Болісні головні болі здатні звести з розуму. Знизити ризик їх появи дозволяє грамотно підібраний раціон харчування. Про те , що являє собою дієта при мігрені , ми і пропонуємо вам дізнатися .
Інформація про захворювання
Мігренню іменується неврологічне захворювання , основним симптомом якого є регулярні або епізодичні напади болісної головного болю (найчастіше - односторонньої ) . При цьому відсутні будь сприятливі фактори , такі як травма голови , пухлина мозку , інсульт , глаукома , різка зміна внутрішньочерепного тиску , перенапруження .
Напади головного болю часто супроводжуються неможливістю переносити гучні звуки і яскраве світло , а також блювотою і нудотою. Розвитку мігрені сприяє спазм судин з подальшим їх надмірною розширенням і появою запального набряку.
Продукти- провокатори
Основними речовинами , що провокують напади мігрені , є тирамін , гістамін і нітрати.
Тирамін при мігрені
Тирамін - речовину, що утворюється з амінокислоти , що міститься в молекулах білка. Процентний вміст тираміну збільшується при тривалому зберіганні або термічній обробці продуктів.
Під заборону потрапляють :
• Ферментовані соєві продукти ( тофу , соєве паста)
• Чорні боби , перезріла квасоля
• Сир
• Копчена , солона , ферментована , сушена чи маринована риба
• Риба , оброблена для довгого зберігання
• Несвіжі продукти
• Наваристі м'ясні , грибні , рибні бульйони
• Ковбасні вироби (ковбаса , сосиски , салямі , сардельки )
Гістамін при мігрені
Гістамін - речовина, присутня в організмі людини. Активне вивільнення починається при опіках , алергії , обмороженні . Також гістамін може бути присутнім в деяких продуктах ( як приклад можна привести пиво і червоне вино) . Виключити з раціону варто будь-які продукти , що викликають індивідуальну алергічну реакцію.
Нітрати при мігрені
Нітрати додають у продукти в якості барвників та консервантів. Нітродобавкі присутні в ковбасних виробах , шпротах , копченої риби , консервованої оселедця , твердих сирах .
Дієта при мігрені
В основі раціону повинні знаходитися наступні продукти:
• Морська риба
• Насіння льону
• Соєва , оливкова , кукурудзяна олія
• Нешліфований (буре ) рис
• Сухофрукти
• Морські водорості
• Пшеничні висівки
• Банани
• Гречана і вівсяна крупа
• М'ясо свійської птиці
• Зелень
• Чай
• Продукти , що містять вітаміни групи В ( зелені овочі , крупи , гарбуз , брокколі і пр. )
За умови абсолютної свіжості (в розумних кількостях) можна вживати:
• Томатний сік
• Анчоуси
• Огірки , солодку кукурудзу , буряк
• Вершковий сир , бринзу , солодкий сир
• Варені яйця
• Ізюм та інжир
Рекомендується уникати вживання:
• квашеної капусти
• пивних дріжджів
• Квасу
• Женьшеня
• Будь-яких алкогольних напоїв
Відгуки
Судячи з відгуків , така дієта повинна носити індивідуальний характер. Прислухайтеся до себе - це забезпечить найкращий результат і позбавить від нападів мігрені.