками.

 


Ізюм світло-оливковий з однією кісточкою

 

Це родзинки середньої величини. Його можна назвати класичним видом родзинок. Такий сорт найчастіше можна було купити на прилавках радянських магазинів. Ізюм з кісточкою вважається більш корисним і насиченим, ніж без кісточки. На сході навіть говорять, що позбавити фрукт або ягоду кісточки — все одно, що позбавити його душі.

Він хороший не тільки для виробів кондитерських, але і для різних м’ясних страв, плову, фарширування птиці. Часто в кулінарії його поєднують з урюком або чорносливом. Ідеальний для компотів.

 


Ізюм великий з двома-трьома кісточками

 

Цей сорт родзинок самий великий, м’ясистий і дуже солодкий. Його готують з винограду «дамський пальчик» або й герміан. Він має бурштиновий, дуже гарний колір, за це властивість його іноді називають бурштиновий родзинки. Він дуже апетитно виглядає. Його можна подрібнювати і без кісточок використовувати для випічки або приготування сирних виробів. З кісточками його застосовують для компотів, морсів, квасу. Після варіння він зберігає свій багатий смак і насичений колір. Ця властивість також знайшло широке застосування в кулінарії.

 


Технологія виробництва родзинок

 

Сушка винограду відбувається на спекотному сонці, під впливом прямих променів. Щоб поліпшити якість продукту, перед сушінням його нерідко на всього на кілька секунди опускають в розчин киплячий лугу.

У Каліфорнії зібраний урожай розкладають по лотках, навіщо які розміщують між виноградними рядами. Там він сушиться без впливу сонячного світла протягом декількох, зазвичай двох-трьох тижнів, після цього частково висушений ізюм поміщають в невисокі ящики. У них він деякий час досушивается. Потім родзинки відправляється на завод, де проходить всі процеси з передпродажної підготовки. З нього видаляються сміття і гілочки, промивають, сушать ще один раз і обробляють розчинами. Після цього знову сушать, щоб випарувалася залишилася волога, а потім, після всіх цих маніпуляцій, фасують в різну тару. Процес повністю автоматизований за допомогою машин, а працівники тільки контролюють його на всіх стадіях. Далі родзинки йде в продаж.

 


Хімічна обробка родзинок

 

Існує три способи сушіння родзинок. Два природним шляхом: один на сонці, другий — в тіні, причому другий спосіб краще, оскільки висушений на сонці родзинки виходить більш твердим. Третій спосіб — з хімічною або температурної обробкою.

На превеликий жаль, родзинки отриманий третім способом, на прилавках попадається частіше в силу цілком зрозуміла причина. У нього більш привабливий вигляд, він не схильний псування шкідниками і тривало зберігається. Хороший родзинки виглядає блякло в порівнянні з хімічно обробленим, так як свій природний колір після сушіння не зберігає жодна ягода. Якщо ви бачите у продажу родзинки бурштинового кольору, це може бути продукт обкурений сірчистим газом і підфарбований барвниками.

Правильно висушений темні родзинки має невеликий наліт, світлий виглядає світло-коричневим. Якщо ви бачите родзинки рівномірно жовтого кольору, то це оброблений продукт. Ще одна ознака хорошої якості: якщо родзинки підкинути, то при падінні ягідки будуть видавати звук, подібний звуку від падаючих каменів.

Обкурювання сірчистим ангідридом застосовують, щоб вбити бактерії і захистити від шкідників. Від копчення в сірчистому газі ягоди стають блискучими, золотистими і як би прозорими. Думки фахівців про шкоду такої обробки розходяться, одні кажуть, що у хімікат присутній в них в такому незначному кількості, що абсолютно не шкодить організму, інші — що це речовина подразнює слизову шлунка і ШКТ.

Для додання додаткового блиску родзинки можуть змащувати жиром або гліцерином. Висушені звичайним чином ягоди матові і не блищать. Ізюм перед вживанням краще замочити, через деякий час злити воду і ще раз добре промити не надто гарячою водою, так як крутий окріп зруйнує більшість вітамінів. При варінні компотів сірчиста кислота випаровується.

Буває, що недобросовісні виробники використовують для сушки бензинові або газові пальники і навіть паяльні лампи. Ягоди розкладаються на сітці і таким чином сушаться. Мало того, що вони поглинуть шкідливі канцерогенні речовини, так ще й матимуть неприємний присмак, натуральний же аромат при такій обробці взагалі пропаде. Така сушка повинна проводитися з використанням системи фільтрів, що часто ігнорується.

Також застосовується сушка в тунельної печі, зокрема Іран і Молдова розташовують такими установками. За спеціальним тунелем з нагрівальними елементами рухається конвеєр з ягодами. Чим буде корисний родзинки після такої сушки — велике питання. Якщо ягоди зібрали раніше, ніж вони визріли, то шкірка у них буде твердою і природним чином вони не висохнуть. Тоді їх занурюють у розчин нехарчової соди, шкірка розтріскується, і процес сушіння йде швидше. Але при такій обробці втрачається частина соку (а разом з ним корисних речовин) і проникають бактерії. Зовнішній вигляд від цього теж страждає.

 


Вживання родзинок

 

Ізюм показаний і корисний для переважної більшості людей. Він гарний на смак, в ньому немислиму кількість вітамінів і мікроелементів, необхідних нашому організму. Ізюм можна їсти просто так, можна робити відвари, настої і компоти, змішувати з іншими продуктами. Ізюм широко застосовують в кулінарії. Він хороший і у випічці, і сирних виробах. Його додають при приготуванні м’яса і птиці. На сході є ціла культура споживання сухофруктів.

Але, треба пам’ятати, що родзинки калорійний, і в ньому всі речовини знаходяться в концентрованому вигляді, тому є його слід в невеликих кількостях.

 


Протипоказання родзинок

 

Є у родзинок і протипоказання. Його потрібно з обережністю споживати людям з цукровим діабетом, всього кілька ягід на день, попередньо недовго проваривши, щоб знизити в ньому кількість цукру. Тим у кого є виразка шлунка або дванадцятипалої кишки краще виключити родзинки з раціону. Те ж саме стосується і хворих ентероколітом, активною формою туберкульозу та гострою серцевою недостатністю. Ще одним протипоказанням є виразки в порожнині рота. У всіх перерахованих випадках від родзинок буде тільки шкоду. Людям з ожирінням не варто захоплюватися цим продуктом в силу високої калорійності родзинок. Не будемо забувати, що родзинки можуть підфарбовувати харчовими барвниками, тому алергікам також слід бути обережними. Взагалі краще вибирати не дуже пріглядний на вигляд родзинки, більше шансів, що його нічим не обробляли.

 


Ізюм дітям

 

Дітям можна починати вводити в раціон сухофрукти починаючи з однорічного віку. Оскільки родзинки багатий клітковиною і залізом, то він стане хорошим засобом профілактики анемії. Кальцій і бор допоможе у зміцненні кісток. Згадаймо також, що родзинки підвищує імунітет, в ньому багато антиоксидантів, тому він особливо показаний ослабленим діткам. Взагалі в ньому таку кількість потрібних організму мінеральних солей та мікроелементів, що якщо немає індивідуальної нестерпності, то від його споживання буде тільки користь. Його можна додавати в різні страви, наприклад, в запіканки, кекси, каші, варити з нього компоти. Головне перед додаванням в страви його добре промити і дати відстоятися 15 хвилин у воді, яку після злити і знову добре промити ягоди. Якщо дитина нервово порушимо і часто плаче, родзинки допоможе заспокоїти його нервову систему і сприятиме хорошому сну.

Відвар родзинок допомагає зняти високу температуру і заповнює втрачену при потінні рідину в організмі. Настій родзинок непогано бореться з кашлем і бронхітом. А в поєднанні з цибулею настій приймають при болю в горлі і нежиті.

 


Ізюм годуючим мамам і вагітним

 

Ізюм виключно корисний для вагітних жінок. Темні сорти здатні заповнювати дефіцит заліза, що показано при анемії, яка часто супроводжує вагітних. Не менш корисний і калій, у великій кількості міститься в цих ягодах. Оскільки родзинки містить ще й багато кальцію, то він стає просто незамінним продуктом в цей період життя жінки. Додатковим плюсом є те, що на відміну від натурального винограду, ця ягода не створює підвищеного вмісту газів у кишечнику.

Не менш корисний родзинки і годуючим мамам. Він здатний підсилити лактацію, особливо, якщо в поєднанні з якими-небудь горішками. Але, при годуванні груддю до вживання родзинок потрібно підходити з обережністю і стежити за реакцією дитини на введений продукт.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок