Перша весняна зелень — користь чи шкода?

0

Навесні все прилавки магазинів і ринків завалені зеленню, але давайте розберемося наскільки корисно вживати першу зелень. Продавці завжди проявляли чудеса дотепності що б залучити більше клієнтів: «Чоловіки, беріть петрушку, вам корисно», «Цибулька вітамінів пучок», «черемша до салату хороша».

200369

Невже і справді страви з першою зеленню настільки корисні?


Березень — початок зелені

Березнева зелень — це перше джерело натуральних вітамінів, який дарує нам природа. Оскільки до весни наші внутрішні запаси вітамінів вичерпуються, то в боротьбі з сезонним авітамінозом зелень буде просто незамінними ліками. Найбільше в зелені вітаміну С, головного помічника імунітету, його дефіцит при весняному авітамінозі найбільш виражений, а також фолієвої кислоти, яка перешкоджає утворенню дефектних сперматозоїдів і знижує ризик народження дітей із хромосомними аномаліями. Звичайно, хтось скаже, навіщо їсти зелень, якщо повний набір вітамінів можна дістати з таблеток. Однак не варто помилятися на цей рахунок.

Штучні вітаміни сприймаються організмом як чужорідний продукт, через що можуть руйнуватися, а також перевантажувати роботою печінку.

Зелень може таїти небезпеку, оскільки це рослини тепличні, в них може бути багато пестицидів і нітратів, які здатні викликати отруєння організму.

Ідеальний варіант упевнитися в безпеці й товарів — попросити довідку лабораторії ветеринарносанітарної експертизи. У цій довідці повинні бути вказані і вміст нітратів, і термін реалізації продуктів, а також прізвище продавця і дата перевірки.

Якщо дані довідки не викликають побоювань, зелень можна сміливо брати.


Як готувати першу зелень

Найкраще зелень йде в салатах. Так і вітаміни засвоюються краще, і смачніше виходить. Але щоб убезпечити себе від нітратів, використовуйте три хитрості:

Приготуванням салату замочіть на годину зелень у воді: вона «витягне» нітрати.
Додавайте в салати 1-2 ст. л. лимонної кислоти, добре її перемішавши. Кислота блокує їх розмноження нітробактерій.
З’їдайте свіжі салати відразу після приготування при зберіганні в холодильнику з нітратів може утворитися нітрит, а ця отрута страшніша нітратів.

Корисні властивості першої зелені


петрушка

Вітаміни: С — в 50 г (середній пучок петрушки) міститься добова норма цього вітаміну.

Фолієва кислота в пучку 50 г міститься чверть добової норми цього вітаміну.

мікроелементи

Кальцій і фосфор — зміцнюють кістки, збільшують силу м’язів. Особливо корисні посту: пісна їжа бідна цими мікроелементами.

Магній — заспокоює нерви, знімає безсоння і порушення серцевого ритму.
Залізо — незамінний елемент для всіх, хто страждає анемією.
Цинк — підвищує чоловіче бажання, тому збільшує вироблення насіння.
Фтор — перешкоджає появі карієсу.
Селен — має протиракову дію.

Біологічно активні речовини

Флавоноїди: мають виражену антиоксидантну, тобто омолоджуючий ефект, який пов’язаний з прискореним виведенням чужорідних речовин з організму, призупиненням розвитку ракових пухлин і атеросклерозу.

Інулін: знижує рівень цукру, через що петрушка корисна діабетикам.

Протипоказання: немає.


кріп

Вітаміни: С — в середньому пучку міститься близько 2/3 добової норми цього вітаміну.

Фолієва кислота в 100 г міститься близько 1/5 добової норми цього вітаміну.

мікроелементи

Кальцій і фосфор — зміцнюють кістки, збільшують силу м’язів. Особливо корисні посту: пісна їжа бідна цими мікроелементами.

Магній — заспокоює нерви, знімає безсоння і порушення серцевого ритму.

Протипоказання: немає.


черемша

Вітаміни: С — як в кропі.

Фолієва кислота — як у кропі.

Біологічно активні речовини

Фітонциди рослинні антибіотики. Завдяки ним черемша корисна при застудах.

Екстрактивні речовини — збуджують травлення.

Протипоказання: не можна при панкреатитах, холециститах, гепатитах, запаленнях шлунку і кишечника через збудливої ​​дії на травлення.


шпинат

Вітаміни: С — 55

Фолієва кислота в середньому пучку міститься 1/3 добової потреби цього вітаміну

мікроелементи

Залізо — незамінний елемент для всіх, хто страждає анемією.

Біологічно активні речовини

Лютеїн: витаминоподобное речовина, яка покращує зір і має помірну антиоксидантну активність.

Протипоказання: ті ж, що і у черемші.


цибуля зелена

Вітаміни: С — в середньому пучку (100 г) міститься добова норма цього вітаміну.

Біологічно активні речовини

Флавоноїди, аллицин і бетаситостерин: усі мають антиоксидантну та активністю і протівоатеросклерозним дією, тому лук дуже корисний всім, у кого хворе серце і судини.

Зелена цибуля як і ріпчасту цибулю дуже корисний чоловічому організму. Він є природним афродизіаком для чоловіків, що допоможе «зміцнити» ваші стосунки з коханою дівчиною.

Протипоказання: ті ж, що і у черемші.


салат

Вітаміни: С — в 100 г міститься 1/5 добової норми цього вітаміну

Фолієва кислота як в шпинаті

Протипоказання: ті ж, що і у черемші, а також салат не можна людям з оксалатних камінням у нирках або зі схильністю до їх утворення. Її можна запідозрити у себе, якщо оксалатних камені були у батьків і якщо у ваших аналізах сечі раніше виявляли соліоксалати.

Зверніть увагу! Добова потреба у вітаміні С = близько 80 мг; вітаміні А = близько 1000 мг; фолієвої кислоті = 200 мкг

І пам’ятайте — головне відчувати норму, не варто налягати після зимової сплячки на зелень у великих кількостях, організму на користь це не піде. У всьому повинна бути міра. Пучок зелені доданий в салат — це саме там норма, яка потрібна чоловічому організму.

 

Схожі записи:

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок